Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει το δρόμο, ως σήμερα

Newsroom
Newsroom

Πλήθος μηνυμάτων και ανακοινώσεων για την 50ή επέτειο από την

Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με την καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το κατώφλι της πύλης του Πολυτεχνείου περνά από χθες, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, πλήθος κόσμου προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73.

Φοιτητές, νέοι και μεγαλύτεροι αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά επισκέπτονται το ιστορικό κτίριο επί της οδού Πατησίων και αφήνουν γαρίφαλα στη σιδερένια πόρτα που έριξε το τανκ και στο γλυπτό που είναι δημιουργία του γλύπτη Μέμου Μακρή.

Σε ισχύ μέτρα της Αστυνομίας

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία για το τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ ταλαιπωρία περιμένει τον επιβατικό κοινό, καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θα είναι σε ισχύ έως το Σάββατο το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ήδη βρίσκονται από σήμερα επί ποδός περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, ενώ συνδρομή θα παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και drone.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα οχήματα ρίψης νερού, οι Αίαντες, καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, πέρα από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την Αμερικανική πρεσβεία ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. και για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ καθώς και άλλων πιθανών «στόχων» λόγω του πολέμου στην Γάζα.

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη τις τελευταίες μέρες με τα επεισόδια που σημειώθηκαν λόγω των εργασιών που γίνονται για την κατασκευή του Μετρό.

Πολυτεχνείο

Τα μηνύματα για την επέτειο του Πολυτεχνείου
 

Σταύρος Αρναουτάκης: «Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»

«Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«50 χρόνια μετά, διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τη νέα γενιά. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».
 

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973. Η κορυφαία αυτή πράξη αντίστασης στην επτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για την Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη, αλλά και πολύτιμο κεφάλαιο αυτογνωσίας για κάθε Έλληνα. 

   Οι φοιτητές, και όλοι εκείνοι οι πολίτες που αντιστάθηκαν και όρθωσαν το ανάστημά τους στην βία, στην αυταρχικότητα και στην ανομία του τυραννικού καθεστώτος, που είχε κλείσει τον ορίζοντα της Δημοκρατίας στον τόπο μας από το 1967, εξακολουθούν να εμπνέουν τις νεότερες γενιές. Η σκέψη μας είναι στραμμένη πάντα σε αυτούς, με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη. 

    Η επέτειος του αντιδικτατορικού ξεσηκωμού στο Πολυτεχνείο, είναι ορόσημο στην σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, και διαρκής προτροπή ευθύνης και χρέους διαφύλαξης της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ισονομίας στον τόπο μας. 

 

Μήνυμα του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης κ. Εμμ. Καρτσωνάκη για το Πολυτεχνείο 2023

Στο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου αποτυπώνεταιο ηρωισμός της νεολαίας του 1974, που με την κορυφαία αντιδικτατορική της δράση και με αυτοθυσία έδωσε ένα γερό πλήγμα στη Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία επί επτά χρόνια διοικούσε αυθαίρετα και καταπίεζε τον ελληνικό λαό.

Στις φυλακίσεις, τις εξορίες και τα βασανιστήρια οι φοιτητές και οι σπουδαστές απάντησαν με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση.Όντας άοπλοι,υπερασπίστηκαν την ελευθερία και αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Με μόνα εφόδια τα ιδανικά τους, τα ανεξάντλητα ψυχικά τους αποθέματα και το υψηλό αγωνιστικό τους φρόνημα, αντέδρασαν στην τυραννία και αντιτάχθηκαν στο καθεστώς που είχε καταστρατηγήσει τα δικαιώματα του λαού και είχε στερήσει τις συνταγματικές του ελευθερίες. Με το σύνθημα ‘’Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία’’ απηύθυναν κάλεσμα για κοινό αγώνα απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονταν το μέλλον της χώρας. Ξεσηκώθηκαν με το πάθος και την ορμητικότητα που χαρακτήριζε την ηλικία τους και εξέφρασαν τη δίψα για ζωή και την αγάπη τους για ποιοτική ζωή. Το κάλεσμα προς τη Δημοκρατία βρήκε απήχηση και  δημιούργησε ένα αντιδικτατορικό ρεύμα, που συνέβαλε στην πολιτική αλλαγή αποκαθιστώντας τη Δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε.
Με τη στάση τους αποτελούν για όλους εμάς ανυπέρβλητο πρότυπο του αγωνιζόμενου για τη δημοκρατία και ελευθερία ανθρώπου. Σήμερα, λοιπόν, 50 χρόνια μετά,γιορτάζουμε, όπως κάθε χρόνο, τον αγώνα των νέων και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η 17η Νοέμβρη του 1973 δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά πολύ περισσότερο ένα διαχρονικό σύμβολο διεκδικήσεων. Αν θέλουμε με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης και ειλικρινούς υπερηφάνειας να τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου, χρειάζεται να μην περιοριζόμαστε σε επετειακές εκδηλώσεις, αλλά εμπνεόμενοι από το μεγαλείο της νεανικής τους ψυχής να αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στη βία και τη χειραγώγηση, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Πολυτεχνείο


Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Το Πολυτεχνείο ζει!

Οι εργαζόμενοι κρατούσαν και κρατούν  ζωντανό το αγωνιστικό μήνυμα του Νοέμβρη του ‘ 73 όταν η λαϊκή οργή ξεχείλισε με την  7χρονη τυραννία .

Ο  αγώνας  και τα αιτήματα του Νοέμβρη του ‘73 είναι σήμερα απαιτητά όσο καμία άλλη φορά.

Στην Ελλάδα του 2023 διαλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημοσίου – κοινωνικού χαρακτήρα.

 Η ασκούμενη εδώ και χρόνια πολιτική λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης ιδιωτικοποίησε τα οφέλη και κοινωνικοποίησε τα χρέη. Την ώρα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταρρέουν, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξάνονται, οι νέοι μας ξενιτεύονται και  βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά. 

Ζητάμε εδώ και τώρα Παιδεία , υγεία , δουλειά, κοινωνική  δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. 

Λέμε στους νεκρούς μας της περιόδου 1967 – 1974, λέμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ότι με Πίστη, Ενότητα και Αλληλεγγύη κρατάμε την άκρη του νήματος των Αγώνων τους και τους συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση των οραμάτων του λαού μας.

Τιμώντας τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όλοι εμείς  θα συνεχίσουμε  και  θα εντείνουμε  τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Βασίλης Κεγκέρογλου: "Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν"

 «50 χρόνια  πέρασαν  από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που αποτέλεσε μία κορυφαία πράξη αντίστασης της νεολαίας που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Σήμερα τιμούμε όσους θυσιάστηκαν,  όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη για την ανατροπή της Δικτατορίας. Όλους εκείνους που έδειξαν με τις πράξεις τους πως τίποτα δεν είναι αδύνατο και ότι ένας καλύτερος κόσμος δεν χαρίζεται, αλλά διεκδικείται, με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Το Πολυτεχνείο λοιπόν, παραμένει φωτεινός «φάρος» αυταπάρνησης απέναντι σε κάθε προσπάθεια περιορισμού καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αποτελεί οδηγό κάθε δημοκρατικού αγώνα με τα μηνύματα του για Ελευθερία και Δημοκρατία, χωρίς συμβιβασμούς να παραμένουν επίκαιρα.
Το ύψιστο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο που αξίζουν τα νιάτα και οι πολίτες του τόπου μας».

 

νε ηρακλείου πασοκ πολυτεχνείου

 

Ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ

Τιμή, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη.

50 χρόνια μετά. Μια επέτειος που συμβολίζει τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας για δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για μία ποιοτική δημοκρατία.

Για λιγότερες ανισότητες.

Για περισσότερες ευκαιρίες στις νεότερες γενιές.

Για ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία.

Η εξέγερση σηματοδότησε την «αρχή του τέλους» της χούντας των συνταγματαρχών και αναμφισβήτητα υπήρξε η πιο φωτεινή πράξη αντίστασης σε μια σκοτεινή επταετία για τον τόπο

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να  αφουγκραστούμε τις αγωνίες του λαού, στο όνομα του οποίου έγινε η εξέγερση. 

Η 17 Νοεμβρίου του 1973 δεν αποτελεί απλώς ένα χρονικό ορόσημο, αλλά πολύ περισσότερο ένα διαχρονικό σύμβολο διεκδικήσεων.

Παραμένει σημαντικός «φάρος» ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης, θυσίας και αγώνα, για αξίες και ιδανικά, που συνεχίζει να μας καθοδηγεί στους σύγχρονους συλλογικούς αγώνες μας.

 

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η μέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πριν από 50 χρόνια, δεν πρέπει να αποτελεί  απλά μια αναφορά στην ιστορία της χώρας μας, αλλά να αποτελεί μέρα περισυλλογής, διδαγμάτων, μάθησης και αξιολόγησης της προσωπικής μας στάσης απέναντι στα γεγονότα γιατί η ιστορική μνήμη έχει αξία όταν συνδεθεί με τη ζωή, την πράξη και το σήμερα.

Τα ιστορικά γεγονότα της αντίστασης στο φασισμό της Χούντας των Συνταγματαρχών, με την κορύφωση της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο,  πρέπει να είναι  οδηγός  για δράση,  οδηγός για τον τρόπο που πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε όσους καταπατούν το δικαίωμα για ψωμί, παιδεία και ελευθερία.

Δυστυχώς 50 χρόνια μετά κάθε λέξη των αιτημάτων των φοιτητών παραμένουν ζητούμενα για την χώρα μας.

Ζητούμενο  το ψωμί, η επιβίωση, αφού η ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας, φτωχοποιεί καθημερινά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας .

Ζητούμενο η παιδεία, αφού οι χιλιάδες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, η πανάκριβη φοιτητική στέγη, η υποβάθμιση σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ο αποκλεισμός μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση   και σειρά άλλων προβλημάτων δείχνει πως και σήμερα ο μεγάλος ασθενής της χώρας μας εξακολουθεί να είναι η παιδεία.

Ζητούμενο η Ελευθερία. Με τη χώρα μας στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην ελευθερία του τύπου, με το σκάνδαλο της παρακολούθησης και το σκάνδαλο συγκάλυψης του στη συνέχεια, με τον νόμο για τον περιορισμό των κινητοποιήσεων και την καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η χώρα μας με την παρούσα κυβέρνηση διολισθαίνει  όλο και περισσότερη σε  απώλειες βασικών ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. 

Γι αυτό η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει να αφυπνίσει όλους μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε! Το φασιστικό φαινόμενο που εξέθρεψε δικτατορίες, πολέμους, και εκατόμβες θυμάτων ξανασηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Αν δεν το χτυπήσουμε έγκαιρα υπερασπίζοντας τη δημοκρατία, αυτό θα τσακίσει κάθε δημοκρατία και κάθε δικαίωμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα δώσει κάθε αγώνα και σε κάθε επίπεδο για την δικαίωση της παρακαταθήκης του Πολυτεχνείου με αφοσίωση και συνέπεια, όπως προτάσσει πάντα η αριστερά.

Καλούμε όλους τους Χανιώτες στην πορεία τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Νοέμβρη  και ώρα 6 μ.μ. με σημείο εκκίνησης την Δημοτική αγορά γιατί η ιστορική μνήμη είναι η  αντίσταση σε όσα και σήμερα μας πληγώνουν.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές που σήμερα τιμούμε και που 50 χρόνια πριν έδειξαν τον δρόμο και εδραίωσαν την πεποίθηση πως τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτούνται με αγώνες.

Πολυτεχνείο

Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ: "50 χρόνια μετά, οι αγώνες για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία συνεχίζονται!"

Πέρασαν πια 50 χρόνια από τότε που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έγιναν η σπίθα που άναψε τη φωτιά της εξέγερσης, που σήμανε την αρχή του τέλους για το καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών.  

    Ένα αμερικανοκίνητο καθεστώς που κατάργησε τις δημοκρατικές ελευθερίες, διοικούσε με καταστολή, συλλήψεις, βασανιστήρια και δολοφονίες των αντιπάλων, με την οικονομική του πολιτική λεηλατούσε τα λαϊκά εισοδήματα και τους πόρους της χώρας και με την εξωτερική πολιτική, υπαγορευμένη από τους προστάτες του, οδήγησε στο έγκλημα της Κύπρου, που ακόμα αιμορραγεί.

    Μερικές χιλιάδες νέοι και νέες από διάφορες οργανώσεις της Αριστεράς και ανένταχτοι, έκαναν την αποκοτιά  να καταλάβουν το Πολυτεχνείο και έδωσαν τη δυνατότητα στο λαό να εκφράσει την αγανάκτησή του. Αυτό ανάγκασε τη χούντα να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βία απέναντι σε άοπλους νέους, για να σταματήσει την κατάληψη. Στο αίμα των δεκάδων νεκρών και τραυματιών πνίγηκε το καθεστώς.

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έβαλε τέλος στα σχέδια της χούντας και των προστατών της για την δημιουργία ενός “νόμιμου και μόνιμου” αυταρχικού καθεστώτος. Τα 50 χρόνια ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας τα χρωστάμε σε εκείνη την εξέγερση.

    Από τότε, όλες οι νεότερες γενιές εμπνέονται από την εξέγερση και η επέτειος εμπλουτίζεται από τα σύγχρονα αιτήματα. Πενήντα χρόνια, μέσα από τους αγώνες, “το Πολυτεχνείο ΖΕΙ”

    Σήμερα, καθώς η Δημοκρατία υπονομεύεται από τις παράνομες υποκλοπές, τον αυταρχισμό, την καταστολή, την αυθαιρεσία και τον έλεγχο των ΜΜΕ, τα λαϊκά εισοδήματα λεηλατούνται από την ακρίβεια και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος καταρρέει από την υποχρηματοδότηση (νοσοκομεία, σχολεία) και προωθείται η ιδιωτικοποίησή τους, το σύνθημα για  Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία γίνεται και πάλι τραγικά επίκαιρο και οδηγεί τους νέους αγώνες.

Μήνυμα Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Ψωμί,παιδεία,υγεία,ελευθερία

Το πολυτεχνείο ζεί!

Στους μικρούς και μεγάλους συλλογικούς,δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας.

Στους αγώνες για λευτεριά, δικαιοσύνη,αξιοπρέπεια.

Στους αγώνες ενάντια στο βάρβαρο σύστημα της συσσώρευσης πλούτου στις τσέπες των λίγων και στην φτωχοποίηση των πολλών.

Στους αγώνες για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στους αγώνες ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ,ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην γενοκτονία των λαών.

Στους αγώνες για τη γή και την ελευθερία.

Στους αγώνες για δικαιοσύνη στην υγεία,στην παιδεία,στην κοινωνική πρόνοια.

Στους αγώνες για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά.

Υποκλινόμαστε στους συναδέλφους μας που αψήφησαν το θάνατο και στάθηκαν δίπλα στους ασθενείς τους και τότε στο Πολυτεχνείο και τώρα στη μαρτυρική Γάζα και σε κάθε γωνιά της γής.

Καλούμε τους ρεθυμνιώτες να δώσουν συλλογικό,αγωνιστικό παρόν τόσο στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον δημοτικό κήπο στην διάρκεια της ημέρας ,όσο και στην μεγάλη πορεία την Παρασκευή 17-11 στις 6.30 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πενήντα χρόνια απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου , πενήντα χρόνια από τότε που ο λαός μας με μπροστάρηδες τους φοιτητές , τη νεολαία , ξεσηκώθηκε  και ανάτρεψε μια αιμοσταγή δικτατορία . «Ψωμί, παιδεία , ελευθερία» αντηχούσε παντού εκείνες τις ημέρες και πενήντα  χρόνια μετά , το σύνθημα που ξεπήδησε μέσα από τον αγώνα εκείνων των ημερών και το νόημα του είναι επίκαιρο όσο ποτέ .

Εδώ και χρόνια , η καθημερινότητα όλων μας είναι ολοένα και πιο δύσκολη . Οι γονείς αλλά και τα παιδιά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα περιβάλλον ανεργίας, ακρίβειας, ένα συνεχή αγώνα για την καθημερινότητα, για το «ψωμί».

Αγωνιζόμαστε καθημερινά για την παιδεία των παιδιών μας, που μόνο στα λόγια είναι δωρεάν, πληρώνοντας για φροντιστήρια, για αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, σε σχολικά κτίρια παλιά, ασυντήρητα, επικίνδυνα που δεν πληρούν ούτε κατά διάνοια σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμα μαίνεται, η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού είναι σε πλήρη εξέλιξη, δυο συρράξεις που βρίσκονται μόλις λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από εμάς . Όταν παγκοσμίως η βία και ο ρατσισμός μεγαλώνουν  καθημερινά, τα δικαιώματα μας ολοένα μειώνονται , τότε η λέξη ελευθερία είναι το ζητούμενο , είναι το ιδανικό για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε .

Απευθυνόμαστε σε εσάς τους μαθητές, τους  νέους, που η ιστορικά έχετε αποδείξει ότι δεν συμβιβάζεστε με το άδικο , με την μετριότητα . Σε εσάς που το μέλλον σας ανήκει , να κάνετε δικό σας αυτό το σύνθημα , να δώσετε σύγχρονο νόημα στην ιδέα του Πολυτεχνείου , που δεν είναι άλλη από την εξής : όταν έναν λαό τον πνιγεί το δίκιο, τίποτα δεν τον σταματά από το να αγωνιστεί και να κερδίσει ! Εμπρός λοιπόν μπροστά εσείς στον αγώνα για καλύτερη ζωή και δικαιώματα και εμείς δίπλα και κοντά σας!!

«Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.

Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,

Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,

Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, - πώς μεγαλώνει

το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;»

(Γιάννης Ρίτσος , «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας»)

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση τιμής και μνήμης που διοργανώνουν σωματεία και  άλλοι φορείς την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 6:30μμ στην Πλατεία Ελευθερίας

Πολυτεχνείο

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Σήμερα, τιμούμε με συγκίνηση την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναζωπυρώνοντας τη μνήμη των ηρώων που αντιστάθηκαν στη χούντα. Τα συνθήματα που χάραξαν το μονοπάτι της ανυποταξίας, η φωνή των πυλών του Πολυτεχνείου και το αξίωμα "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" παραμένουν επίκαιρα, διαμορφώνοντας την ουσία του αγώνα μας.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα και σήμερα όσο ποτέ.

  • Σήμερα που οι μισθοί των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα παραμένουν καθηλωμένοι και εξανεμίζονται ταυτόχρονα από τις εκρηκτικές τιμές στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς,
  • Σήμερα, που τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης όχι μόνο αμφισβητούνται, αλλά περιορίζονται δραστικά ή και καταργούνται,
  • Σήμερα, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους αντεργατικούς νόμους, καταργεί εργασιακά κεκτημένα, όπως το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση,
  • Σήμερα, που η κυβέρνηση της Ν.Δ., πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια των ολίγων, συρρικνώνει τη Δημοκρατία, στήνοντας μηχανισμό παρακράτους με υποκλοπές και παρακολουθήσεις σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολίτες,
  • Σήμερα, που στη γειτονιά μας διεξάγεται άλλος ένας πόλεμος με θύματα χιλιάδες αμάχους και κυρίως παιδιά.
  • Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου τη συνέχιση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας, που δέχονται σκληρή επίθεση από την Κυβέρνηση.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, απαιτώντας προσλήψεις, δίκαιες αυξήσεις μισθών και ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. 

Στηρίζουμε τον αγώνα των Παλαιστινίων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, στα σύνορα του 1967, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Καλούμε άμεσα να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου για την πλήρη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

50 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, εμπνέει και οδηγεί. Δίνουμε το "παρών" στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ,
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ,
ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ, ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ

Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας, γιατί το μέλλον ανήκει σε όσους αγωνίζονται!

Η ΝΙΚΗ Ρεθύμνου για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Οι αγώνες των φοιτητών του 1973 και σύσσωμου του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία και τα αγαθά της, δυστυχώς δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη. Αντίθετα, με πρόσχημα το ενδιαφέρον για τη δημοκρατία, πρόσωπα και ομάδες ξεγέλασαν και εκμεταλλεύτηκαν τον ελληνικό λαό επί χρόνια.

«Δημοκρατία», λέξη και έννοια που γεννήθηκε στην πατρίδα μας δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, σημαίνει εξουσία του λαού («δήμος» = λαός). Πόση λοιπόν εξουσία έχει ο λαός στα φλέγοντα ζητήματα που τον αφορούν και πόσο τον υπολογίζουν εκείνοι που υποτίθεται ότι κυβερνούν εξ ονόματός του, όλοι γνωρίζουμε. Αντί για δημοκρατία, μάλλον επικρατεί η χρεοκρατία, η κομματοκρατία και η αναξιοκρατία, σ’ έναν κόσμο (όχι μόνο στη χώρα μας) όπου οι λίγοι και ισχυροί εκμηδενίζουν και εκμεταλλεύονται τους πολλούς και αδύναμους.

Εμείς στη ΝΙΚΗ είμαστε ακόμα «ρομαντικοί», πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα για μια αληθινή δημοκρατία. Ας το πιστέψει και ο ελληνικός λαός και ας συμπεριφερθεί ανάλογα. Όταν η δημοκρατία επιστρέψει στον τόπο όπου γεννήθηκε – σαν χελιδόνι που φέρνει την άνοιξη μετά από έναν μακρύ και ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό και κοινωνικό χειμώνα – τότε θα έχουν δικαιωθεί τα αιτήματα των ελεύθερων πολιορκημένων φοιτητών, και τότε θα γιορτάσουμε.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ