Χρ. Βασιλακοπούλου: «Περιορισμένες οι ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα»

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι λέει στο Cretalive η υποψήφια διδάκτορας του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ που θα παραλάβει το φετινό βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη»

Της Κατερίνας Μυλωνά

 


«Το βραβείο αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα. Αποτελεί αναγνώριση της διδακτορικής μου διατριβής και αντιπροσωπεύει επίσης την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά που έχω επενδύσει στην έρευνά μου
Το παραπάνω αναφέρει στο Cretalive η  Χριστίνα Βασιλακοπούλου του Νικολάου, υποψήφια διδάκτορας του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) που ανήκει στο ΙΤΕ με έδρα την Πάτρα, στην οποία θα απονεμηθεί το φετινό βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη».

Βασιλακοπούλου
 

Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, στις 7.30 το βράδυ, στην Αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (2ος όροφος), οργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων ΙΤΕ (Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας) και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Σηφάκη, που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ίδια αναφέρει πως η συγκεκριμένη διάκριση «είναι αποτέλεσμα αμέτρητων ωρών μετρήσεων, πειραμάτων και αναλύσεων και μου δίνει κίνητρο για να συνεχίσω την ερευνητική μου δραστηριότητα.»

Σε ερώτηση για το πώς προδιαγράφεται το μέλλον για τους νέους επιστήμονες στη χώρας μας, απαντά «Αισθάνομαι τυχερή γιατί βρίσκομαι σε ένα εργαστήριο τελευταίας τεχνολογίας το οποίο μπορεί να συγκαταλέγεται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης στον τομέα του. Οι ευκαιρίες για έρευνα στο συγκεκριμένο εργαστήριο είναι απεριόριστες ενώ επίσης κυριαρχεί το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μελών του. 
Παρόλα αυτά πολλές φορές το να πας σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού είναι μονόδρομος. Και αυτό γιατί οι ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες να αρχίσουν την καριέρα τους ως ανεξάρτητα μέλη της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα είναι περιορισμένες. Επίσης ως νέα επιστήμονας νοιώθω πως χρειάζεται να σπάσει το μοτίβο του ανδροκρατούμενου περιβάλλοντος που κυριαρχεί στην έρευνα στην Ελλάδα, και να δίνονται ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες του χώρου, οι οποίες ως ώρας έχουν υπάρξει σημαντική μειοψηφία, ιδιαιτέρα σε τομείς όπως η μηχανική

Η πορεία της

Για τη διαδρομή της, αναφέρει:
Είμαι Χημικός Μηχανικός και αποφοίτησα το 2019 από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το ίδιο έτος ξεκίνησα το διδακτορικό μου στο εργαστήριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ινστιτούτου χημικής μηχανικής του ΙΤΕ (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) στην Πάτρα.
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι υπεύθυνα για την πραγματοποίηση πολλών φυσικοχημικών διεργασιών στην ατμόσφαιρα. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν τη  ορατότητα της ατμόσφαιρας και να προκαλέσουν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο πιο θνησιγενής περιβαλλοντικός παράγοντας, προκαλώντας καρδιακές και αναπνευστικές νόσους. Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έκθεσης τους σε αυτά.
Τα οργανικά σωματίδια είναι ένα σημαντικό κομμάτι των ατμοσφαιρικών σωματιδίων. Η διδακτορική μου διατριβή είναι πάνω στις πηγές των οργανικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Το μαγείρεμα, η καύση βιομάζας, οι εκπομπές από μηχανές ντίζελ κλπ είναι κάποιες από αυτές. Κατά τα πρώτα χρόνια του διδακτορικού μου ανέπτυξα μία οικονομική τεχνική μέτρησης των πηγών των οργανικών σωματιδίων. Η ευκολία της τεχνικής αυτής είναι πως δεν απαιτεί την μεταφορά οργάνων εκατομμυρίων στο πεδίο, αλλά φέρνει το πεδίο στο εργαστήριο. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε δύσβατες περιοχές στις οποίες ο χαρακτηρισμός της ατμόσφαιρας θα ήταν αδύνατος. Η καινοτομία της τεχνικής είναι πως ενώ στηρίζεται στην διάλυση σωματιδίων σε νερό, έχω καταφέρει να μετράω και σημαντικό ποσοστό των μη υδατοδιαλυτών συστατικών. 
Στην συνέχεια του διδακτορικού μου ασχολήθηκα συγκεκριμένα με την καύση βιομάζας από δασικές πυρκαγιές. Πιο συγκεκριμένα έδειξα ότι τα οργανικά σωματίδια προερχόμενα από πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούν να αντιδρούν πολύ γρήγορα (μέσα σε 1-2 μέρες) στην ατμόσφαιρα και να παράγουν δευτερογενές οργανικό αεροζόλ υποβάθρου το οποίο είναι υπεύθυνο για ένα σημαντικό κλάσμα των προβλημάτων στην υγεία που προκαλείται από τα αιωρούμενα σωματίδια στην Ευρώπη. Τα παραγόμενα αυτά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν για μέρες στην ατμόσφαιρα και να επηρεάσουν χώρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την φωτιά. 
Αυτό το διάστημα μελετάω την ατμοσφαιρική χημεία συγκεκριμένων βιογενών ενώσεων στον ειδικό θάλαμο προσομοίωσης του εργαστηρίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο ΙΕΧΜΗ. Οι ενώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες δευτερογενούς οργανικού αεροζόλ και δεν έχουν χαρακτηριστεί ξανά στο παρελθόν.

 

Δείτε επίσης:

Στη Χριστίνα Βασιλακοπούλου το φετινό βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη»

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ