Φιναλίστ το Ηράκλειο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

 Φιναλίστ το Ηράκλειο στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ο δήμος Ηρακλείου εντάσσεται στην τελική τριάδα πόλεων - φιναλίστ στην κατηγορία «Αστική Οδική Ασφάλεια»

Δύο ελληνικοί δήμοι, το Ηράκλειο στην Κρήτη και τα Νέα Μουδανιά στη Χαλκιδική, αναδεικνύονται υποψήφιοι προς βράβευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020, τη διευρυμένη ευρωπαϊκή εκστρατεία για βιώσιμους τρόπους μεταφοράς και μετακινήσεων, που προωθεί η γενική γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενώ, το θέμα της εκστρατείας για το 2020 είναι η «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους».

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» είναι ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπακογιάννης: «Για το ΥΠΕΝ η ηλεκτροκίνηση, το ποδήλατο, η προσβασιμότητα και η πεζή μετακίνηση είναι βασικοί τομείς πολιτικής της πράσινης ατζέντας του».

Καθώς, «η κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους» που είναι το θέμα της φετινής ευρωπαϊκής εκστρατείας αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Green Deal», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται, ότι ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης εντάσσεται στην τελική τριάδα πόλεων - φιναλίστ στην κατηγορία «Αστική Οδική Ασφάλεια». Η επιτροπή αξιολόγησης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εντυπωσιάστηκε από τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης των μετακινήσεων που λειτούργησαν, σε συνάρτηση με την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων κοντά σε σχολεία. Αυτή η πρακτική μάλιστα, σημειώνει η επιτροπή, οδήγησε και άλλους φορείς και οργανισμούς -όπως τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης- να ζητήσουν τη λήψη παρόμοιων μέτρων.

Ο δήμος Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής εντάσσεται στην τελική τριάδα πόλεων στην κατηγορία «μικρές πόλεις». Η επιτροπή αξιολόγησης κάνει ειδική αναφορά στη μεγάλη γκάμα μέτρων μόνιμης βιώσιμης κινητικότητας που παρουσίασε ο Δήμος και ειδικότερα στη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, περιπτέρων και σταθμών στάσης και ξεκούρασης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των πεζοδρομίων της πόλης.

Ειδικότερα, συνολικά, θα δοθούν 4 βραβεία :

1. Βραβείο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 - Κατηγορία «μεγάλες πόλεις»

2. Βραβείο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 - Κατηγορία «μικρές πόλεις»

3. Βραβείο Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.)

4. Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας

Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων των τελικών νικητών στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 19 Απριλίου 2021. Οι τελικές τριάδες των πόλεων επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κινητικότητας και των μεταφορών και οι τέσσερις νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής απονομής βραβείων.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι παρόλο που η εκστρατεία του 2020 διεξήχθη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η συνολική συμμετοχή των Δήμων ήταν μεγάλη (2.945 πόλεις). Η Ελλάδα μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τις δικές της συμμετοχές κατά 1 πόλη (σύνολο ελληνικών συμμετοχών 87 πόλεις), καθώς και να κατακτήσει την 4η θέση στο σύνολο των Δήμων που πληρούν τα κριτήρια για βράβευση (35 από τις συμμετέχουσες πόλεις εντάχθηκαν σε αυτήν την κατηγορία).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ