Γ.Κεφαλογιάννης: Η Κυβέρνηση έχει πλέον αποτύχει σε κάθε επίπεδο

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας»

Η τοποθέτηση του Γ.Κεφαλογιάννη

Άσχετα από τον χρόνο διεξαγωγής της επομένης εκλογικής αναμέτρησης, με βάση το σύνολο των δημοσκοπικών ευρημάτων που δημοσιεύονται στον τύπο, είναι κοινά αποδεκτό ότι η Νέα Δημοκρατία ηγείται μιας προσπάθειας που έχει ως στόχο την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τομές που διορθώνουν λάθη δεκαετιών. Με δεδομένο το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται η Νέα Δημοκρατία να διαμορφώσει το σχέδιο αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι διαδικασίες σαν την πρόσφατη προσυνεδριακή διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο αποτελούν μια ουσιαστική τομή αναφορικά με τον τρόπο επικοινωνίας ενός ελληνικού κόμματος με τους πολίτες, ειδικά σε σχέση με την διαμόρφωση των προγραμματικών του θέσεων.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες που ξεκίνησαν σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν στο συνέδριο του κόμματος, δεν αποτελούν ένα εργαλείο συσπείρωσης της κομματικής βάσης. Είναι το βήμα για να εκφράσουμε το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει κάθε στέλεχος της παράταξης. Είναι το βήμα για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι, ο καθένας από τη θέση του και όλοι μαζί, μπορούμε και θα γίνουμε οι πρωτεργάτες μια ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής. Μιας πραγματικής συμφωνίας αλήθειας με την ελληνική κοινωνία.

Η Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό έχει βάλει ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες το θέμα της επιχειρηματικότητας. Τόσο ο πρόεδρος προσωπικά, όσο κι εμείς τα στελέχη, θεωρούμε ότι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος για την ανάταση της οικονομίας είναι ο ιδιωτικός τομέας, κυρίως οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Μετά από την κυνική ομολογία του Υπουργού Οικονομικών του κ. Τσακαλώτου, αλλά και του κ. Χουλιαράκη για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, καθίσταται περισσότερο από προφανές ότι αν θέλουμε ως επόμενη κυβέρνηση να δούμε άμεσα αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας, το βάρος πρέπει να πέσει στην υγιή επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας στην πράξη όλους όσους έχουν πάρει ρίσκα μέσα σε αυτό το πραγματικά δυσμενές περιβάλλον προσπαθώντας να επιβιώσουν και να πετύχουν, για να δημιουργήσουν με τη σειρά τους νέες θέσεις απασχόλησης.

Η Κυβέρνηση έχει πλέον αποτύχει σε κάθε επίπεδο. Έχουν δεσμευτεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μετά το 2018, που, όπως οι ίδιοι έλεγαν, «θα στραγγαλίσουν την πραγματική οικονομία. Όταν η υποχρέωση της χώρας για το 2016 ήταν να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, έπιασαν 2%! Φορολόγησαν πέντε φορές παραπάνω την ελληνική οικονομία χωρίς να είναι απαραίτητο. Φανταστείτε πόσα μέτρα ακόμη απαιτούνται και τι σημαίνει αυτό για την οικονομία για να πιάσουν όπως συμφώνησαν σε 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια. Και την ίδια στιγμή προβαίνουν καθημερινά σε κινήσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ξοδεύοντας από αυτά που δεν έχουν και βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία σε ύφεση. 

Ως λύση, η Νέα Δημοκρατία προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων που θα βασίζεται σε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, σε ένα σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον, στην άρση των αδιέξοδων σε επίπεδο ρευστότητας των επιχειρήσεων και κυρίως στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητας. Στόχος να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις ύψους 100 δις ευρώ προκειμένου να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω την ουσιαστική διαφορά προσέγγισης για το αναπτυξιακό μέλλον της Κρήτης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας κατέβηκε στην Κρήτη. Θα περίμενε κανείς, με δεδομένο ότι μιλάμε για τον Πρωθυπουργό της χώρας, να προβεί σε έναν απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων για το νησί και σε ένα άμεσο και ρεαλιστικό σχεδιασμό παρεμβάσεων. Αντί αυτού, μετά από τρία χρόνια απραξίας, αρκέστηκε σε ασκήσεις επί χάρτου. Πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της πρότασης αναθεώρησης του Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Κρήτη, δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υπογραφής και δημοσίευσης του πλαισίου στο Πρόγραμμα «Διαύγεια». Ως προς το τον ΒΟΑΚ είναι πραγματικά αδιανόητο ότι η Κυβέρνηση πανηγυρίζει χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού και η περιβαλλοντική αδειοδότησή του, την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να προχωρήσουν καν την αναβάθμιση του οδικού τμήματος «Πάνορμο – Εξάντη», ενός έργου 10 χιλιομέτρων που έχει δημοπρατηθεί από το Μάρτιο του 2014!

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε για άλλη μια φορά συγκεκριμένος και σαφής: Δεσμεύτηκε για ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και έθεσε τον ΒΟΑΚ ως απόλυτη προτεραιότητα, τονίζοντας πως είναι το πρώτο μεγάλο κενό υποδομών σε εθνικό επίπεδο, ξεκαθαρίζοντας ότι μιλάμε για έναν δρόμο που σε πλήρη του ανάπτυξη θα συνδέει το Καστέλι με τη Σητεία. Μίλησε για την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του νησιού μέσα από την ενίσχυση της αυτοτέλειάς τους. Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος με ταυτόχρονη βελτίωση των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις θα κλιθεί σύντομα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Από τη μια οι κάλπικες ελπίδες, ο πολιτικός οπορτουνισμός και ο χωρίς όρια λαϊκισμός που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί ο κύριος Τσίπρας. Από την άλλη ένα ρεαλιστικό και υπεύθυνο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με στόχο να βγει μια και καλή η χώρα από το αδιέξοδο.

  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ