Η φετινή Γιορτή Πορτοκαλιού στο Φόδελε... μένει σπίτι!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη
Η φετινή Γιορτή Πορτοκαλιού στο Φόδελε... μένει σπίτι!

Τεχνολογία, Αλληλεγγύη, Προσφορά ... τα κομμάτια του "παζλ" κατά του κορωνοϊού, στο δήμο Μαλεβιζίου

Της Κατερίνας Παντινάκη

Μπορεί το σύνθημα να μην είναι το "κανένας μόνος", αυτή όμως είναι η ουσία της "γραμμής" που ο δήμος Μαλεβιζίου ακολουθεί τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, με τον κορωνοϊό να έχει "χτυπήσει την πόρτα" και στην Κρήτη. Σε μια προσπάθεια να συνδράμει ώστε ο πολίτης να μη ... χρειαστεί να βγει από το σπίτι και δίνοντας έμφαση σε ευπαθείς ομάδες, τόσο μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 15330 όσο και μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή "Δημότης Μαλεβιζίου", ο δήμος Μαλεβιζίου κάνει πράξη την έκκληση και ταυτόχρονα υπόσχεση "Μείνετε Σπίτι, Μένουμε Δίπλα σας".

Δήμος Μαλεβιζίου

Στην προσπάθεια αυτή, εθελοντές δημότες προσφέρουν το χρόνο και τις δυνάμεις τους για να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την υγειονομική κρίση, ενώ πολίτες εκφράζουν ήδη, τα τελευταία δύο 24ωρα, την πρόθεσή τους να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η ισχύς εν τη ενώσει δηλαδή!

"Ήδη από το Σεπτέμβριο είχαμε ξεκινήσει τη συγκρότηση Μητρώου Εθελοντών, με περίπου 23 άτομα να δηλώνουν εθελοντές υγείας. Τα άτομα αυτά ειδοποιήθηκαν, οι περισσότεροι δήλωσαν διαθεσιμότητα και τις ώρες που μπορούν να συνδράμουν και πρόκειται άμεσα να αναλάβουν δράση" - είπε στο Cretalive, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.

Τόσο η τηλεφωνική γραμμή όσο και η εφαρμογή απευθύνονται σε ηλικιωμένους ή ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν (ή δεν πρέπει, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού) να μετακινηθούν, αλλά και σε άλλα άτομα που γνωρίζουν περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας. "Έχουμε μια μεγάλη "δεξαμενή" ανθρώπων από το "Βοήθεια στο Σπίτι", το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ λαμβάνουμε και τηλεφωνήματα στη Γραμμή από δημότες που μας ενημερώνουν για περιπτώσεις που έχουν υπόψη τους και χρειάζονται βοήθεια" - αναφέρει ο κ.Μποκέας. Τόσο η τηλεφωνική γραμμή όσο και η εφαρμογή δεν ήταν, προφανώς, "έμπνευση" λόγω κορωνοίού... "Η προεργασία είχε γίνει από το Σεπτέμβριο και σε αυτό ήμασταν τυχεροί, γιατί μπορέσαμε να επισπεύσουμε κάποια πράγματα και να τα ενεργοποιήσουμε νωρίτερα" - εξηγεί ο δήμαρχος.

Η "δράση" έχει ήδη αρχίσει, με ψώνια, τρόφιμα, φάρμακα αλλά και πιστοποιητικά που τυχόν χρειάζονται ευπαθή άτομα να παραδίδονται κατ'οίκον.

Δήμος Μαλεβιζίου

Η Γιορτή Πορτοκαλιού ... σε κάθε σπίτι!

Το "παζλ" των πρωτοβουλιών του δήμου Μαλεβιζίου δε θα μπορούσε να συμπληρωθεί χωρίς την καταλυτική συμβολή δημοτών και φορέων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φόδελε που κάθε χρόνο πραγματοποιεί, με μεγάλη επιτυχία, τη Γιορτή Πορτοκαλιού - ένα θεσμό πια για την ευρύτερη περιοχή - προσαρμοζόμενος στα δεδομένα, δε θα πραγματοποιήσει φυσικά την εκδήλωση, ωστόσο στις προθέσεις του Συλλόγου παραμένει η φιλοσοφία της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό, περίπου 1 τόνος πορτοκαλιών, τα οποία θα προσφέρονταν στο πλαίσιο της Γιορτής, θα δοθούν στο δήμο Μαλεβιζίου που με τη σειρά τους θα τα διανείμει στις κοινωνικές ομάδες που στηρίζει.

Γιορτή Πορτοκαλιού Φόδελε

Την ίδια στιγμή, από την Τρίτη 24 Μαρτίου απευθύνθηκε κάλεσμα προς όποιον το επιθυμεί να προσφέρει τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. "Ήδη έχουν ξεκινήσει τηλεφωνήματα από δημότες μας που θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη" - εξηγεί ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, εκτιμώντας ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ανταπόκριση από τους πολίτες.

Απολυμάνσεων ... επανάληψη

Ο πρώτος γύρος απολυμάνσεων δημόσιων χώρων ολοκληρώθηκε και ήδη έχουν αγοραστεί από το δήμο τα απαραίτητα φάρμακα, με τα οποία εθελοντές, πια, με μηχανήματα θα προχωρήσουν σε απολύμανση σε δρόμους και πλατείες, σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ