Έτσι αλλάζει η ιστορική συνοικία του Λάκκου!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης μιλά για τις αισθητικές παρεμβάσεις στην παλιά πόλη του Ηρακλείου

Του Αντώνη Παντινάκη

“Ήταν μία από τις παρεμβάσεις που υποσχέθηκε ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός ότι θα υλοποιηθούν, ανεξάρτητα από την μη έγκριση της νέας λίστας των έργων του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Και μετά από πολλά χρόνια και πολύ κόπο, επιτέλους ξεκινά η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου!”.

Η δημοτική αρχή κηρύσσει... την αλλαγή σελίδας στον Λάκκο, και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης παρουσιάζει στο Cretalive τα κυριότερα σημεία της επιχειρούμενης αισθητικής αναβάθμισης σε μία από τις πιο εμβληματικές και ιστορικές τοποθεσίες της παλιάς πόλης του Ηρακλείου.

Η (σταδιακή) μετάβασή σε μία νέα εποχή, ξεκινά...

Η αναδιοργάνωση - ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει τις αναπλάσεις των δρόμων Γιαννίκου, Βικέλα, Ρωμανού - με μικρότερες οδούς - που συνδέουν το Πολιτιστικό με το κέντρο της πόλης.

Είναι ένα χαρακτηριστικό οικιστικό σύνολο της παλιάς πόλης και μία ευκαιρία ο Δήμος να έρθει να βοηθήσει και την πρωτοβουλία των κατοίκων και των μικρών επιχειρηματιών της περιοχής, αλλά και των καλλιτεχνών και των εθελοντικών ομάδων, ώστε να υπάρξει μία περαιτέρω αναβάθμιση όλης της περιοχής που σφύζει από ζωή και έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης” εξηγεί ο κ. Αναστασάκης.

Η βασική λογική που περιγράφει ο αντιδήμαρχος αφορά τη “βελτίωση των τελικών επιφανειών”. Ειδικότερα, “θα πραγματοποιηθεί σύνδεση με τους υπάρχοντες γειτονικούς πεζοδρόμους ώστε να μεγαλώσει το δίκτυο, θα διευθετηθεί η απορροή των ομβρίων, θα μπει νέος αστικός εξοπλισμός και πράσινο και βέβαια σύγχρονος φωτισμός”.

Η τεχνική έκθεση των αρχιτεκτόνων, άλλωστε, υπογραμμίζει το πασιφανές, ότι η έλλειψη επαρκούς φωτισμού και αστικού εξοπλισμού - μεταξύ άλλων – υποβαθμίζει την περιοχή και αποτρέπει σήμερα τον πεζό να τη διασχίσει άνετα ιδιαιτέρως τις βραδινές ώρες.

Οι βασικοί δρόμοι των τομών είναι οι Γιαννίκου – Βικέλα – Ρωμανού – Κουνάλη – Λουτσάκη – Μονοφατσίου.

Η τεχνική μελέτη προκρίνει την μετατροπή του “τριγώνου” των οδών Γιαννίκου – Βικέλα – Ρωμανού σε βασικούς άξονες σύνδεσης (κυρίως για τους πεζούς) του κέντρου της πόλης με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, τους πολιτιστικούς χώρους των τειχών, τον τάφο Καζαντζάκη και τις διαδρομές περιπάτου και αναψυχής της τάφρου και των τειχών.

Η ανάδειξη και αναβάθμιση των παραπάνω δρόμων συμβάλλει στην διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα τους που προσδίδει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην συνοικία.

Η ανακατασκευή οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων έχει ως κύριο γνώμονα την ασφαλέστερη διέλευση και εύρυθμη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων με απομάκρυνση των σταθμευμένων οχημάτων και αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων.

Στην τεχνική έκθεση τονίζεται επίσης η σύνδεση με τους υπάρχοντες πεζόδρομους που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή (οδοί: Μονής Καρδιωτίσσης, Ταξιάρχου Μαρκοπούλου, Μυλοποτάμου κ.α.) προκειμένου να επεκταθεί το δίκτυο πεζοδρόμων που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η ανάπλαση και αναβάθμιση των οδών θα γίνει με την κατασκευή νέου οδοστρώματος από έγχρωμο βότσαλο-ψηφιδωτό σκυρόδεμα και ανακατασκευή των υπαρχόντων πεζοδρομίων από κυβόλιθους.

Επιπροσθέτως, όπου κρίνεται απαραίτητο και δύναται θα κατασκευαστούν νέα ενιαία πλατύτερα πεζοδρόμια, θα υπάρξει διευθέτηση της απορροής των ομβρίων στην περιοχή επέμβασης με τη δημιουργία κατάλληλης κλίσης στο οδόστρωμα, καθώς και επισκευή και συμπλήρωση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης αποχέτευσης της ΔΕΥΑΗ σύμφωνα με τη συνημμένη μελέτη.

Οι κοινόχρηστοι χώροι πρόκειται να εξυγιανθούν και να εξωραϊστούν, με φύτευση πρασίνου, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, υπαίθριων καθισμάτων (παγκάκια), ενημερωτικών πινακίδων.

Ακόμη, προβλέπεται: α) η δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της μελέτης για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων, β) η τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού και σήμανσης έτσι ώστε η διέλευση των πεζών και η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν φωτιστικά LED άμεσου φωτισμού.

Πράσινο και... μωβ χρώμα

Στην περιοχή της μελέτης θα φυτευτούν νέα δέντρα μεγάλου μεγέθους, ώστε να υπάρχει άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο φύτευσης θα φυτευτούν 36 δέντρα. Τα νέα είδη ανήκουν στην τοπική χλωρίδα ή είναι εγκλιματισμένα και αναπτύσσονται καλά στις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος στην πόλη του Ηρακλείου. Η επιλογή των δέντρων έγινε με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τη δυνατότητα δημιουργίας σκιάς στα πεζοδρόμια, την ανάπτυξη της κόμης τους και τη μελλοντική ανάπτυξή τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Στην οδό Μονοφατσίου θα δημιουργούν δενδροστοιχίες με χαρουπιές. Στο φαρδύ τμήμα της οδού Βικέλα, δυτικά της Μονοφατσίου θα φυτευτούν δύο κουκουναριές, για τη δημιουργία σκιάς στα πέτρινα καθιστικά που θα κατασκευαστούν γύρω από τα δύο δέντρα. Επίσης, στο φαρδύ τρίγωνο πεζοδρόμιο στην οδό Βικέλα (κοντά στην οδό Λουτσάκη) θα φυτευτούν τρεις ακακίες ροδανθείς.

Στην οδό Γιαννίκου (στο τμήμα μεταξύ Ρωμανού και Μυλοποτάμου) θα δημιουργηθεί μικρή δεντροστοιχία με γιακαράντες.

Στον κοινόχρηστο χώρο στη συμβολή των οδών Γιαννίκου & Κουνάλη καθώς και σε εκείνη των οδών Ρωμανού & Γιαννίκου θα κατασκευαστούν μικρά παρτέρια. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην οδό Ρωμανού, πλησίον της οδού Καλογήρου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ