Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ για το μισθολογικό κόστος συμβούλων έναντι δημόσιων υπαλλήλων

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ για το μισθολογικό κόστος συμβούλων έναντι δημόσιων υπαλλήλων

"Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι ιδιαίτερα έντονο και τα επόμενα χρόνια με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές θα γίνει ακόμα εντονότερο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Ανατολικής Κρήτης.

Αναλυτικά: 

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ έχει επισημάνει πολλές φορές και με όλους τους τρόπους ότι η μόνη λύση είναι οι μαζικές προσλήψεις μηχανικών για την επαρκή στελέχωση και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο δε γίνονται προσλήψεις, αλλά για την προσωρινή ανακούφιση του προβλήματος ακολουθούνται μέθοδοι για τις οποίες έχουμε σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις και που τελικά οδηγούν σε πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για το ίδιο το Δημόσιο.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε προκήρυξη της ΠΕ Λασιθίου για πρόσληψη συμβούλου 5 ετούς εμπειρίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω ‘κατεπειγουσών’ αναγκών στο έργο με τίτλο: "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ". Με τον αρχικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 74.369,33 Ευρώ (Τελικό οικονομικό αντικείμενο με την έκπτωση 29.747 € με ΦΠΑ) ενώ η διάρκεια της είναι 13 μήνες που αφορά ημερήσια απασχόληση ενός Πολιτικού Μηχανικού 2,5 ώρες!!!

Η Περιφέρεια θα μπορούσε με το ποσό του αρχικού προϋπολογισμού της σύμβασης να απασχολεί 4 μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους ΠΕ Μηχανικών 5 ετούς εμπειρίας (Κόστος εκάστου ~ 18150,00 € χωρίς μεταπτυχιακό και παιδιά) με 8 ωρη απασχόληση ετησίως, (Link Υπολογισμού Αμοιβών Δημοσίων Υπαλλήλων του ΕΑΠ). Στην περίπτωση μόνιμων προσλήψεων προφανώς θα υπήρχε η ευθύνη έργων και μελετών εφ όρου της υπαλληλικής τους ζωής.

Τα συμπεράσματα από τα νούμερα είναι παραπάνω από οφθαλμοφανή με προφανή την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος με αναθέσεις συμβούλων και λοιπών ιδιωτικών συμβάσεων ενώ την ίδια στιγμή είναι ακατανόητη η εμμονή στην τακτική των μη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΚ, προασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, καταδικάζει την λογική των συμβάσεων διαφόρων συμβούλων που προσφέρουν αποσπασματικές λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης και ως εκ τούτου στην αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ