Γ. Τσακίρης για "Ντάνιελ": «Εκτεθειμένη η Κρήτη- Η κακοκαιρία ξεπέρασε το ρεκόρ στο Ασκύφου»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ο Κρητικός επιστήμονας χαρακτηρίζει «μέγα γεγονός» την κακοκαιρία Ντάνιελ

Η καταστροφική μανία της κακοκαιρίας Ντάνιελ πέρασε από τον Θεσσαλικό κάμπο με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν το βιος τους: σπίτια, κτήματα, κτηνοτροφικό κεφάλαιο, ΙΧ και αγροτικά αυτοκίνητα ενώ έμειναν χωρίς πόσιμο νερό δίχως κανείς να μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πότε θα υποχωρήσουν τα νερά.

Στις λάσπες «βούλιαξε» το 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 8 δισ. ευρώ που προσφέρει ο Θεσσαλικός κάμπος στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ξεπέρασε το ρεκόρ στο Ασκύφου, στα Λευκά Όρη

Μέχρι την κακοκαιρία Ντάνιελ στη θέση Ασκύφου, στα Λευκά Όρη, είχε καταγραφεί ύψος βροχής τον Φεβρουάριο του 2019 γύρω στα 650 χιλιοστά. Φέτος τον Σεπτέμβριο η Ζαγορά του Πηλίου κατέγραψε 745 χιλιοστά βροχής.

«Πρόκειται για έναν κυκλώνα που το χαρακτηρίζω αβίαστα ως ένα "μέγα γεγονός" λόγω των πρωτόγνωρων υψών βροχής που είχαμε στο Πήλιο και το Θεσσαλικό κάμπο που καταρρίπτουν το ρεκόρ που κατείχε μέχρι σήμερα η περιοχή των Λευκών Ορέων. Επομένως πρόκειται ένα ένα μέγα γεγονός υδρολογικό και μετεωρολογικό αλλά και επειδή επηρεάζει τεράστια έκταση και τεράστιο πληθυσμό. Είναι ένα γεγονός έξω από αυτό που ονομάζουμε "κλιματική μεταβλητότητα"» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ιούνιο του 2023 ενώ είναι διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου υπηρετεί και ως ομότιμος καθηγητής στον Τομέα Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται λοιπόν για έναν επιστήμονα από τους πλέον ειδικούς ώστε να εξηγήσει πόσο έτοιμη είναι η Πολιτεία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο Ντάνιελ και τι θα συνέβαινε αν ο Ντάνιελ χτυπούσε την Κρήτη με αυτή τη μανία.

«Εκτεθειμένη η Κρήτη- Η κλιματική αλλαγή "δείχνει τα δόντια της"»

«Η Κρήτη είναι εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή καθώς βρίσκεται στη Μεσόγειο την οποία η κλιματική αλλαγή "χτυπάει" αλύπητα. Το είδαμε και στην περίπτωση της Λιβύης όπου μετακόμισε ο Ντάνιελ. Επομένως είναι πράγματι στο κέντρο του κυκλώνα» τονίζει ο κ. καθηγητής.

Μάλιστα ο ίδιος έχει καταγωγή από την Κρήτη συνεπώς γνωρίζει άριστα τη μορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρητικού εδάφους και λόγω εντοπιότητας αλλά και ως επιστήμονας.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει ότι: «Οι πλημμύρες στην Κρήτη ταιριάζουν περισσότερο με τις πλημμύρες που έγιναν στο Πήλιο, όχι στο Θεσσαλικό κάμπο. Κι αυτό διότι ο Θεσσαλικός κάμπος είναι μία επίπεδη περιοχή, δεν μιλάμε για τέτοιου είδους πλημμύρες στην Κρήτη. Στην Κρήτη έχουμε πλημμύρες ταχείας απόκρισης: τα ρέματα τα οποία έχουν μεγάλες κλίσεις και οι παροχές και οι ταχύτητες του νερού είναι πολύ μεγάλες και επομένως το νερό είναι πολύ διαβρωτικό και οι καταστροφές πολύ γρήγορες και μεγάλες. Δεν είναι θέμα να ανυψωθεί η στάθμη του νερού για να κατακλειστούν μεγάλες επίπεδες επιφάνειες στην Κρήτη».

Αναφορικά με το εάν η κακοκαιρία αυτή συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια ο κ. Τσακίρης απαντά ότι «τα γραφήματα που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι η κακοκαιρία που έπληξε τα Χανιά και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της γέφυρας του Κερίτη συμβαίνουν μία φορά στα 500 χρόνια. Ο Ντάνιελ ξεπέρασε και αυτό το μέγεθος».

Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρει ότι η «ατμοσφαιρική διαταραχή του Ντάνιελ είναι ιδιαίτερα ακραίο που δεν ταιριάζει με όσα είχαμε δει μέχρι τώρα. Τέτοια γεγονότα θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά καθώς η κλιματική αλλαγή "δείχνει τα δόντια της"».

Το τί πρέπει να γίνει από την Πολιτεία, τί αντιπλημμυρικά έργα έχουν προγραμματιστεί στην Κρήτη και ποια είναι τα "κλειδιά" που συντείνουν στην καθυστέρηση υλοποίησης των έργων μπορείτε να τα ακούσετε στο ηχητικό που ακολουθεί.

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ