Γιάννα Αγγελοπούλου: Τα παιδικά χρόνια, η συγκίνηση και το φρόνημα των Κρητικών

Γιάννα Αγγελοπούλου: Τα παιδικά χρόνια, η συγκίνηση και το φρόνημα των Κρητικών

Στο Ηράκλειο η πρόεδρος της Επιτροπής 2021

Στο Ηράκλειο βρέθηκε, την Τρίτη, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Κρήτη για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Πρώτος σταθμός ήταν η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπου η κα. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο και μάλιστα, σε χαλαρή διάθεση η ίδια, θυμήθηκε τα παιδικά της χρόνια και τη...χαρά της για την αργία του Αγίου Μηνά!

γιαννα

Η πρόεδρος της Επιτροπής 2021 συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό ενώ αναμένεται να έχει επαφές και με φορείς αλλα και επιχειρηματίες.

"Έχουμε ωραίο φαϊ και κουζουλάδα"

Σε εξαιρετικά καλό κλίμα έγινε η συνάντηση της κας. Αγγελοπούλου με τον Στ.Αρναουτάκη, με την πρόεδρο της Επιτροπής 2021 να δηλώνει εντυπωσιασμένη με τα έργα στην Περιφέρεια Κρήτης. 

γιαννα αρναου

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας την κα. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δήλωσε, ότι, «Η Ελλάδα, προετοιμάζοντας το ραντεβού της με την Ιστορία, επιχειρεί το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση, που σήμανε την απαρχή της συγκρότησης του ελληνικού κράτους, είναι μια πράξη εθνικής αυτογνωσίας και αυτοσυνειδησίας. 

Όπως έγραφε ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης:  «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Με πυξίδα μας αυτή τη φράση, αφομοιώνουμε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας, τους θριάμβους και τις καταστροφές. Το σημαντικότερο, στρέφουμε το βλέμμα μας στις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε και να κερδίσουμε.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αποτελεί το κατάλληλο όχημα, όχι για να ξαναγράψουμε την Ιστορία. Αλλά για να επενδύσουμε στην υπεραξία μας. Συνεπιβάτες θα είμαστε όλοι μας. Γιατί όλοι μας αγωνιούμε και προσδοκούμε ένα καλύτερο αύριο. Η Κρήτη είναι ιδιαίτερα υπερήφανη που στο τιμόνι της Επιτροπής βρίσκεται ένας δικός της άνθρωπος. Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Έπειτα από την ανεκτίμητη προσφορά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, ηγείται ενός σύνθετου και απαιτητικού εγχειρήματος: Να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το ’21, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας την εθνική μας αυτοπεποίθηση» και πρόσθεσε: «Στο σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο, τα προβλήματα, με τα οποία θα αναμετρηθούμε είναι εξαιρετικά σύνθετα και οικουμενικά. Στους σκοτεινούς καιρούς της πανδημίας, όλοι μας συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη να εγκαταλείψουμε τα παλιά κλισέ και τα παλιά στερεότυπα. Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι αρωγός σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ενέργειες και δράσεις που θα αναληφθούν, καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις και ιδέες. Πιάνοντας το νήμα της Ιστορίας, μπορούμε να επιτύχουμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο: Να βγάλουμε την Ελλάδα στο φως!».

περιφέρεια

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Αγγελοπούλου Δασκαλάκη μιλώντας με θερμότητα για το επιτυχημένο Αυτοδιοικητικό έργο του Σταύρου Αρναουτάκη στη Κρήτη, επεσήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας ότι ο Περιφερειάρχης αυτό το έχει κάνει πράξη με επιτυχία. Παράλληλα μίλησε θετικά για την πρόταση του Περιφερειάρχη οι δράσεις, να μην τελειώσουν στην εκπνοή του 2021, αλλά να είναι δράσεις και δραστηριότητες που θα ωφελήσουν την κοινωνία και στο μέλλον.

«Ο Περιφερειάρχης είναι παλιός γνώριμος και δεν είναι απλώς παλιός γνώριμος επειδή είμαι Ηρακλιώτισσα αλλά έχει δώσει δείγμα γραφής από τον Δήμο των Αρχανών στο Ηράκλειο και τώρα Περιφερειάρχης και έχει δείξει ότι η Αυτοδιοίκηση πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό το έχει κάνει πράξη και ξέρω τι μεγάλα έργα έχει να διαχειριστεί.

Αυτό που εγώ χαίρομαι να συζητώ μαζί του είναι πώς μαζί με την ανάπτυξη θα αναδειχθεί επίσης και μία μακριά ιστορία που για εμάς τους Κρητικούς κράτησε πολύ περισσότερα χρόνια εξεγέρσεων και μαχών και θυσίας και αίματος για να απελευθερωθεί η Κρήτη και να ενωθεί με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτό, λοιπόν, που συζητάμε, αυτό που έχει μεγάλη σημασία και δείχνει και μία ιδιαίτερη ευαισθησία και ευφυΐα που έχει ο κύριος Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του, είναι ακριβώς στους νέους ανθρώπους, στους μαθητές, σε όλα τα σχολεία να δοθεί η δυνατότητα να μάθουν πάρα πολλά από την ιστορία τους γιατί αυτά που έγιναν τότε δεν περνάνε μόνο σαν μία ανάγνωση από το βιβλίο ιστορίας. Είναι μαθήματα ζωής για τους επόμενους.

Και ακριβώς με την τεχνολογία και με την καινοτομία που υπάρχει τώρα, και ξέρω ότι εδώ το Ηράκλειο είναι αυτό που λένε hub, είναι κοιλάδα καινοτομίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και μάθησης με όλα αυτά τα ιδρύματα που έχετε, αυτά να μπορέσουμε να τα διασώσουμε στο χρόνο. Πάμε για τα επόμενα χρόνια. Και ειδικά από άνθρωπο που κάνει πράξη το τι χρειάζεται ο πολίτης στον τόπο του, γνωρίζει να το κάνει αυτό καλύτερα από όλους. Είμαστε στην Περιφέρεια γιατί πιστεύουμε στην Περιφέρεια. Ευχαριστώ πολύ, Σταύρο» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με την Πρόεδρο του «Ελλάδα 2021»  Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Νίκος Κανελλόπουλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων, ο Αλέξης Πολίτης ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο  Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, Γιώργος Αλεξάκης, Έφη Κουτεντάκη.

περιφέρεια

"Οι Κρήτες με το φρόνημα τους ήταν εκεί συγκινώντας τους Ευρωπαίους", είπε η κα. Αγγελοπούλου ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. "Να κρατήσουμε τα ιστορικά στοιχεία για τις επόμενες γενιές", είπε χαρακτηριστικά με τον Σταύρο Αρναουτάκη να συμπληρώνει "Η τοπική ιστορία πρέπει να αναδεικνύεται στα σχολεία".

"Το Ηράκλειο είναι μια μοναδική περιοχή", είπε η κα. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, τονίζοντας επίσης ότι "η βοήθεια μας είναι δεδομένη". 

γιαννα

Θερμή η υποδοχή στη Λότζια

Μετά από ολιγόλεπτη βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου, η κ. Αγγελοπούλου κατευθύνθηκε στη Λότζια, όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. 

Αγγελοπούλου Λότζια

"Είμαστε βέβαιοι ότι η παρουσία σας στην Επιτροπή για το 2021 θα είναι σημαντική για την επιτυχία των εκδηλώσεων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινός, ενώ από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε:

"Φιλοδοξούμε η επέτειος να αποτελέσει μια βάση για να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις για την κοινότητα. Ξέρω απέξω κι ανακατωτά τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου. Θα πρέπει να προχωρήσετε στη χαρτογράφηση του τουρισμού και να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα για να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη. Κάθε ενέργεια θα πρέπει να αποσκοπεί στο μέλλον. Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι κομβικά δεμένοι με την ανάπτυξη του Ηρακλείου".

Ακόμη, η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" απευθυνόμενη στον δήμαρχο τόνισε ότι είναι "συναισθηματικά δεμένη με το Ηράκλειο" και υπογράμμισε ότι "έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του Ηρακλείου".

Ξενάγηση στο Πολιτιστικό Κέντρο

Στη συνέχεια, η κ. Αγγελοπούλου μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου όπου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

Γιάννα

Γιάννα

Στη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε ο δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών σημειώνοντας ότι "οφείλουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης". 

Εξάλλου, αναφερόμενος στη σημαντικότητα των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης έκανε λόγο για "αστική αναγέννηση του Ηρακλείου που μπολιάζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης".

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στην κ. Αγγελοπούλου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η "παρουσία της αποτελεί εγγύηση στον λαμπρό εορτασμό της επετείου" στον οποίο το Ηράκλειο θα συμμετάσχει με διοργανώσεις εκθέσεων και συνεδρίων".

Γιάννα

Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη

 

Στην τοποθέτησή της η κ.Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ανέφερε: "Η κοινωνία χρειάζεται το λίπασμα, το υλικό, για να την κάνει να δει προκοπή. Το 2021 να είναι εφαλτήριο για τα επόμενα χρόνια. Η Κρήτη αγωνίστηκε με επαναστάσεις και ξεσηκωμους πολύ πριν το 1821, κι αυτό πρέπει να αναδειχθεί. Η κρίση της πανδημίας βοήθησε να βρούμε νέους τρόπους προσέγγισης των ανθρώπων, με καινοτομία και μετασχηματισμό να κρατήσουμε αυτό που έχουμε.

Βγαίνουμε με τον άξονα παράθυρο στο μέλλον, κι αυτό η κοινωνία το αγκάλιασε.

Με παραγωγή, ευρεσιτεχνία και πάθος για δουλειά και καινοτομία.

Οι δράσεις πρέπει να περάσουν στις επόμενες γενιές.

Πρέπει να γίνει τομή στην πρόοδο".

Η ίδια τόνισε πως "στοίχημα" είναι "να συνδυαστούν όλες οι ζωντανές δυνάμεις του τόπου, για να κάνουν κάτι εμβληματικό που θα δώσει κάτι μεγαλύτερο".

"Δεν θέλουμε να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ για να πάει σε κάτι εφήμερο. Δεν θέλουμε γλέντια και πανηγύρια" - είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε για τα Μουσεία πως "είναι μια υπεραξία".

Κάλεσε σε συστράτευση και ένωση δυνάμεων για την επέτειο του 2021, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένη από όσα άκουσε.

"Να είμαστε περήφανοι για όσα περάσαμε. Το 2021 θα έχουμε ένα αφήγημα που ετοιμάσαμε όλοι μαζί. Για αυτό ήρθα, για να σας ακούσω" - σημείωσε.

Ξενάγηση

Ακολούθησε ξενάγηση στη μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου, με τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη να σχολιάζει "Είμαι πολύ περήφανη για το Ηράκλειο" και να δηλώνει παρούσα σε κάθε προσπάθεια της πόλης. "Ο,τι εκδήλωση θέλετε είμαι μαζί σας" - είπε χαρακτηριστικά. Κατά την ξενάγηση η ίδια φάνηκε εντυπωσιασμένη από τη νέα αυτή υποδομή της πόλης και σχολίασε πως "άλλο να στο λένε κι άλλο να το βλέπεις. Είναι μια εμβληματική δουλειά".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσκεψης της, η κ. Δασκαλάκη αργά το βράδυ θα αναχωρήσει για τον Άγιο Νικόλαο, όπου θα συνεχίσει την περιοδεία της την Τετάρτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ