«Χρυσάφι» ο καφές: Νέες αυξήσεις στην τιμή του- Αναλυτικά τα ποσά

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Είδος πολυτελείας η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων- Ανατιμήσεις και στο νερό!

Προ των πυλών είναι νέες ανατιμήσεις στον καφέ, την πιο αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, λόγω του συνδυασμού διεθνών τιμών και ολοκλήρωσης του χρονικού ορίζοντα για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 13%.

«Οι κλιματολογικές συνθήκες, η ξηρασία, η λειψυδρία και τα υψηλά κόστη μεταφοράς από τη Βραζιλία και το Βιετνάμ έχουν επηρεάσει την παραγωγή του καφέ οπότε όλα αυτά συμπαρασύρουν την τιμή με νέα επιβάρυνση αφού θα πρέπει οι επιχειρηματίες να αυξήσουν και τις τιμές στους καταλόγους» επισημαίνει με δηλώσεις της στο Cretalive η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης, Μαρία Αντωνακάκη.

Προς επίρρωση των παραπάνω είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την ποικιλία καφέ robusta ανέρχονταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ τον Μάιο του 2024 η αύξηση εκτιμάται στο 50% με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος.

Αυξήσεις έρχονται επίσης και σε ανθρακούχα και μεταλλικά νερά καθώς και στο απλό νερό στις καφετέριες όλης της Ελλάδας εν γένει αλλά και ειδικότερα στο Ηράκλειο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του νερού από 0,50 ανεβαίνει σε 0,60 και τα μεταλλικά νερά από 1,20 ανέρχονται σε 1,50, σημειώνει η κ. Αντωνακάκη με την ίδια να εξηγεί ότι οι επιχειρηματίες δηλώνουν αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις στις τιμές.

«Η ποικιλία robusta και η ποικιλία αραβικού καφέ έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη οπότε αυτό θα πρέπει να περάσει στους καταναλωτές διότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν άλλο να ανταπεξέλθουν και να απορροφούν τις τιμές και να τις κρατήσουν στα ίδια επίπεδα» λέει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά οι τιμές όπως πρόκειται να διαμορφωθούν:

2,60- 2,90 έως και 3 ευρώ στα take away

3,50 – 4 ευρώ η τιμή στα καταστήματα

Ένας ακόμα επιπλέον παράγοντας αύξησης των τιμών είναι ότι η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου κι έτσι εφόσον δεν υπάρξει σχετική παράταση αναμένεται αυτόματα να ανέβουν οι τιμές κατά τουλάχιστον 11%.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

φωτογραφία via facebook

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ