Ερώτηση Συντυχάκη στην Βουλή για το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Newsroom
Newsroom

Και την κατάσταση στην περιοχή, δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό

Ερώτηση προς τον Υπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο Αρκαλοχώρι 2 χρόνια μετά τον σεισμό, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. 

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

"Στις 27 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και οι τραγικές συνέπειες παραμένουν στη ζωή των κατοίκων. Συγκεκριμένα, περίπου 700 από τους πληγέντες συνεχίζουν να ζουν μέσα στα κοντέινερ, σε δυσμενείς συνθήκες (ζέστη - κρύο - βροχή), με την αγωνία πότε θα επιστρέψουν και πώς θα ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. 

Εν τω μεταξύ, λόγω όλων των παραπάνω, τα χωριά ερημώνουν, πολλοί κάτοικοι έχουν μετακινηθεί, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα επισκευής των σπιτιών τους. Ειδικότερα, όπως φορείς των κατοίκων καταγγέλλουν,  από τους 8.000 φακέλους για την παροχή κρατικής αρωγής που θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί, μόνο 2000 έχουν κατατεθεί και έχουν εγκριθεί μόνο 29. Τα χρήματα, λοιπόν,  που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι έχουν μπει στους λογαριασμούς των σεισμόπληκτων είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα, αφού προϋπόθεση για να τα χρησιμοποιήσουν, είναι να έχουν εγκριθεί οι φάκελοι. 

Επιπλέον η αρωγή αφορά μόνο το 80% από το κράτος. Οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να επιβαρυνθούν το 20% από άτοκο δάνειο, που οι τράπεζες συχνά δεν εγκρίνουν, ενώ για δάνειο για ποσά πάνω από 10.000 ευρώ το επισκευαζόμενο κτίριο ή άλλο ακίνητο μπαίνει σε υποθήκη. Ταυτόχρονα, με τις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά, το κράτος θα φτάσει να επιδοτήσει την ανέγερση και κατασκευή νέων κατοικιών μόλις κατά 45 %- 50%.

Οι σεισμόπληκτοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, διαδικασία που  ενεργοποιήθηκε έξι μέρες πριν από τη λήξη της εξάμηνης αναστολής, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022. Το ζήτημα αυτό έχει αναδείξει επανειλημμένως το ΚΚΕ στη βουλή, βάζοντας την απαίτηση για πλήρη απαγόρευση πλειστηριασμών και όχι αναστολή τους.

Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές και για τους αυτοαπασχολούμενους, με την κοροϊδία – ψίχουλα  των αποζημιώσεων κι αυτά για λίγους, την ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες από την ακρίβεια, εντείνεται η φοροεπίθεση και πληθαίνουν τα νέα χρέη πάνω στα συσσωρευμένα. 

Επίσης, 2 χρόνια μετά τον σεισμό τα προβλήματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς παραμένουν και οξύνονται, λύση ακόμη δε δόθηκε για τα πληγέντα σχολεία και ήδη έχουμε φτάσει στην 3η  σχολική χρονιά από τον σεισμό του Σεπτέμβρη του 2021 και συνεχίζεται για 700 μαθητές το αίσχος των κοντέινερ. 

Επιπλέον, συνεχίζεται η σοβαρή υποστελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης και του Γραφείου στο Αρκαλοχώρι, με συνέπεια τις καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων των πληγέντων, ενώ, αντί για μόνιμες, επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις για να καλυφτούν οι ανάγκες που προκύπτουν,  επιλέγεται η μετακίνηση του προσωπικού,  όπως έγινε με τους εργαζόμενους του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης που κλήθηκαν να καλύψουν ανάγκες στην πολύπαθη Θεσσαλία. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια κατεπείγοντα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων που επιτείνουν τις δυσκολίες επιβίωσης των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου".



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο                                                    

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ