Χ. Λεμονάκης στο Livetalks: Η covid-19 θα οδηγήσει σε μετασχηματισμό της οικονομίας

Ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ μιλά για τις συνέπειες της πανδημίας στα οικονομικά μοντέλα και τη σπουδαιότητα της επιστημονικής έρευνας

Για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή του Livetalks "Βασικά, καλημέρα σας!" ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ Χρήστος Λεμονάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η covid-19 θα επιφέρει μετασχηματισμό της οικονομίας και μάλιστα με διεθνείς προεκτάσεις.

Με αφορμή τον θεσμό της "Βραδιάς Ερευνητή 2020" ο πανεπιστημιακός καθηγητής μίλησε για τη διαχείριση των τραπεζικών κινδύνων σημειώνοντας ότι υπάρχουν νομικές και ρυθμιστικές αρχές που διέπουν ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης του κινδύνου αυτού, το οποίο εφαρμόζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και της χώρας μας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεμονάκης "σε επίπεδο έρευνας όλα τα μοντέλα ανάλυσης της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών καταδεικνύουν ότι αυτή βασίζεται σε πολλές παραμέτρους όπως τα θέματα υγείας που είναι πολύ σημαντικά". Γι' αυτό, διευκρίνισε, όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παγκόσμια ύφεση λόγω της πανδημίας

"Η σημερινή κατάσταση" τόνισε ακόμη "επιφέρει επιπτώσεις σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα γιατί ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που έχουν δοθεί μέσω δανείου σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμπορίου και τη μεταποίηση. Όλα αυτά σε μια περίοδο δυστοκίας όπως είναι η σημερινή δυσχεραίνουν τις τράπεζες που οφείλουν να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους. Και οι τράπεζες και όλοι εμείς, περιμένουμε την επόμενη μέρα που θα είναι διαφορετική. Η covid-19 θα φέρει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας γεγονός που φανερώνει ότι δημιουργείται ένα νέο μοντέλο μετασχηματισμού της οικονομίας.

Επειδή αλλάζει το πλαίσιο η έρευνα επικεντρώνεται στον άνθρωπο με σκοπό να βελτιώσει τη χρήση μοντέλων και δομών και να τα καταστήσει πιο φιλικά στον μέσο χρήση προς όφελος των πολιτών και της ίδιας της κοινωνίας".

Μεταξύ άλλων ο κ. Λεμονάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε επίπεδο δομής και λειτουργίας του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων με αναδιαμόρφωση του μοντέλου λειτουργίας τους. "Η αποκλιμάκωση" υπογράμμισε "θα είναι σταδιακή και θα φέρει νέα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης της υπηρεσίας. Οι επιχειρήσεις θα είναι περισσότερο προσανατολισμένες στις ανάγκες του χρήστη και το κράτος θα είναι πιο οργανωμένο στη διαχείριση κρίσεων. Ζούμε εξελίξεις και θα πρέπει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε με τρόπο τέτοιο που τελικά να μείνει ένα θετικό αποτύπωμα".

Η σπουδαιότητα της έρευνας

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΛΜΕ στην επιστημονική έρευνα που λαμβάνει χώρα στο ίδρυμα σημειώνοντας ότι πρόκειται για "ένα εργαλείο που βοηθά και αναπτύσσει όχι μόνο τα Πανεπιστήμια αλλά και την ίδια την κοινωνία".

Μιλώντας για την έρευνα που υλοποιείται στα εργαστήρια της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΛΜΕΠΑ, τμήμα της οποίας αποτελεί  εκείνο της Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, ο κ. Λεμονάκης έκανε λόγο για "εξειδικευμένο ερευνητικό αντικείμενο πάνω στη λογιστική που πρωτοπορεί σε επίπεδο Κρήτης.  

Ακούστε τη συνέντευξη του Καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ στο Livetalks:


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ