Έξωση στους σεισμόπληκτους: Διεργασίες στα Υπουργεία και προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Προσπάθειες για να παραταθεί η παραμονή στους οικίσκους - Στο Υπουργείο ο Μ.Φραγκάκης - Στη Δικαιοσύνη ο Β.Κεγκέρογλου

Μέσω διαπραγματεύσεων αλλά και δια της νομικής οδού καταβάλλονται προσπάθειες για να παραμείνουν στους οικίσκους οι 11 οικογένειες που παρέλαβαν έγγραφα έξωσης, με καταληκτική ημερομηνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Προκειμένου να μην μπει ο νέος χρόνος "με το αριστερό" και βρεθούν άστεγοι, σε εξέλιξη είναι προσπάθειες για να δοθεί παράταση στους ανθρώπους που το Δημόσιο έκρινε ότι ως ενοικιαστές σεισμόπληκτων κατοικιών, δε δικαιούνται να παραμένουν περαιτέρω στους οικίσκους στο Αρκαλοχώρι.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Βασίλης Κεγκέρογλου επέλεξε τη νομική οδό, με ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της σημερινής δημοτικής αρχής, ενώ ο νυν Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης χθες βρέθηκε στην Αθήνα, πραγματοποιώντας συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο υπουργείων, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση για το θέμα. "Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, για να μην εφαρμοστεί η απόφαση" - είπε στο Cretalive ο κ.Φραγκάκης, ο οποίος αναμένει την οριστική απάντηση σήμερα ή αύριο.

Την ίδια ώρα αναμένονται οι απαντήσεις των υπουργών στις ερωτήσεις που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου, με τη συζήτηση μάλιστα της επίκαιρης ερώτησης του Μανώλη Συντυχάκη (ΚΚΕ) να μην "φέρνει" ουσιαστικές απαντήσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρ. Τριαντόπουλο για το τί μέλλει γενέσθαι με τους ανθρώπους που πρόκειται σύντομα να μείνουν άστεγοι.

Ο κ.Τριαντόπουλος, συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι δόθηκε «γρήγορη και δίκαιη στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη», αναφερόμενος σε ποσά, ωστόσο έριξε την ευθύνη στους κατοίκους για τις καθυστερήσεις λέγοντας ότι δεν έχει γίνει υποβολή φακέλων από πολίτες της περιοχής.

Στην δευτερολογία του δήλωσε ότι θα ισχύσει ό,τι και στις άλλες περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, δηλαδή οι αποζημιώσεις-ψίχουλα και οι «κόφτες», ενώ έκανε προκλητικά λόγο για «ενδεχόμενη εκμετάλλευση από πολίτες που δεν είχαν δικαίωμα αποζημίωσης».

Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, στις 19 Οκτωβρίου 2023,πλημμυροπαθείς των Τρικάλων και της Λάρισας έλαβαν αντίστοιχα ειδοποιητήρια μέσω των οποίων καλούνται να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνται, μετά την πρόσφατη θεομηνία που ισοπέδωσε τη Θεσσαλία.

Ο Μ. Συντυχάκης στην δευτερολογία του έκανε λόγο για κατάσταση εκρηκτική και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι ο κόσμος δεν καταθέτει φακέλους». Τα αιτήματα είπε ότι τα θέτουν οι ίδιοι οι πληγέντες, την ώρα που τα συντρίμμια είναι ακόμα εκεί, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του κεντρικού κράτους και της τοπικής διοίκησης. Μεγάλο είπε είναι το πρόβλημα με μαθητές και σχολεία, καθώς 700 μαθητές είναι σε κοντέινερ.


Οικίσκοι για 2+2 χρόνια

Όπως σημειώνει ο Κ.Γκαντάτσιος, από το Δήμο είχε οριστεί 5μελής επιτροπή για τη διαχείριση των οικίσκων και την απόδοσή τους σε δικαιούχους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Τότε, σημειώνει, δεν είχε υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών σεισμόπληκτων κατοικιών και παράλληλα ο ίδιος θυμάται στο σχετικό έγγραφο που υπέγραψαν οι δικαιούχοι να γίνεται αναφορά σε χρήση για δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης της χρήσης για ακόμη δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου σεισμόπληκτου, υπάρχει περίπτωση οικογένειας που αφού έμεινε για ένα μήνα σε οικίσκο, εντάχθηκε ως δικαιούχος στο μέτρο της επιδότησης ενοικίου σεισμόπληκτου (300 ευρώ, με προσαύξηση ανά μέλος της οικογένειας). Η επιδότηση καταβλήθηκε για μόλις τρεις μήνες, όμως μετά λόγω έλλειψης πιστώσεων, δεν έλαβε ξανά ούτε ευρώ, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που ενοικίαζε η οικογένεια να απαιτεί την αποχώρησή της. Έτσι κι έγινε, η οικογένεια νοίκιασε άλλο σπίτι, πληρώνοντας το ενοίκιο από το οικογενειακό ταμείο και να ... κάνει να λαμβάνει το υπόλοιπο επίδομα στέγασης σεισμόπληκτων.


Λιγοστά τα ασφαλή σπίτια και τα ενοίκια ... "φωτιά"!

Εν τω μεταξύ οι άνθρωποι που καλούνται να εκκενώσουν τος οικίσκους, εν μέσω σοκ και απόγνωσης, κρατούν μάτια και αυτιά ανοιχτά για κατοικίες προς ενοικίαση, ωστόσο, όπως είπε στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δ.Μινώα "Η Ελπίδα", Κώστας Γκαντάτσιος, σπίτια δεν υπάρχουν, ενώ για τα λιγοστά διαθέσιμα το κόστος είναι απαγορευτικό, αθώς ένα σπίτι ασφαλές, 2-3 δωματίων, ενοικιάζεται έναντι - το λιγότερο - 500 ευρώ.

Ο Σύλλογος "Η Ελπίδα" πρόκειται να συνεδριάσει μετά την Τετάρτη προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά του.

 

Δείτε επίσης:

Κάνουν έξωση των σεισμόπληκτων από τους οικίσκους!

Αρκαλοχώρι: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την έξωση σε οικογένειες σεισμόπληκτων

Ελένη Βατσινά: Η αλληλεγγύη της κυβέρνησης στους σεισμόπληκτους έχει ημερομηνία λήξης

Στο «σημείο μηδέν» οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου - Τρίτος χειμώνας στους οικίσκους
 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ