Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: "Όχι" στη χωροταξική αναδιάταξη κλινικών του νοσοκομείου

Όχι" στη χωροταξική αναδιάταξη κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου και εν μέσω πανδημίας, λέει το Σωματείο Εργαζομένων του Ιδρύματος.  Οι εφαζόμενοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αντιδρούν στην "μετακίνηση και συγχώνευση κλινικών (της Παιδοχειρουργικής, της Νεφρολογικής, της Χειρουργικής), ώστε να δημιουργηθεί Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) στον δεύτερο όροφο του Γ κτιρίου, καθώς και αναστολή της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων".

Όλη η ανακοίνωση:

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε μια χωροταξική αναδιάταξη κλινικών του νοσοκομείου με τη μετακίνηση και συγχώνευση κλινικών (της Παιδοχειρουργικής, της Νεφρολογικής, της Χειρουργικής), ώστε να δημιουργηθεί Μονάδα Αντιμετώπισης Κορωνοϊού (ΜΑΚ) στον δεύτερο όροφο του Γ κτιρίου, καθώς και αναστολή της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων. 

Ωστόσο, ο χωροταξικός επαναπροσδιορισμός δύο μήνες μετά, με τη μετακίνηση της ΜΑΚ στον τρίτο όροφο του Γ κτιρίου (στο χώρο όπου στεγαζόταν η νεφρολογική προ πανδημίας) και την τοποθέτηση της νεφρολογικής και της παιδοχειρουργικής κλινικής στον δεύτερο όροφο του Γ’ κτιρίου, παρατείνει σημαντικά τη δυσλειτουργία των δύο αυτών κλινικών. Μάλιστα, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της ΜΑΚ, λόγω του ενδεχομένου ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, οι νεφρολόγοι, όπως και γιατροί άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, συνεχίζουν να την καλύπτουν με εφημερίες.

Όσον αφορά τη Νεφρολογική κλινική, με τη μετακίνησή της αυτή στον δεύτερο όροφο του Γ’ κτιρίου, θα διαθέτει τους μισούς θαλάμους νοσηλείας, ενώ τα γραφεία γιατρών, το τμήμα υπερήχων, επεμβατικών πράξεων, το εξεταστήριο και το δωμάτιο εφημερευόντων γιατρών θα είναι στον τρίτο όροφο. Για να γίνει μια βιοψία νεφρού ή ένα υπερηχογράφημα νεφρών ή για να τοποθετηθεί ένας καθετήρας αιμοκάθαρσης, θα πρέπει οι νεφροπαθείς και οι γιατροί της κλινικής να μετακινούνται από τον δεύτερο στον τρίτο όροφο (μέσα στη ΜΑΚ), δηλαδή να διέρχονται μέσα από ένα μολυσμένο περιβάλλον, με αύξηση του κινδύνου μόλυνσης αλλά και διασποράς στο νοσοκομείο. Επιπλέον, το ανεβοκατέβασμα των ασθενών μεταξύ των δύο ορόφων θα απαιτεί και τη συχνή απασχόληση ενός τραυματιοφορέα, ειδικότητα που βρίσκεται σε ανεπάρκεια στο νοσοκομείο μας. 

Όσον αφορά την Παιδοχειρουργική, η συγχώνευσή της με τη Νεφρολογική θα έχει σαν αποτέλεσμα η δύναμή της να μειωθεί αφού από 22 κλίνες, τώρα θα έχει 7 κρεβάτια και 2 κούνιες, ενώ ως εξεταστήρια θα λειτουργούν τα γραφεία της προϊσταμένης και των γιατρών. Οι κλίνες αυτές δεν επαρκούν για τη νοσηλεία παιδιών που παραπέμπονται για επέμβαση από όλη την Κρήτη, το νότιο και ανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον, η νοσηλεία σε διπλανούς θαλάμους νεφροπαθών (που πάσχουν συχνά από λοιμώξεις) εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πρόσφατα χειρουργημένων παιδιών.

Είναι προφανές ότι οι μετατοπίσεις αυτές υποβαθμίζουν τη λειτουργία τμημάτων με μοναδικές σε επίπεδο νότιας Ελλάδας παροχές. Οι δραστηριότητές τους περιορίζονται ακόμη περισσότερο με τη μερική επαναφορά των τακτικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων μόλις στο 50% της κανονικής τους λειτουργίας, γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά τις αναμονές των ασθενών για ραντεβού και επέμβαση. Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαν διατυπωθεί και από το σωματείο και από τους εργαζόμενους, ότι η περίοδος μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων θα βρει το νοσοκομείο σε ακόμα μεγαλύτερη υπολειτουργία. 

Οι λύσεις αυτές που προτείνονται από τη διοίκηση εντάσσονται στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στην επείγουσα κατάσταση της πανδημίας με συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών, με μετακινήσεις του ελλιπέστατου υπάρχοντος προσωπικού και ανεπαρκείς προσλήψεις επικουρικών εργαζομένων, την ίδια στιγμή που φάνηκε η αναγκαιότητα στήριξης και ισχυροποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας παγκόσμια. 

Η πραγματική ενίσχυση του νοσοκομείου, ώστε να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να καλύπτει τις ανάγκες σε περίθαλψη στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, απαιτεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, περαιτέρω αύξηση (πλήρως στελεχωμένων) κλινών ΜΕΘ, λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας. Απαιτεί και τη δημιουργία Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων, στελεχωμένης με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπου θα μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς με μεταδοτικές λοιμώξεις, με ΗΙV, με εμπύρετο ουδετεροπενία, κοκ.

Διεκδικούμε:

  • Να επανέλθουν η Νεφρολογική και η Παιδοχειρουργική κλινική στην κανονική λειτουργία τους, σε κατάλληλους χώρους με αριθμό κλινών νοσηλείας τουλάχιστον ίσο με αυτόν που διέθεταν πριν την πανδημία, με χωριστά δωμάτια-εξεταστήρια, με εφημερία-χώρους ανάπαυσης και επαρκή γραφεία γιατρών.
  • Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ τμημάτων και δομών.
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλα διαμορφωμένη και στελεχωμένη Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων.
  • Να επανέλθει σταδιακά η πλήρης λειτουργία των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ