Γιώργος Μεραμβελιωτάκης: Έχουμε έτοιμο το «Συμβόλαιο Δήμου - Δημότη»

Newsroom
Newsroom

Στόχος μας δεν είναι να γυρίσουμε απλά σελίδα στην Ιστορία του δήμου Χερσονήσου , αλλά να ξεκινήσουμε να γράφουμε το βιβλίο μιας νέας επιτυχημένης ιστορίας" αναφέρει στο Cretalive, o υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης "Μαζί με Όραμα"

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη των νέων Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, ο επικεφαλής της παράταξης "Μαζί με Όραμα" και υποψήφιος Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιώργος Μεραμβελιωτάκης ανοίγει τα χαρτιά του στο Cretalive και αναλύει τους στόχους, τις αρχές και τα σχέδιά του συνδυασμού για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.
Παράλληλα εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα  σταθούν στο πλευρό τους και θα τους δώσουν την δυνατότητα να συνάψουν ένα νέο «Συμβόλαιο Δήμου - Δημότη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικα. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μεραμβελιωτάκη στο Cretalive:

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο; 

- Mια βαθιά δημοκρατική διαδικασία από τα κάτω. Ξεκίνησε καιρό τώρα -πολύ πριν την προκήρυξη εκλογών – και περιλάμβανε διαβούλευση με τους δημότες, με ενεργούς πολίτες και την καθημερινή επαφή όλων (όσων τώρα στελεχώνουν την Παράταξη) με την κοινωνία, κυρίως μέσω  της συμμετοχής τους σε φορείς και δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.  

Είπαμε , φτάνει πια με τη μιζέρια και τα καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μας, φτάνει με την υποβάθμιση της καθημερινότητας μας και της ταυτότητας του τόπου! 

- Η διάθεση μας για προσφορά και η αγάπη μας για αυτόν τον τόπο, είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οδηγού μας, της Παράταξης «Μαζί με Όραμα» και με βασικό μας ΣΤΟΧΟ να αλλάξουμε ! 
 Αλλάζουμε, γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία του Δήμου  Χερσονήσου, ανατρέποντας νοοτροπίες και αντιλήψεις, προσδίδοντας την πολύτιμη διαφάνεια στα έργα και τις ημέρες μας. 

- Η  πολύχρονη ενασχόληση μου με τα κοινά και κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση, ως Aντιδήμαρχος αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος , αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη. Τόσο η προσωπική μου εμπειρία στην διαχείριση δύσκολων αυτοδιοικητικών  έργων, στη διοίκηση αλλά και η  σύνταξη ενός σύγχρονου και ρεαλιστικού σχεδίου δράσης 10 Κατευθύνσεων που ακολούθησε την εκπόνηση του  νέου «Συμβολαίου Δήμου - Δημότη» με δεσμεύει πια να ηγηθώ μιας δημοκρατικής κινητοποίησης διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, τηρώντας παράλληλα και απαρέγκλιτα θεμελιώδεις αξίες που μας προσδιορίζουν ως υποψηφίους και καταστατικά πια. (Δείτε εδώ https://www.mazimeorama.gr/orama). 

Μεραμβελιωτάκης συνδυασμός

Πιστεύετε ότι με τα σημερινά δεδομένα, η τοπική αυτοδιοίκηση υπηρετεί σωστά τον ρόλο της; 

Η αυτοδιοίκηση για εμένα προσωπικά αλλά και για τους ανθρώπους που συναποτελούν την δική μας παράταξη είναι πεδίο συνεχούς προσφοράς και δράσης, με ιεραρχημένες προτεραιότητες βασισμένες σε ένα μακρόπνοο συνεκτικό πρόγραμμά για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου μας.   Ανεξάρτητα όμως από το τις όποιες αρμοδιότητες και το πλαίσιο δράσης, σε συνάρτηση με την κεντρική εξουσία, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την κυρίαρχη αποστολή της σωστής διαχείρισης της καθημερινότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών της. 

Για εμάς ο θεσμικός ρόλος της αυτοδιοίκησης, ξεπερνά αγκυλώσεις και στενές αντιλήψεις. Ο άνθρωπος θα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των σχεδιασμών, θα απολαμβάνει υψηλές ανταποδοτικές υπηρεσίες και θα έχει πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες. Μακριά από εμάς,  φαινόμενα ευνοιοκρατίας ή αποκλεισμών. Η τοπική αυτοδιοίκησης οφείλει να υπηρετεί το βασικό σκοπό της που δεν είναι άλλος παρά η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης την πολιτών. Δυστυχώς τα τελευταία τριάμισι περίπου χρόνια η στασιμότητα, η απραξία σε κάθε επίπεδο, η ουδέτερη παρακολούθηση των εξελίξεων, η έλλειψη ευδιάκριτου οράματος περιόρισαν τις προοπτικές ανάπτυξης του δήμου μας. 

Eμείς έχουμε προσκαλέσει τους δημότες μας να σταθούν στο πλευρό μας, για να φέρουμε στο δήμο μας την μεγάλη αλλαγή που όλοι έχουμε ανάγκη.  Επιδίωξή μας είναι η τήρηση των βασικών αρχών που διέπουν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς μόνο μέσα από αυτές θα κατορθώσουμε να εκπληρώσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα μας, διεκδικώντας τα μέγιστα από την Πολιτεία, πάντα  σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Μεραμβελιωτάκης  

Σε έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό δήμο, γίνεται μεγάλη συζήτηση - πολλά χρόνια τώρα -  για την σωστή διαχείριση του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του. Τελικά πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί; 

Eμείς θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό Δήμο, που θα πρωταγωνιστεί σε όλες τις αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες ως η ναυαρχίδα του τουρισμού ( και όχι μόνο) . Οραματιζόμαστε έναν δήμο που θα αξιοποιήσει και τα υπόλοιπα συγκριτικά του πλεονεκτήματα αναπτύσσοντας δυναμικά  το πρωτογενή τομέα και την σύνδεση του με την τουριστική μας βιομηχανία, που θα αξιοποιήσει την πολιτιστική και  πολιτισμική μας κληρονομιά,   αλλά κυρίως έναν δήμο κοντά στον πολίτη, έναν δήμο μαζί με τον πολίτη.

Η πολυπλοκότητα του τουριστικού μας προϊόντος, απαιτεί το διαρκές ενδιαφέρον μας και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δήμου σε τουριστικές υποδομές. Γενικά απαιτείται μια νέα βάση ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης, που θα πρέπει να συνδέσει αυτό που είπατε, την σωστή διαχείριση του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη.

Αυτό απαιτεί: 

Επανασύσταση αμιγώς της Αντιδημαρχίας Τουρισμού με στελέχωση κατάλληλου προσωπικού

Δημιουργία ανεξάρτητου Οργανισμού́ Διαχείρισης Προορισμού́, με στόχο τη σύνδεση και την οργανωμένη ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος του τόπου μας και τη δημιουργία τουριστικού́ προϊόντος με αναγνωρίσιμη ταυτότητα στις διεθνείς αγορές.  

 Αυτό απαιτεί επίσης συνεργασία. Μαζί λοιπόν, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του τουρισμού θα δουλέψουμε για την αναβάθμιση των υποδομών , μαζί θα σχεδιάσουμε το νέο σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, συνδεδεμένο με τον πρωτογενή τομέα. Μαζί με τον αγροτικό πληθυσμό στην ενδοχώρα μας.

Το ολοκληρωμένο μας σχέδιο λαμβάνει υπόψη του επίσης,  τόσο  την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης,  την κατασκευή του νέου Διεθνούς  Αεροδρομίου στο Καστέλι, την επένδυση για Μαρίνας & Resorts στις Γούβες, την αξιοποίηση της Μαρίνας Μαλίων κλπ., με οδηγό την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου μας. 

Μεραμβελιωτάκης

Ο Δήμος Χερσονήσου μπορεί να έχει προοπτικές, αν βγάλουμε από το κάδρο τον τουρισμό; 

Ο Τουρισμός δεν μπορεί, ούτε ως υποθετική ερώτηση, να βγει από το κάδρο, για το Δήμο Χερσονήσου, που ήδη πρωταγωνιστεί και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. 

Ωστόσο είμαι πεπεισμένος πως η γεωγραφία του δήμου μας στην επικράτεια του, με την μεγάλη ακτογραμμή αλλά και την δυναμική της ενδοχώρας του, με την ουσιαστική στήριξη τουρισμού και πρωτογενούς τομέα συνδεδεμένων μεταξύ τους, σε ένα πράσινο αγροδιατροφικό και αγροτουριστικό αναπτυξιακό μοντέλο μπορεί να εκτοξεύσει τις προοπτικές του δήμου μας και να τον αναδείξει σε Δήμο πρότυπο, σύγχρονο και πρωτοποριακό, όπως σας είπα. 

Η προγραμματική μας συμφωνία βάζει τα θεμέλια για ένα, τέτοιο σύγχρονο και πράσινο μοντέλο διαχείρισης.  

Στην περίπτωση που εκλεγείτε, προτίθεστε να προωθήσετε τη συμμετοχή των πολιτών στην τοπική «διακυβέρνηση» και τις αποφάσεις;

Απάντηση στο ερώτημα σας, νομίζω πως έχω ήδη δώσει καθώς και η παράταξη «Μαζί με Όραμα» καταστατικά. 

Το δικό μας Μαζί είναι η τοπική «διακυβέρνηση», όπως την ονομάσατε. 

Συντελείτε μόνο με το δημότη ! 

Η ανάδειξη μας στη νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Χερσονήσου σημαίνει αυτό ακριβώς που σας είπα. Την υπογραφή του  «Συμβολαίου Δήμου- Δημότη». Δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη τα λόγια μας με απόλυτη διαφάνεια στα δημόσια δρώμενα, με σοβαρότητα και σεβασμό στην επιλογή των δημοτών μας.

Στόχος μας δεν είναι να γυρίσουμε απλά σελίδα στην Ιστορία του δήμου Χερσονήσου , αλλά να ξεκινήσουμε να γράφουμε το βιβλίο μιας νέας επιτυχημένης ιστορίας, ανατρέποντας νοοτροπίες και αντιλήψεις, προσδίδοντας την πολύτιμή διαφάνεια στα έργα και στις ημέρες μας.

Μεραμβελιωτάκης

Ποια είναι τα τρία ζητήματα που, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να επιλυθούν την επομένη των εκλογών;

Όπως προ είπα, το νέο «Συμβόλαιο Δήμου- Δημότη» απαρτίζεται από 10 κατευθύνσεις – πυλώνες που διέπουν τις βασικές αρχές και επιδιώξεις μας και αποτελούν προτεραιότητες. Οι άμεσες :

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα του πολίτη είναι κυρίαρχο ζήτημα, πάντα μέσα από την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.  Αυτό συνοδεύεται με την θωράκιση του δήμου από φυσικές καταστροφές, ενόψει και της χειμερινής περιόδου αλλά και οι ουσιαστικές παρεμβάσεις μας για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει το τουριστικό οδικό άξονα του δήμου Χερσονήσου. 

Στις άμεσες ενέργειες μας επίσης θα είναι βέβαια και η στελέχωση του δήμου με το απαιτούμενο προσωπικό. Φαινόμενα παράτυπων ή παράνομων  μετακινήσεων θα εξεταστούν. Διοίκηση – Διαφάνεια και Σύγχρονος Ψηφιακά Μετασχηματισμένος Δήμος είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας.  

Η επανασύσταση αμιγώς Αντιδημαρχίας Τουρισμού και ότι προείπαμε για την στρατηγική Προορισμού. Ομοίως θέλουμε να πράξουμε και για τον αθλητισμό, που επίσης είναι ψηλά στην ατζέντα με στόχο την προσέλκυση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Θέλουμε και θα φτιάξουμε μια Αντιδημαρχία Αθλητισμού που θα συντονίζει όλες τις δράσεις και θα σχεδιάσει νέες σύγχρονες  υποδομές. 

Και φυσικά η Κοινωνική Πολιτική – Υγεία – Δομές είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της επόμενης μέρας στο Δήμο.

Επιδίωξη μας είναι να  γεννηθούν και να αναδειχθούν δομές όχι μόνο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και για τα άτομα με ειδικές ικανότητες, ούτως ώστε να αποκτήσουν τη θέση που τους ταιριάζει στην κοινωνία και να παύσουν να θεωρούνται πολίτες β΄ κατηγορίας. Ανάλογα οι ηλικιωμένοι πρέπει να βρουν μια ζεστή αξιοπρεπή αγκαλιά. Το δικαιούνται!

 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ