Ερώτηση Α. Ξανθού για το σχέδιο του ΠΟΥ για εμβόλια Covid χωρίς πατέντες

Ερώτηση Α. Ξανθού για το σχέδιο του ΠΟΥ για εμβόλια Covid χωρίς πατέντες

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για για το σχέδιο του ΠΟΥ για εμβόλια Covid χωρίς πατέντες.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής σε ανακοίνωσή του:  

Δεν έδωσε καμιά εξήγηση ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης για την άρνηση της χώρας μας να στηρίξει την τελική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορούσε την πρόσβαση στα νέα φάρμακα/εμβόλια για την πανδημία χωρίς πατέντες και αποκλειστικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, καθώς και τη σύμπλευση με τη «γραμμή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα κρατά «στάση αναμονής» απέναντι στις κινήσεις του ΠΟΥ. Μόνο που οι ωραίες διακηρύξεις πρέπει να συνοδεύονται με έμπρακτη στήριξη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών όπως του ΠΟΥ, που αποτρέπουν νέες ανισότητες και εμπόδια πρόσβασης στα σύγχρονα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα απέναντι στον SARS-CoV-2.

O κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ ότι «η μεγαλύτερη απειλή για την υφήλιο δεν είναι ο ίδιος ο ιός αλλά η έλλειψη παγκόσμιας αλληλεγγύης» και τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να πάρει η Ελλάδα τη σωστή θέση σε μια υπόθεση που προκαλεί αντιδράσεις (ΗΠΑ, Βρετανία, πολυεθνικές) και φέρνει στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης το δίλημμα «δικαίωμα στην Υγεία ή ελεύθερη αγορά». Τέλος, δήλωσε ότι περιμένουμε πιο ενεργητική διπλωματία στον τομέα της Υγείας, επανεξέταση της μέχρι σήμερα αρνητικής στάσης της κυβέρνησης στις κινήσεις του ΠΟΥ και στήριξη πρωτοβουλιών όπως η «συμμαχία της Βαλέτα» που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των μικρών χωρών απέναντι στην οικονομική και πολιτική ισχύ των φαρμακευτικών εταιρειών.    

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ