Εργαζόμενοι σε τουρισμό - επισιτισμό: ο εφιάλτης για την επιβίωση είναι μπροστά !

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Στην αβεβαιότητα ζουν οι εποχικά εργαζόμενοι και στο Ηράκλειο

Του Αντώνη Παντινάκη

Σανίδα σωτηρίας, μέσα στον ωκεανό... της αβεβαιότητας, αναζητούν οι εποχικά εργαζόμενοι, οι άμεσα εξαρτώμενοι από τον τουριστικό κλάδο.

Το ζήτημα της επιβίωσης είναι η μεγαλύτερη αγωνία τους. Όλοι φοβούνται τα χειρότερα: Το περιστατικό με την λιποθυμία του 9χρονου κοριτσιού στην Ρόδο, ίσως είναι το προοίμιο της (νέας) οικονομικής... Οδύσσειας που θα ζήσει η πατρίδα μας.

Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη” σχολιάζει στο Cretalive ο κ. Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, αναφερόμενος στο περιστατικό της Ρόδου.

Το έχουμε τονίσει από την αρχή: Όταν λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης, το εννοούμε. Είναι ουσιαστικό το πρόβλημα.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι!”.

Καθημερινά, στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν: “Δεχόμαστε πάρα πολλές κλήσεις από συναδέλφους. Προσπαθούμε κι εμείς από την πλευρά μας να βοηθήσουμε τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα”.

Ο κ. Κοκολάκης δυσανασχετεί με την στάση της κυβέρνησης: “Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, δεν πληρούσαν προϋποθέσεις, για να λάβουν την οικονομική στήριξη της Πολιτείας! Και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ όλο αυτό το διάστημα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν να πληρωθούν από τον Μάρτιο, που δόθηκαν τα 800 ευρώ! Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους”.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεχώς επαναλαμβάνει ότι, “βάλαμε πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να πάει ο τουρισμός μπροστά”, γι’ αυτό και “η στήριξη της Πολιτείας πρέπει να είναι άμεση. Ο,τι χρήματα είναι να δοθούν, να δοθούν”.

Η 1η Ιουλίου έφτασε και, “ακόμα δεν ξέρουμε ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν”. Ο κ. Κοκολάκης “βλέπει” να ανοίγουν “ελάχιστα”, με τις πληρότητες να είναι “πολύ χαμηλές”.

Εξ ου και θεωρεί σίγουρο ότι “θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας”.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Κάλεσμα συμμετοχής στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ερχόμενης Τρίτης, 30ης Ιουνίου, απευθύνει προς τα μέλη του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.

Στη συνέλευση, η οποία θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στον εξωτερικό χώρο του Εργατικού Κέντρου, θα συζητηθούν η διαδικασία της επαναπρόσληψης, η αναστολή σύμβασης εργασίας και η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο έκανε λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στους ξενοδοχοϋπάλληλους, επισημαίνοντας:

«Επικρατεί μεγάλη σύγχυση στους συναδέλφους μας επί των διαδικασιών, ενώ οι ξενοδόχοι απαιτούν περαιτέρω διευκρινήσεις και δεν προχωρούν στις επαναπροσλήψεις των εργαζομένων.

Στέλνουμε μήνυμα για άλλη μια φορά προς την Κυβέρνηση και τους ξενοδόχους. Δεν είμαστε επαίτες. Απαιτούμε την εργασία μας με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαιτούμε αξιοπρέπεια και σεβασμό».

Επιτισισμός: "Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;"

Τρομερό” είναι το πρόβλημα που υπάρχει και στον επισιτισμό.

Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι νέοι εργαζόμενοι δεν θα προσληφθούν στα καταστήματα που δουλεύουν αυτή τη στιγμή – τα οποία καταστήματα με το ζόρι προσπαθούν να κρατήσουν το υπάρχον προσωπικό τους” επισημαίνει στο Cretalive ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης.

Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι οι εργοδότες θα ζοριστούν πάρα πολύ να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα που είναι μέχρι τέλος Ιουνίου. Και μετά που θα λήξει το υποχρεωτικό 45ημερο, όσοι εργοδότες δεν μπουν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που και σε αυτό έχουμε τεράστιες ενστάσεις (δεν πρόκειται για πρόγραμμα που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εργαζομένων, αλλά για ένα ημίμετρο), φοβόμαστε ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις”.

Το 80% των καταστημάτων που λειτουργούν εποχικά, σε τουριστικές περιοχές, δεν έχουν ανοίξει.

Βάσει των όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο κ. Ριζικιανάκης, οι επιχειρήσεις αυτές, “περιμένουν τον Ιούλιο, να δουν τι κρατήσεις θα υπάρχουν, ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα καταστήματα, το μόνο που ξέρουν επίσημα είναι ότι θα λάβουν τρεις μήνες παράταση στο ταμείο ανεργίας. Όμως, τους αφήνουν έξω και από τη μείωση του ενοικίου και από τις φορολογικές ρυθμίσεις, και δεν τους βάζουν κάποια ένσημα. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Υπάρχει τρομερό πρόβλημα. Τον Σεπτέμβριο πώς θα συνεχίσουν να είναι στο ταμείο χωρίς ούτε ένα ένσημο; Πώς θα ζήσουν από το φθινόπωρο και μετά;” αναρωτιέται ο κ. Ριζικιανάκης, ανησυχώντας περισσότερο για εκείνους “που έβαλαν πέρυσι για τελευταία φορά ένσημα (τον Σεπτέμβρη του 2019). Εάν από τον Σεπτέμβρη του 2020 και μετά δεν βάλουν ένσημα, κινδυνεύουν να χάσουν και την υγειονομική τους κάλυψη στο τέλος!”.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο μας παρουσίασε ο κ. Ριζικιανάκης, είναι η τακτική που ακολουθούν αρκετές ταβέρνες και φούρνοι, που άνοιξαν και δουλεύουν με “οικογενειακό προσωπικό”.

Αρκετοί συνάδελφοί του έχουν ακούσει ήδη από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής τους γραμμής μια φωνή να τους ενημερώνει ότι “δεν σας χρειαζόμαστε εφέτος”.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου επισείει τον κίνδυνο ραγδαίας αύξησης της “μαύρης εργασίας”, σε συνδυασμό με την απροθυμία ορισμένων εργοδοτών να μπουν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Κανένας δεν ζει με 400 ευρώ από το Ταμείο Ανεργίας”, όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με μειωμένους μισθούς και με ημιαπασχόληση.

Στο τέλος, το κράτος θα βγει χαμένο απ’ όλη αυτή τη διαδικασία.

Κραυγή αγωνίας

Στα όριά τους βρίσκονται και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο τραγικά, και δεν μας ακούει κανείς! Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για να προλάβουμε καταστάσεις, και δυστυχώς, δεν ακουγόμαστε πουθενά!”.

Ο κ. Σταύρος Σεραφειμίδης, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης “Ο Ερμής” περιγράφει στο Cretalive την εξαιρετικά δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι συνάδελφοί του, φοβούμενος για “πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που ζούμε”:

“Τα πράγματα είναι τραγικά. Εμείς έχουμε μία συλλογική σύμβαση εργασίας δεκαετίες τώρα. Δυστυχώς, εφέτος οι εργοδότες – με όλα αυτά που γίνονται – δεν προσέρχονται να υπογράψουν τη σύμβασή μας, η οποία λήγει 30/6. Και τα ένσημα μας, μπαίνουν από 1/6. Το κράτος καταπατά τη συλλογική σύμβαση εργασίας, που συλλογική σύμβαση εργασίας σημαίνει νόμος!

Είναι 1/5 η επαναπρόσληψη βάσει της σύμβασης, όπως είναι δεκαετίες τώρα, κι εφέτος έρχεται το κράτος και λέει 1/6 να γίνει η επαναπρόσληψη.

Για τους εποχικά εργαζόμενους, και οι δέκα ημέρες είναι σημαντικές – όχι ένας ολόκληρος μήνας. Συν και το μισθολογικό κομμάτι.

Βγαίνει η κυβέρνηση και λέει ότι από 1/6 έως 30/9 θα μπούμε στο ειδικό καθεστώς και θα πάρουμε 530 ευρώ. Μετά θα μπούμε ένα με δύο μήνες στο ταμείο. Κι ύστερα πώς θα ζήσουμε;

Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης!

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο τραγικά, και δεν μας ακούει κανείς! Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για να προλάβουμε καταστάσεις, και δυστυχώς, δεν ακουγόμαστε πουθενά!

Ως Σωματείο, πήραμε απόφαση ότι δεν θα βγούμε στα λεωφορεία εξουθενωμένοι! Όταν δεν μπορείς να ζήσεις τα παιδιά σου, να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου – γιατί είμαστε έξι μήνες άνεργοι – πώς θα πας να δουλέψεις;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, με τι ψυχολογία ένας οδηγός τουριστικού λεωφορείου θα πιάσει το τιμόνι και θα μετακινήσει με ασφάλεια τους τουρίστες;

Κάθε χρόνο, την 1η Μαΐου πηγαίναμε στις δουλειές μας και αρχίζαμε να βγάζουμε τις υποχρεώσεις μας. Τώρα έχουμε χάσει ήδη δύο μήνες σε μισθούς. Και δεν μας καταλαβαίνει κανείς.

Είμαστε στο... ράφι κι όποτε μας χρειάζονται θα μας παίρνουν.

Θα υπάρξουν πολλοί συνάδελφοί μας, που δεν θα δουλέψουν καθόλου. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν ζητάμε να παίρνουμε λεφτά και να καθόμαστε στον καναπέ.

Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να γυρίζαμε τον διακόπτη και να επιστρέφαμε κανονικά στις δουλειές μας, παίρνοντας τα μεροκάματα που παίρναμε”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ