Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις

Η ανακοίνωση:

Εκατοντάδες μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης μας αλλά και κάθε πόλης σε όλη τη χώρα. Κινητήριος δύναμη: ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ! 

Δε φοβήθηκαν την τρομοκρατία και τις απειλές! Δε φοβήθηκαν τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και την αστυνομία! Δεν υποχώρησαν μπροστά στις «παιδαγωγικές μεθόδους» και την «πειθώ», που επιστρατεύτηκαν με κάθε μέσο για το σπάσιμο των καταλήψεων!
Δεν επέτρεψαν να συκοφαντηθεί ο αγώνας τους! Η αλήθεια είναι πως έγινε καθολική προσπάθεια από κυβέρνηση, στελέχη εκπαίδευσης, ΜΜΕ αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, που στην «Αυγή» έκανε λόγο για «Καταλήψεις σχολείων ενάντια στη χρήση μάσκας σε Χανιά και Πάτρα» (16/9), «Σχολεία/ Επιμένουν οι αρνητές της μάσκας με κορωνοκαταλήψεις» (22/9).  Οι μαθητές δεν άφησαν να τσουβαλιαστεί ο αγώνας τους με τις υπαρκτές αλλά μεμονωμένες φωνές των αρνητών μάσκας, που περιθωριοποιήθηκαν από την ίδια τη μαθητική κοινότητα.
Τα αιτήματά τους δίκαια…αυτονόητα….ΑΝΑΓΚΑΙΑ για τις συνθήκες πανδημίας (αλλά και πριν από αυτή).
    Ολιγομελή τμήματα για να μη στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε αίθουσες-κλουβιά και κοντέινερς.
    Πρόσληψη όλου του προσωπικού που απαιτείται για την καθαριότητα των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους αλλά και μετά από αυτή.
    Προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
    Περισσότερα δρομολόγια και λεωφορεία για την ασφαλή μεταφορά τους από και προς το σχολείο.
    Και φυσικά βροντοφώναξαν για μια ακόμη φορά όχι στην Τράπεζα Θεμάτων και τη μετατροπή του σχολείου σε ένα απέραντο εξεταστήριο.
Τώρα είναι η ώρα εμείς, οι δάσκαλοί τους, να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα. Να συμμετέχουμε μαζικά στον κοινό αγώνα που απαιτείται να αναπτυχθεί μαζί με τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, θέτοντας στο προσκήνιο το σχολείο που πραγματικά έχουμε ανάγκη σήμερα και απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων. 
Κανείς δεν μπορεί να μένει απλώς παρατηρητής, όταν αυτή τη στιγμή:
•    Από τις σχολικές μονάδες του νομού λείπουν πάνω από 180 εκπαιδευτικοί.
•    Για την καθαριότητα 156 σχολικών μονάδων και 1.100 αιθουσών στον Δήμο Χανίων, υπάρχουν 32 μόνιμοι και 74 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (από τους οποίους οι 18 μειωμένου ωραρίου). 
•    Το 62% των τμημάτων των Δημοτικών σχολείων και το 77% των τμημάτων των Νηπιαγωγείων έχουν πάνω από 16 μαθητές. Την ίδια στιγμή στη Δευτεροβάθμια τα 26άρια και τα 27άρια τμήματα θερίζουν.
•    Τα αντισηπτικά που είχαν μείνει από τον Ιούνη τελειώνουν και κανείς δεν ξέρει πότε θα έρθουν τα επόμενα.
•    Σχεδόν σε κανένα σχολείο δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για αίθουσα covid και επιπλέον δεν υπάρχει και ο αντίστοιχος εξοπλισμός για τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό (!) και όχι σχολικό νοσηλευτή όπως θα έπρεπε.
•    Τα προβλήματα σχολικής στέγης και υλικοτεχνικού εξοπλισμού χτυπάνε κόκκινο στην πλειοψηφία των σχολείων και κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για την επίλυσή τους. 
•    Οι μαθητές μεταφέρονται ακόμα και όρθιοι από και προς το σχολείο, με κίνδυνο τραυματισμών και καταπατώντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.
•    Τα εργασιακά δικαιώματα και των εκπαιδευτικών καταπατώνται καθημερινά στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» και του «φιλότιμου».
•    Άλλη μια μορφή ελαστικής εργασίας εισάγεται στην εκπαίδευση με τις 3μηνες συμβάσεις, που μετατρέπει τους συναδέλφους σε αναλώσιμους χωρίς δικαιώματα.

Η οργή και η αγανάκτηση, που δικαίως νιώθουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στην εκπαιδευτική διαδικασία, τώρα πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα, που θα θέτει στο στόχαστρό του τον πραγματικό αντίπαλο. 
Αυτό το σάπιο μέχρι το μεδούλι εκμεταλλευτικό σύστημα, που όποια μάσκα κι αν φορέσει, όποιο μείγμα διαχείρισης κι αν επιλέξει κάθε φορά,  αντιμετωπίζει την Υγεία και την Παιδεία σαν κόστος και όχι ως αναφαίρετο δικαίωμα και αγαθό για όλο το λαό, χιλιοπληρωμένο βέβαια από τις τσέπες μας. 
Που δε διστάζει να θυσιάσει τις ζωές μας μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού σήμερα, μπροστά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
Που εν μέσω επικίνδυνων εξελίξεων και στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, οι κυβερνήσεις του καλούν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Δηλαδή καλούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχουν προωθήσει δεκάδες συρράξεις σε όλη την υφήλιο, να φυλάνε την ειρήνη και την ευημερία των λαών της περιοχής(!).  


Τις επόμενες μέρες και σε συνέχεια των κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος, συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα:
    Συμμετέχουμε μαζί με τους μαθητές και τους γονείς στην κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9, στις 11.30 στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.
    Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, συμμετέχουμε μαζί με τα εργατικά σωματεία στην πικετοφορία που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ την Παρασκευή 25/9, στις 18.00 στο ΕΚΧ και στην συγκέντρωση στην πλ. Δημοτικής Αγοράς, την ημέρα που θα επισκεφθεί την πόλη μας το γεράκι του πολέμου.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ