Φραγκίσκος Παρασύρης: Κατατέθηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ, η τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Newsroom
Newsroom

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, όπως ορίζεται από τον κανονισμό τους Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια απόφαση από εδώ και στο εξής αφορά την κυβέρνηση.

Την ικανοποίησή του για τα άμεσα αντανακλαστικά και τη σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με την κατάθεση τροπολογίας για «την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας» εκφράζει με δήλωσή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, όπως ορίζεται από τον κανονισμό τους Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια απόφαση από εδώ και στο εξής αφορά την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 18 Φεβρουαρίου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής – Ομάδας Ηρακλείου «Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο Συσπείρωση και Δράση» και του Φραγκίσκου Παρασύρη είχε τονιστεί ότι η πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε μείωση κατά 40% του χρέους, αλλά και των δόσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, εξαιτίας της ακραίας ανατροπής της ισοτιμίας, που παρά την 15ετή σχεδόν εξυπηρέτηση των δανείων τους καλούνται να πληρώσουν τελικά σήμερα όχι μόνον υψηλότερους τόκους, αλλά και να επιστρέψουν ένα πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που αρχικά έλαβαν για την αγορά της κατοικίας τους.

Στη δήλωσή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης παρουσιάζει την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «την περίοδο 2006 έως 2009 χορηγήθηκαν στη χώρα μας από τα πιστωτικά ιδρύματα σε 85.000 οικογένειες στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Καθώς την περίοδο αυτή τα επιτόκια σε ευρώ ακολουθούσαν μία ανοδική πορεία, τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να συνεχίσουν τη ραγδαία τότε αναπτυσσόμενη πιστωτική επέκταση προσέλκυσαν τους δανειολήπτες, προσφέροντας, ενόψει της αντίθετης πορείας που ακολουθούσαν στην αγορά χρήματος  τα επιτόκια σε ελβετικό φράγκο, στεγαστικά δάνεια στο νόμισμα αυτό.

Έτσι,  οι τράπεζες, κατά την προώθησή των δανείων σε ελβετικό φράγκο,  εστίαζαν στη σύγκριση του επιτοκίου τους με εκείνο των δανείων σε ευρώ, αποσιωπώντας  ή υποβαθμίζοντας την επίρριψη του συναλλαγματικού κινδύνου αποκλειστικά στους δανειολήπτες. Οι τελευταίοι, άλλωστε, δεν είχαν καμία εμπειρία σε τέτοιου είδους προϊόντα, δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν είχαν χορηγηθεί δάνεια σε συνάλλαγμα (στεγαστικά ή καταναλωτικά) σε καταναλωτές. 

 Εξάλλου, το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δανειοληπτών από τους κινδύνους που έχουν τα δάνεια σε συνάλλαγμα δεν ήταν επαρκές, όπως αποδείχθηκε και από τις ενωσιακές συστάσεις και οδηγίες, που ακολούθησαν για τέτοιου είδους δάνεια και που πλέον έχουν  ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες. Γεγονός, επιπλέον, είναι ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προσέφεραν ποτέ στους δανειολήπτες αυτούς καμία ουσιαστική δυνατότητα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου».

Για την ενημέρωση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο η τροπολογία που κατατέθηκε χθες βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://pasok.gr/tropologia-ko-pasok-kinimaallagis-gia-tin-prostasia-daneiolipton-daneion-elbetiko-fragko/ 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ