Η απάντηση του Αντιδημάρχου για το Πάρκο Γεωργιάδη

Τί αναφέρει ο Γιάννης Αναστασάκης απαντώντας σε αναγνώστη του Cretalive

Απάντηση στον αναγνώστη του Cretalive για το κόστος της αναβάθμισης του Πάρκου Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο και στα έργα στα οποί αφορούσε, δίνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστάσακης, τονίζοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά πως "είναι δυσάρεστο να βρίσκεται κανείς στην ανάγκη να επαναλαμβάνει στοιχεία και δεδομένα που έχουν κατ’ επανάληψη δημοσιευτεί και συζητηθεί, προκειμένου να υπερασπιστεί τα αυτονόητα". 

Η απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων: 

Με ειλικρινή έκπληξη διάβασα επιστολή αναγνώστη σας με την υπογραφή “Γ.Ε.” που δημοσιεύσατε την 21/4/2021 με τίτλο “Πόσο, είπαμε, κόστισε το Πάρκο Γεώργιάδη;”. Ξεπερνώντας το ύφος του κειμένου, θα δώσω μερικά μόνο στοιχεία για να φανεί το πόσο μακρυά βρίσκονται όσα συμπεριλαμβάνει το δημοσίευμα σε σχέση με την αλήθεια και οποιαδήποτε αντικειμενική αξιολόγηση:

α) το έργο του Πάρκου Γεωργιάδη δεν κόστισε 1.000.000 ευρώ αλλά 550.000 ευρώ και μάλιστα η χρηματοδότηση του έγινε αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους. Προφανώς δεν επιβάρυνε σε τίποτα τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου. Η πρόταση μας ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες που είχαν κατατεθεί σε σχετική πρόσκληση του τομεακού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

β) το έργο αφορούσε στην “Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη” και δεν αφορούσε ούτε την παιδική χαρά, ούτε τους γειτνιάζοντες κοινόχρηστους χώρους κλπ. Έγινε συντήρηση της παιδικής χαράς με άλλη διαδικασία για να λειτουργήσει ανανεωμένη με την απόδοση του Πάρκου. Παράλληλα επειδή θεωρούμε ότι αξίζει να τύχει εκσυγχρονισμού, έχει μελετηθεί μία νέα παιδική χαρά με τα πλέον σύγχρονα υλικά. Μάλιστα επειδή ο χώρος εντός του πάρκου είναι περιορισμένος, σχεδιάσαμε  και έναν δεύτερο πολυχώρο παιχνιδιού στο οικόπεδο του πρώην parking επί της οδού Βίγλας απέναντι από την είσοδο του πάρκου. Οι γύρω από το Πάρκο Γεωργιάδη κοινόχρηστοι χώροι, κάγκελα, πεζοδρόμια κλπ έχουν ενταχθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στην αντίστοιχη μεγάλη εργολαβία (άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ) που πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες για να καλύψει το σύνολο της πόλης, ενώ η ίδια περιοχή θα συμπεριληφθεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και όλου του πλέγματος των κοινόχρηστων χώρων που συνδέονται με αυτή. Με λίγα λόγια, η λογική μας ήταν ανέκαθεν ενός συνολικού σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή και η υλοποίηση είναι σε πλήρη εξέλιξη με ολοκληρωμένα τα έργα του πάρκου Γεωργιάδη, της ανάπλασης της πλατείας της Ανάληψης, την αποκάτασταση του Καπετανάκειου και τη διαμόρφωση προσβάσιμων διαδρομών με ράμπες ΑμΕΑ κατά μήκος της Λ. Δημοκρατίας αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη. Η δε μελέτη της πλατείας Ελευθερίας είναι επίσης ολοκληρωμένη και προς αδειοδότηση.

γ) το έργο απέδωσε μεταξύ άλλων: νέα κράσπεδα, νέες επιστρώσεις διαδρομών, νέο αστικό εξοπλισμό, διασφάλιση προσβασιμότητας ΑμΕΑ, εργασίες εδαφοβελτίωσης, αρδευτικό δίκτυο, εμπλουτισμό του πρασίνου με πολλές χιλιάδες νέα ποώδη και θαμνώδη φυτά και δεκάδες δένδρα, 700τμ χλοοτάπητα. Επελέγησαν στο βαθμό που ήταν δυνατό υλικά με φιλικότητα στο περιβάλλον και βιοκλιματική απόδοση, με κυριότερο το σταθεροποιημένο χώμα σε μεγάλο τμήμα των διαδρομών. Η χρήση ήπιων και φυσικών υλικών είναι βασικό κομμάτι του σχεδιασμού των χώρων βιοκλιματικής απόδοσης και συνειδητή απόφαση.

δ) τις πρώτες ήδη ημέρες που το Πάρκο Γεωργιάδη αποδόθηκε πλήρως σε χρήση συνέπεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις, λόγω μάλιστα των οποίων περιοχές του Δήμου μας μπήκαν και παραμένουν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Λόγω αυτών των ιδιαίτερα σφοδρών βροχών σημειώθηκαν φθορές σε κάποια σημεία των επιστρώσεων με σταθεροποιημένο χώμα. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε πως ό,τι άλλο αφορά σε κακοτεχνία θα αποκατασταθεί με έξοδα του αναδόχου και ότι όλες οι φθορές θα επιδιορθωθούν την κατάλληλη εποχή, κάτι που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι δυσάρεστο να βρίσκεται κανείς στην ανάγκη να επαναλαμβάνει στοιχεία και δεδομένα που έχουν κατ’ επανάληψη δημοσιευτεί και συζητηθεί, προκειμένου να υπερασπιστεί τα αυτονόητα. Από την πρώτη στιγμή το περιβαλλοντικά αλλά και συνολικά αναβαθμισμένο Πάρκο Γεωργιάδη αγκαλιάστηκε από την κοινωνία του Ηρακλείου και φιλοξενεί χιλιάδες συμπολίτες μας σε εβδομαδιαία βάση, ακόμα και μέσα στις περιοριστικές συνθήκες της πανδημίας. Οι Ηρακλειώτες ξανασυστήθηκαν με το Πάρκο και αναγνώρισαν τις ουσιαστικές βελτιώσεις που έγιναν, καθιστώντας το πολύ πιο λειτουργικό, πιο φιλικό στη χρήση και πιο πράσινο.

Ξέρω καλά πως δεν γίνεται ποτέ να καταβάλει κανείς την κακή πίστη αλλά είναι χρέος μας να αποκαθιστούμε την αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση, το Πάρκο Γεωργιάδη είναι ξανά κομμάτι της καθημερινής ζωής της πόλης, το χαιρόμαστε και πρέπει να το προστατεύουμε όλοι όπως του αξίζει.

 

 

Δείτε επίσης:

Πόσο, είπαμε, κόστισε το πάρκο του Γεωργιάδη;

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ