Ερώτηση Συντυχάκη για τις κτιριακές υποδομές των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη.

Newsroom
Newsroom

Προς την Υπουργό Εσωτερικών

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, με θέμα "την απαράδεκτη κατάσταση των κτιριακών υποδομών των Ειδικών Σχολείων στην Κρήτη", κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. 

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:
                   

"Υποβαθμισμένες, υποσυντήρητες και με σοβαρά προβλήματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κτιριακές υποδομές των Ειδικών Σχολείων και στους 4 νομούς της Κρήτης, όπως άλλωστε το σύνολο των σχολικών υποδομών, λόγω της υποχρηματοδότησης, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις. 

Τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Κρήτη στεγάζονται σε χώρους, που δεν είναι κατάλληλοι για να διενεργούνται οι αναγκαίες επιστημονικές παρεμβάσεις, ειδική παιδαγωγική, με τα κατάλληλα μέσα, όπως το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές, μεταφέροντας στη Βουλή τη φωνή των γονιών, των εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος.  Δε λείπουν, μάλιστα,  περιπτώσεις που οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες ή που τα ειδικά σχολεία στεγάζονται ακόμα και σε container. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης Ειδικών Σχολείων, ορισμένα από τα λειτουργούντα ξεπερνούν το όριο της δυναμικότητάς τους. 

Η κατάσταση στη σχολική στέγη των ειδικών σχολείων στην Κρήτη, που αναλύεται με συγκεκριμένα παραδείγματα στην με αριθμό 2001 - 28/11/2023 Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ, είναι αποτέλεσμα  της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις, με τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και της μετατροπής του σε Α.Ε. Δυστυχώς, αν και η στέγαση των μαθητών με αναπηρία σε σύγχρονα ειδικά κτίρια, κατάλληλες αίθουσες με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε η επιστημονική και παιδαγωγική παρέμβαση να είναι αποτελεσματική στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, δεν προκρίνεται γιατί οι ανάγκες τους δεν χωρούν στις δημοσιονομικές προτεραιότητες σας.

   ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός,  ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

-Να προχωρήσει άμεσα η εύρεση χώρων, η ίδρυση και η ανέγερση νέων σύγχρονων Δημόσιων Ειδικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, με βάση τις ανάγκες της περιοχής, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ. Επίσης, να λυθούν τα προβλήματα στέγασης του ΚΕΔΑΣΥ στα Χανιά και να ανεγερθούν σύγχρονα, ασφαλή, κατάλληλα κτίρια για τη στέγαση των ΚΕΔΑΣΥ, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. 

- Να εξασφαλιστούν, όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που αφορούν στη μεταφορά των παιδιών, τη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό, με την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό". 

                                                 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ