Χαρτογραφική παρουσίαση πολιτιστικών γεγονότων στην Κρήτη - Μια καινοτόμα υπηρεσία

Χαρτογραφική παρουσίαση πολιτιστικών γεγονότων στην Κρήτη - Μια καινοτόμα υπηρεσία

Περιλαμβάνει μια ευρύτατη γκάμα πληροφοριών, που ενδιαφέρουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της Κρήτης.

Όταν το διαδίκτυο τίθεται στην υπηρεσία του πολιτισμού!
Μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία που έχει την μορφή ενός χωροχρονικού χάρτη εκδηλώσεων, καθώς παρέχει γεωγραφική (χωρική) απεικόνιση των γεγονότων που πραγματοποιούνται σε όλες τις περιοχές της Κρήτης κατά τη διάρκεια του χρόνου, είναι πλέον πραγματικότητα.

Η νέα αυτή υπηρεσία, που παρουσιάστηκε στα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του Cretalive, είναι εύκολα προσβάσιμη και περιλαμβάνει μια ευρύτατη γκάμα πληροφοριών, που ενδιαφέρουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της Κρήτης.Η διαδικτυακή υπηρεσία αποτελείται από δύο σελίδες. Η πρώτη αφορά σε έναν ιστότοπο (φόρμα) που παρέχει εύκολη καταχώρηση και περιγραφή πολιτιστικών εκδηλώσεων από τους δημιουργούς ή τους διαχειριστές τους.

Η δεύτερη σελίδα αποτελεί μια διαδικτυακή «μηχανή» αναζήτησης, η οποία συλλέγει δεδομένα περιγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων από συγκεκριμένες διευθύνσεις URLs. Διαθέτει φίλτρα αναζήτησης, όπως ημερομηνίες, περιοχές, κ.ά. Επίσης, υπάρχει ένας Google χάρτης ο οποίος έχει «πινέζες» με τις εκδηλώσεις που προκύπτουν από τα φίλτρα αναζήτησης και πατώντας πάνω σε αυτές φαίνονται οι βασικές πληροφορίες της εκδήλωσης: τίτλος, ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία.

Πέρα από τις λεπτομέρειες της κάθε εκδήλωσης, ο χώρος διεξαγωγής καλύπτεται με 360ο VR σφαιρικό βίντεο που συμπεριλαμβάνει αφήγηση και υπότιτλους στα ελληνικά και αγγλικά με τις ιστορικές και λειτουργικές πληροφορίες, καθώς και τεχνικά στοιχεία αυτού του χώρου. Έτσι, ένας δημιουργός του πολιτιστικού γεγονότος μπορεί να ενημερωθεί πλήρως για τον χώρο χωρίς απαραιτήτως να τον έχει επισκεφτεί. Συγχρόνως το κοινό έχει τη δυνατότητα να πάρει κάποιες βασικές ιστορικές πληροφορίες για τους χώρους αυτούς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ιστορικό χαρακτήρα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης της εκδήλωσης με σχόλια, κριτικές και υποβολή κοινωνικών ετικετών (tags).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του προγράμματος με τίτλο «Προαγωγή του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος μέσω της συμβολικής αναπαράστασης ορισμένων συστατικών του σε χάρτη σφαιρικών (VR360) βίντεο: η περίπτωση των γεγονότων», στο πλαίσιο της δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ-Δημιουργώ- Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Η υπηρεσία αυτή στην ουσία καλύπτει την ανάγκη συγκέντρωσης και δημοσιοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την περιοχή της Κρήτης προκειμένου να αναδειχθεί το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν. Έχει χρησιμότητα στους δημιουργούς-καλλιτέχνες, αλλά και στο κοινό που μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι επισκέπτες του νησιού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι εκδηλώσεις είναι περισσότερες στην Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ