Η "ακτινογραφία" της πανδημίας στην Κρήτη: Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη

Αργεί ακόμη η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου σε Ηράκλειο και Χανιά, εκτιμά ο καθηγητής του ΑΠΘ

Στην ανάλυση των τελευταίων δεδομένων σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού προχωρά η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τα μέλη της οποίας "ακτινογραφούν" το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές που παραμένουν ακόμη "στο κόκκινο". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας Σαρηγιάννη η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο και τα Χανιά, δείχνει να αργεί ακόμη, λόγω της κυριαρχίας της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού αλλά και των διακυμάνσεων που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων που δημοσιεύονται στο enikos.gr προκύπτουν τα εξής για την Κρήτη:

"Παρά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας που εφαρμόσθηκαν από τα τέλη Οκτωβρίου, η πορεία της τελευταίας διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Οι παραπάνω παρατηρήσεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου, ακόμα και τώρα που εισδεχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο και ταυτόχρονα προχωρούν οι εμβολιασμοί με πιο γρήγορο ρυθμό, θα πρέπει να συνεχίσει να εξετάζεται σε τοπικό επίπεδο. Πλέον προβληματίζουν πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αρκαδία, η Κορινθία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά, η Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα και η Λέσβος.

Ειδικότερα, στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 39 κρούσματα το Σάββατο, παρατηρείται μείωση σε σχέση με την Παρασκευή (Σχήμα 45). Λόγω των έντονων διακυμάνσεων που σημειώθηκαν στην πορεία της πανδημίας ως αποτέλεσμα του πολύ μεγάλου αριθμού φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους Β.1.1.7, το Ηράκλειο είχε μεγάλη διασπορά του ιού και αυτή η δυναμική καθυστέρησε και συνεχίζει να καθυστερεί τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως κόκκινη. Το επιπλέον ανοδικό κύμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες και μάλλον οφείλεται σε αυξημένες συρροές λόγω του Πάσχα, έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Στα Χανιά με 14 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε μείωση σε σχέση με την Παρασκευή, και υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις (μετά από ένα ανοδικό κύμα που οφείλονταν σε συρροές των ημερών του Πάσχα) που δυσχεραίνουν τη συστηματική αποκλιμάκωση. Τα Χανιά θα παραμείνουν ανάμεσα στις κόκκινες περιοχές και μετά τις 30 Μαΐου. Μείωση κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 8 κρούσματα, στο οποίο η προ 15 ημερών έντονα ανοδική τάση, είχε περιέλθει σε πορεία ισχυρής αποκλιμάκωσης (Σχήμα 47), όμως η μικρή ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί, έχει φέρει την περιοχή ξανά πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως κόκκινη. Στο Λασίθι παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την Παρασκευή, καθώς εντοπίστηκαν 2 κρούσματα , και παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις (Σχήμα 48), παρόλα αυτά, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται κάτω από το όριο της κόκκινης περιοχής.

 

 Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

 Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ