Ερώτηση του ΚΚΕ για τις υποδομές κολύμβησης που έχει ανάγκη το Ηράκλειο

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις υποδομές κολύμβησης που έχει ανάγκη το Ηράκλειο

Την ερώτηση υπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τις αναγκαίες σύγχρονες, ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις κολύμβησης στο Δήμο Ηρακλείου, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με πρώτο υπογράφοντα τον Μανώλη Συντυχάκη.

Αναλυτική η ερώτηση: 

Ενώ οι ανάγκες για σύγχρονες, ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις κολύμβησης στο Δήμο Ηρακλείου διευρύνονται συνεχώς, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς. Ειδικότερα, το κολυμβητήριο «Λίντο» του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΑΚΗ), το μοναδικό δημόσιο κολυμβητήριο της περιοχής, αδυνατεί να καλύψει τις παραπάνω αντικειμενικές λαϊκές ανάγκες, λόγω της «φτώχειας» των εγκαταστάσεων.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν επαρκούν, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και κακοσυντηρημένες. Συνάμα, ως ανοιχτό δεν παρέχει καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, αυτό το διάστημα το κολυμβητήριο δε λειτουργεί, λόγω σοβαρής μηχανολογικής βλάβης στις κολυμβητικές δεξαμενές, απότοκο της χρόνιας παραμέλησης. Ταυτόχρονα, σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό (ηλεκτρολόγοι, συντηρητές, χημικός) και φανερή η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών πχ της φύλαξης. Όλα αυτά τα προβλήματα λειτουργούν απαγορευτικά για την πραγματοποίηση πανελληνίων πρωταθλημάτων στο Ηράκλειο, ακόμα και αγώνων σε προαγωνιστικό επίπεδο. Σημαντικό είναι, ακόμη, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προγραμματισμένες -πριν την εμφάνιση της ζημιάς- εργασίες συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού δεν έλαβαν υπόψη την αξιοποίηση του διαστήματος κατά το οποίο περιορίζονται οι προπονητικές ανάγκες, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αθλητών. Επίσης, οι ισχυρισμοί για τον «αιφνιδιασμό» που προκάλεσε η βλάβη δεν ευσταθούν, καθώς ήταν προδιαγεγραμμένη, με δεδομένο ότι το κολυμβητήριο είναι διαχρονικά παραδομένο στην εγκατάλειψη.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η άμεση συντήρηση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Κολυμβητηρίου «Λίντο» δε χωρά αναβολή. Επιβάλλεται να τηρηθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την αποκατάσταση της ζημιάς του μηχανολογικού εξοπλισμού (όπως έχει ανακοινωθεί). Επίσης, η υλοποίηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, των εξαγγελιών για την κατασκευή νέας κλειστής κολυμβητικής δεξαμενής διαστάσεων 25Χ53, στο χώρο του «Λίντο».

Ωστόσο, τα παραπάνω δε δίνουν συνολική και ολοκληρωμένη απάντηση στις σύγχρονες και διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες της πόλης του Ηρακλείου. Με εκατοντάδες νέους να ασχολούνται με τα αθλήματα του υγρού στίβου, τη λειτουργία αρκετών κολυμβητικών σωματείων, τις προπονητικές ανάγκες αθλητών κλασικής κολύμβησης, ομάδων υδατοσφαίρισης, συγχρονισμένης κολύμβησης, τις μεγάλες ανάγκες εκμάθησης, την κάλυψη των ατόμων με αναπηρίες και την επιβεβλημένη λειτουργία προγραμμάτων Ειδικού Αθλητισμού.

Απάντηση, στις παραπάνω ανάγκες θα δώσει η κατασκευή νέου σύγχρονου δημόσιου κλειστού κολυμβητηρίου, δωρεάν για το λαό του Ηρακλείου, που θα εξυπηρετεί και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, θα καταστεί πραγματικά πόλος έλξης για τη νεολαία, φυτώριο για νέους πρωταθλητές. Για το συγκεκριμένο, δηλαδή για την κατασκευή κλειστού κολυμβητήριου, αλλά και ενδεχόμενα άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, έχει υποδειχθεί από το δήμο Ηρακλείου στη ΓΓΑ δημοτικός χώρος, 15 στρεμμάτων, στον Άγιο Ιωάννη. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η ευρύτερη περιοχή από τον Άγιο Ιωάννη, τα νοτιοανατολικά προάστια του Ηρακλείου, με πάνω από 50 χιλιάδες κατοίκους, δε διαθέτει ούτε ένα αθλητικό χώρο, με εξαίρεση το κλειστό γυμναστήριο των Πατελλών, το οποίο όμως είναι περιορισμένης δυναμικότητας. Το παραπάνω έργο, που θα βελτιώσει και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων στα Τοπικά Διαμερίσματα της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί αίτημα και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των αθλητών/αθλουμένων του Κολυμβητηρίου Ηρακλείου «Λίντο» και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής του Ηρακλείου.

Τόσο τα σοβαρά προβλήματα που καθιστούν ρευστή και επικίνδυνη τη λειτουργία του κολυμβητηρίου «Λίντο» όσο και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τις αναγκαίες σύγχρονες, ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις κολύμβησης στο Δήμο Ηρακλείου απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή, καταδεικνύουν, για ακόμα μια φορά, τις συνέπειες στο λαό και στη νεολαία που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική και στον Αθλητισμό, με συνευθύνη της τοπικής διοίκησης (Δημοτικής και Περιφερειακής).

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Την κατασκευή νέου σύγχρονου δημόσιου κλειστού κολυμβητηρίου, δωρεάν για το λαό του Ηρακλείου, αντίστοιχου των σύγχρονων και διαρκώς διευρυνόμενων αναγκών των κατοίκων και ειδικά της νεολαίας και την πλαισίωσή του με όλες τις απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να λειτουργήσει ως πολυχώρος άθλησης (αθλητικό πάρκο), στη δημοτική έκταση στον Άγιο Ιωάννη, που έχει ήδη υποδειχτεί στη ΓΓΑ.
  • Να καθοριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την άμεση επαναλειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών του «Λίντο», ενίσχυση με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών του για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
  • Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΑΚΗ στο ύψος των αναγκών, τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού κολύμβησης δωρεάν για όλους.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ