Στην αίθουσα "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου, η παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης του Ηρακλείου.
Η παρουσίαση των προβλεπόμενων εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης εντάσσεται στην 1η φάση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στην οποία αναλύονται τα προβλήματα, διερευνώνται οι δυνατότητες του Δήμου Ηρακλείου και προτείνονται λύσεις μέσω των εναλλακτικών σεναρίων.
Η μελέτη του ΤΠΣ προχωρά σε στενή συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το ΥΠΕΝ, το ΤΕΕ και τη μελετητική ομάδα και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η μελετητική ομάδα παρουσίασε τα εναλλακτικά σενάρια για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη και Οργάνωση του Δήμου Ηρακλείου και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση νέου πληθυσμού και επενδύσεων, με τη διασφάλιση ενός σταθερού τοπίου ως προς τις Ζώνες Χρήσεων Γης και τη χωροθέτηση των επιτρεπόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων.
"Η μελέτη θα είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια του Δήμου" - ανέφερε κατά την εισαγωγή της η κ. Στέλλα Αρχοντάκη, Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας.
Σε μερικές παραδοχές για το Ηράκλειο προχώρησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός. Έκανε λόγο για πολεοδομική υστέρηση που τεκμηριώνεται και ιστορικά, αλλά μας δίνει ένα πολεοδομικά ακανόνιστο τοπίο.
"Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ηρακλείου "τρέχουν" πολλές μελέτες. Άλλες είναι σε στάση, άλλες δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν", είπε ο ίδιος, αποδίδοντας μέρος της ευθύνης και στις σύνθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες. "Η επιθυμία του Δήμου είναι η αύξηση των συντελεστών δόμησης. Τελεία", είπε εμφατικά ο Αλ. Καλοκαιρινός.
Στις βασικές επιδιώξεις συμπεριέλαβε τον ρεαλιστικό προσδιορισμό των χρήσεων γης, την ένταση στο Σχέδιο Πόλης των δομημένων περιοχών αλλά και τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλης.
Μεγάλοι στόχοι γιαν τον Δημο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο αποτελούν η αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου "Ν.Καζαντζάκης", ένας βιώσιμος για το Ηράκλειο ΒΟΚ, η Ενιαιοποίηση του παραλιακού μετώπου, η δημιουργία συστήματος υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθμευσης, η κοινωνική κατοικία, η σχολική στέγη.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Αλ. Καλοκαιρινός σε αυτό που χαρακτήρισε "Ανθρωποκίνηση στην Πόλη", λέγοντας πως η παρούσα δημοτική αρχή που συνειδητοποιεί την ανάγκη, θα έχει αποτύχει αν δεν την επιτύχει.
Αναφερόμενος στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου χαιρέτησε τον Ιωακείμ Γρυσπολάκη, που παρακολουθούσε την παρουσίαση. Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για μια επιτυχημένη ανακαίνιση αλλά έθεσε το ερώτημα αν το Μουσείο, εκεί που βρίσκεται είναι αντίστοιχο με την αξία και την ανάγκη.
Έθεσε μεταξύ των "Mega projects" για τον Δήμο την απόδοση των ενετικών τειχών και των νεωρίων στην πόλη, μια mega Μαρίνα που έχει μπει ήδη στα "ραντάρ" του Δήμου, καθώς και μια εναλλακτική διαδρομή προς το νέο αεροδρόμιο και ένα μέσο σταθερής τροχιάς.
Ως εκπρόσωπος του αναδόχου, παραβρέθηκε κι ο Σωτήρης Λιάρος, ο οποίος ανέφερε πως "θα προσπαθήσουμε να θεσμοθετήσουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να υλοποιηθεί το όραμα του Δημάρχου".
Ο συντονιστής της μελέτης Γιώργος Αλεξάκης ανέφερε πως το ΤΠΣ έχει σαφώς τεχνική επεξεργασία, αλλα αφορά όλη την πόλη και τους πολίτες.
Περιγράφοντας τους 7 στρατηγικούς στόχους για το Τ.Π.Σ. Ηρακλείου και βάσει της αξιολόγησης των 3 σεναρίων, ο Γ.Αλεξάκης ανέφερε οτι το σενάριο της ηπιας παρέμβασης κρίνεται καταλληλότερο για το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Ηρακλείου.
Τη διαδικασία της βαθμολογησης θα κανει και ο δήμος απο την πλευρά του και κατοπιν τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί θα ενημερωσει τους μελετητές για το ποιο σενάριο έχει επιλεγεί από τον Δήμο.
Εκ μέρους της μελετητικής ομάδας ο Μ. Βεριγος εστίασε σε σημεία αιχμής για την πόλη του Ηρακλείου υπογραμμίζοντας το έλλειμμα σχολικής στέγης, ενώ η Μαρία Σίτη επίσης μέλος της μελετητικής ομάδας αναφέρθηκε σε κυκλοφοριακά δεδομένα και προβλήματα στους δρόμους του Δήμου Ηρακλείου.
Το μέλος της μελετητικής ομάδας Νικολέτα Παπαναστασούλη αναφέρθηκε σε θέματα κλίματος και μικροκλίματος αλλά και προβλημάτων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και που επηρεάζουν την πόλη.
Μετά το τέλος της παρουσίασης υποβλήθηκαν ερωτήσεις και απορίες από τους παρόντες, ενώ σε ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορούν να υποβάλλονται στο εξής οι ερωτήσεις!
Η Ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να καταθέσουν σχόλια και ερωτήσεις είναι η: Polsxedia.ypen.gov.gr
Η εκδήλωση έγινε παρουσία των αντιδημάρχων Στέλλας Αρχοντάκη, Γ. Καραντινού, Ν. Γιαλιτάκη, της ΓΓ του Δήμου, Μ. Σκραφνάκη του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Δουλουφάκη και της μελετητικής ομάδας, καθώς και στελεχών και υπηρεσιακών φορέων. Μήνυμα σε βίντεο απέστειλε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, ως εκπρόσωπος του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το "παρών" έδωσαν και η κα Κωνσταντίνα Άγκρα, ως εκπρόσωπος του ΥπΕν., η κα Ειρήνη Μανουσάκη εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου αλλά και η κα Ελινα Μαμουλάκη εκπρόσωπος ΤΕΕ.
Δείτε την εκδήλωση:
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο