H "Ανυπόταχτη Κρήτη" για τους δασικούς χάρτες

H "Ανυπόταχτη Κρήτη" για τους δασικούς χάρτες

Η περιφερειακή παράταξη σε ανακοίνωσή της τάσσεται στο πλευρό όλων όσοι διαμαρτύρονται

Στο πλευρό αγροτών και μικροϊδιοκτητών γης στην Κρήτη που διαμαρτύρονται για τους δασικούς χάρτες τάσσεται σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή παράταξη "Ανυπόταχτη Κρήτη". Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης στην Κρήτη είναι σε αναβρασμό. Αιτία η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη και ο χαρακτηρισμός χιλιάδων εκτάσεων, χωραφιών και βοσκοτόπων που χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό αγροτών και κτηνοτρόφων ως «δασικά». Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δασικοί χάρτες θα έπρεπε να έχουν ως αφετηρία την περιβαλλοντική ευαισθησία και την προστασία των δασών από κάθε λογής καταπατητές προς όφελος όλου του λαού λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η πραγματικότητα όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, προχωρά στην ανάρτηση των δασικών χαρτών όχι κατ’ επιταγή του Συντάγματος ή έστω από κάποια φιλο-περιβαλλοντική σκοπιά αλλά για να εκπληρώσει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, μετατρέποντας την υποχρέωση της υπεράσπισης των δασών και το δικαίωμα προστασίας της λαϊκής περιουσίας σε εισπρακτικό μέτρο, μέσω της πληρωμής παραβόλου. Με ασφυκτικές προθεσμίες και με πανάκριβα παράβολα ουσιαστικά ωθεί τους μικρούς και οικονομικά αδύνατους στην πλειονότητά τους ιδιοκτήτες να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση της ίδιας τους της γης, η οποία θα καταλήξει στο δημόσιο και από εκεί τελικά στα χέρια των διαφόρων «επενδυτών» δια της γνωστής οδού της «αξιοποίησης», κινδυνεύοντας παράλληλα να τους ζητηθεί να επιστρέψουν τυχόν αγροτικές επιδοτήσεις που εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι εκτάσεις τους θα χαρακτηριστούν ... «δασικές».

Με τους δασικούς χάρτες που εντάσσονται στην συνολική πολιτική όλων των πρόσφατων κυβερνήσεων, επιδιώκεται μια βίαιη αναδιανομή της γης χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω του κράτους προς κάθε λογής επιχειρηματικούς ομίλους χάριν της … ανάπτυξης είτε αυτή θα είναι εξορυκτική, είτε «πράσινη», είτε τουριστική κ.ο.κ.

Η Ανυπόταχτη Κρήτη στηρίζει τους αγώνες των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης για τη ζωή και το βιός τους. Διεκδικούμε:

  • Καμία επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Να αποσυρθεί το παράβολο για τις εκτάσεις που καλλιεργούν ή εκμεταλλεύονται με μόχθο οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι.
  • Να αυξηθεί σημαντικά το διάστημα υποβολής των αντιρρήσεων, έτσι ώστε να προλάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν κατάλληλα και υπεύθυνα.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού (δασολόγων, μηχανικών, νομικών κ.α.) στις δασικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση όσων πολιτών θέλουν να καταθέσουν ένσταση δωρεάν.
  • Οι χέρσες, μη δασικές εκτάσεις, να εκχωρηθούν ατελώς στους μικρούς και νέους αγρότες για καλλιέργεια. Καμία παρακράτηση ή ζήτημα επιστροφής των αγροτικών επιδοτήσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αμφισβήτησης της αγροτικής γης.
  • Να απαγορευτεί με νόμο η αλλαγή χρήσης της παραγωγικής γης, που γίνεται για εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη και όλων των άλλων νόμων που παραχωρούν δάση και περιοχές Natura στα χέρια των «επενδυτών»
  • Πραγματική προστασία των δασικών εκτάσεων από τους συνήθεις οικοπεδοφάγους καταπατητές μεγαλοκτηματίες, επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες και μεγαλοαγρότες και άμεση αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν καταστραφεί ή καταπατηθεί.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ