"Φωνάζουν" οι ανάγκες των σχολείων, κωφεύει η γραφειοκρατία

"Φωνάζουν" οι ανάγκες των σχολείων, κωφεύει η γραφειοκρατία
Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Πάνω από 2 εκ. ευρώ ο "λογαριασμός" για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στα σχολικά κτίρια του δήμου Ηρακλείου

Της Κατερίνας Παντινάκη 

 

Μπορεί οι ανάγκες να "φωνάζουν", ωστόσο η γραφειοκρατία είναι ... αμείλικτη! Και τα σχολεία του δήμου Ηρακλείου που μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου υπέστησαν μικρότερες ή μεγαλύτερες "πληγές", δεν εξαιρούνται από αυτό το δεδομένο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του δήμου Ηρακλείου, Γιάννη Αναστασάκη, "εντός της εβδομάδας κλείνει η γραφειοκρατική διαδικασία" για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία του Ηρακλείου.

Τα "βλέμματα" στράφηκαν στο Γερωνυμάκειο σχολείο, καθώς οι μαθητές των 24ου και 31ου έμειναν άστεγοι και χρειάστηκε η συνδρομή των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου για την εξεύρεση μιας λύσης, ωστόσο προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί και σε άλλα σχολεία, όπως το 7ο Δημοτικό στη Λ.Κνωσού, το σχολείο στο Σκαλάνι, το 12ο Δημοτικό σχολείο στον Πόρο και άλλα. "Είναι δεκάδες τα σχολεία που χρειάζονται παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα επικινδυνότητας" - αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

σδΓια το Γερωνυμάκειο, που έχει κριθεί ακατάλληλο λόγω ρωγμών στους τοίχους, απ'άκρη σ'άκρη, ο Γ.Αναστασάκης αναφέρει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση έξι ακόμη λυόμενων αιθουσών για να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο τους (έστω και εκτός του κύριου κτιρίου). Όσο για το πότε θα γίνει αυτό, ο ίδιος αναφέρει: "Το παλεύουμε, θα θέλαμε να είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά οι καθυστερήσεις οφείλονται στην γραφειοκρατία".

Πάντως, εδώ και ένα μήνα τα συνεργεία του δήμου εργάζονται προς αποκατάσταση ζημιών, με δεδομένο ωστόσο ότι οι ίδιες δυνάμεις του δήμου δεν επαρκούν μπροστά στον "ωκεανό" των φθορών, πρόκειται να γίνουν αναθέσεις σε εξωτερικό εργολάβο που με τουλάχιστον δυο συνεργεία θα προχωρά σταδιακά στις απαιτούμενες αποκαταστάσεις.

Όσο για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων, η αρχή έχει γίνει με ίδιους πόρους του δήμου, όμως με δεδομένο ότι ο "λογαριασμός" θα φτάσει τα 2 εκ. ευρώ, έχει ήδη ζητηθεί χρηματοδότηση τόσο για τις επισκευές όσο και για μελέτες αλλά και τις λυόμενες αίθουσες για το Γερωνυμάκειο.

 

 

Δείτε επίσης:

Ποια σχολεία δε θα ξαναλειτουργήσουν στο Ηράκλειο!

Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι από τα σχολεία στον Δήμο Ηρακλείου

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ