Η καραντίνα στο Τιρόλο, η Κρητικοπούλα και τα.... μαρούλια!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Όταν η καθημερινότητα αλλάζει και ... ανακαλύπτουμε νέα χόμπι!

Της Κατερίνας Παντινάκη

Η καραντίνα ... άργησε στις Άλπεις; Μια μερίδα κατοίκων της Αυστρίας επιμένει πως τα μέτρα σε αυτό το "στέκι" των jet setters - και όχι μόνο - θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα. Ίσως και εκεί να μην είχαν σπουδαιολογήσει το εύρος του κινδύνου, γι'αυτό και ως και πριν μία εβδομάδα, τα ξενοδοχεία και οι πίστες του σκι ήταν γεμάτες από κόσμο.

Το βράδυ της Τετάρτης έφερε μέτρα αυστηρά στην επαρχία του Τιρόλο, καθώς η περιοχή αυτή των Άλπεων έχει μετατραπεί στην εστία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν οι τοπικές αρχές. Χθες το απόγευμα αποφασίστηκε το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ίνσμπρουκ, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει σε μία έκτακτη περίπτωση. Παράλληλα από σήμερα Παρασκευή ξεκινούν έλεγχοι στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους ήδη ισχύοντες ελέγχους στα σύνορα της χώρας με Ιταλία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν και Γερμανία.

Από το Ίνσμπρουκ, την πρωτεύουσα του Τιρόλο, και μια "ανάσα" από την Ιταλία, η Ηρακλειώτισσα Αγγέλα Καρπούζη, ενδυματολόγος και σκιτσογράφος, μεταφέρει τη νέα πραγματικότητα...



"Εδώ έχουμε 464 κρούσματα, τα περισσότερα από τα συνολικά 2.013 μέχρι στιγμής στην Αυστρία. Όλη η κοινότητα του Τirol έχει μπει σε καραντίνα από την Τετάρτη το βράδυ. Τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα καταστήματα με τροφές ζώων και οι τράπεζες είναι ακόμα ανοιχτά. Επιτρέπεται να βγεις από το σπίτι για να περπατήσεις μόνος σου ή με τα άτομα με τα οποία μένεις μαζί, καθώς και για να πας στη δουλειά σου - αν δεν έχεις τη δυνατότητα να δουλεύεις από το σπίτι. Επίσης μπορείς να βγεις για τα απαραίτητα ψώνια".

Όπως και στην Ελλάδα, θέατρα και χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστοί, ενώ τα εστιατόρια δεν εξυπηρετούν κόσμο στους χώρους τους αλλά μόνο με διανομή κατ' οίκον. Σε αυτή τη λογική έχουν μπει πια και πολλά σούπερ μάρκετ. "Πλέον δεν επιτρέπεται να περάσεις τα σύνορα της κοινότητας, εκτός αν είναι για δουλειά ή αν δεν έχεις σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο κοντά. Τα ιατρεία δέχονται ασθενείς μόνο με ραντεβού και συνιστάται στον κόσμο να πηγαίνει μόνο όταν δεν έχει άλλη επιλογή. Τα μαθήματα γίνονται όλα ψηφιακά, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, τα σχολεία λειτουργούν όμως ακόμα με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, για τα παιδιά των οποίων οι γονείς πρέπει να πηγαίνουν ακόμα στις δουλείες τους" - προσθέτει η νεαρή Ηρακλειώτισσα που εργάζεται για το Κρατικό Θέατρο του Τιρόλο. Περίπου όπως και στην Ελλάδα, σκέφτεστε; Πάνω - κάτω ναι, χωρίς όμως την - κρίσιμης σημασίας - γειτνίαση της συγκεκριμένης περιοχής της Αυστρίας με την Ιταλία.



Στην Αυστρία, η εξάπλωση του κορωνοϊού ακολούθησε μία μάλλον ασυνήθιστη "καμπύλη", καθώς όπως αναφέρει η Αγγέλα Καρπούζη, μετά το πρώτο κρούσμα τον Γενάρη στη Βιέννη, δεν προέκυψε νέο μέχρι το τέλος Φλεβάρη, οπότε ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να πολλαπλασιάζεται, μέρα με τη μέρα. "Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες για χειμερινές διακοπές και βρισκόμαστε τόσο κοντά στη βόρεια Ιταλία, η κυβέρνηση έχει δεχθεί αρκετή κριτική που δεν έδρασε πιο γρήγορα. Τα ξενοδοχεία και οι πίστες για σκι ήταν ανοιχτά με κόσμο μέχρι και πριν από μια εβδομάδα, και φαίνεται πως αρκετοί Σκανδιναβοί τουρίστες μολύνθηκαν εκεί" - αναφέρει η 27χρονη κοπέλα, που αφότου άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα της για σπουδές στη Σκωτία, ακολούθησε τα όνειρά της και βρέθηκε στην Αυστρία - αρχικά στην πρωτεύουσα και κατόπιν στο Ίνσμπρουκ.

Το μποστάνι στο αυστριακό μπαλκόνι

Βέβαια, κανενός τα όνειρα δεν περιλαμβάνουν τον εγκλεισμό και την αυτοαπομόνωση, όμως, αλήθεια ποιο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να προβλέψει όλα όσα νιώθει όλος ο πλανήτης τους τελευταίους μήνες; Κάπως έτσι, αναγκαστικά, συναισθανόμενοι την απειλή ... επιλέγουμε το cocooning - το πρότεινε και ο Πρωθυπουργός άλλωστε!
"Στην αρχή υπήρχε μια δυσπιστία, ειδικά ανάμεσα στους νέους, αλλά τώρα πια το έχουν καταλάβει οι περισσότεροι. Έχουν υπάρξει κάποιες περιπτώσεις που η αστυνομία χώρισε παρέες, αλλά όχι πολλές" - αναφέρει η νεαρή Ηρακλειώτισσα, που κι εκείνη προσπαθεί να ακολουθεί το πρόγραμμά της, με τα νέα δεδομένα ωστόσο να διαμορφώνουν νέες συνθήκες και νέα πραγματικότητα.

"Αν και προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε, να έχουμε το πρόγραμμα που είχαμε και πριν, σίγουρα δεν είναι το ίδιο όταν δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου. Πολύς κόσμος μπορεί ακόμα να δουλεύει. Οπότε κάνουμε αυτό και προσπαθούμε να γεμίζουμε τη μέρα μας παραγωγικά, όχι πάντα με επιτυχία. Είμαστε από τους τυχερούς που έχουν μπαλκόνι, όποτε τουλάχιστον μπορούμε να βγαίνουμε στον ήλιο. Γενικά κάνουμε περισσότερα πράγμα που δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε πριν και χαιρόμαστε και ανησυχούμε μαζί, όταν πρέπει να βγούμε για λίγα ψώνια" - αναφέρει η κοπέλα, που μάλλον θυμήθηκε ... τα πάτρια εδάφη και σε αυτό το αυστριακό μπαλκόνι της, πριν λίγες ημέρες φύτεψε μαρούλια, ξεκινώντας το δικό της μποστάνι! Σε αυτό το μπαλκόνι, απολαμβάνουν τον ήλιο ο Λίνουξ και η Ζελίτα, οι δυο της γάτες - αυτές τουλάχιστον, είναι αμέριμνες!


Αντισηπτικά ... ούτε για δείγμα, και αβεβαιότητα

Η καθημερινότητα έχει πια αλλάξει - άγνωστο αν ποτέ θα είμαστε ξανά οι ίδιοι. Έχει αλλάξει όμως και η ψυχολογία, καθώς αυτός ο αόρατος εχθρός προκαλεί φόβο αλλά και αβεβαιότητα.

"Αυτό που δεν υπάρχει πουθενά πια είναι τα αντισηπτικά μαντηλάκια ή υγρά. Όλοι μας καθησυχάζουν ότι ο  ανεφοδιασμός καταστημάτων συνεχίζεται κανονικά και η αλήθεια είναι πως αν και τα σούπερ μάρκετ φαίνεται να έχουν λιγότερα προϊόντα, θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι. Ειδικά τώρα που πέρασε το μικρό κύμα πανικού που υπήρξε στην αρχή των μέτρων" - αναφέρει η Αγγέλα Καρπούζη. Η ίδια περιγράφει και την αγωνία των πολιτών: "Υπάρχει μια γενική αβεβαιότητα. Έκτος από την ανησυχία για την υγεία μας, για κάποιους δεν είναι καν σίγουρο αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να πληρώνονται κανονικά. Μιας και είμαστε ακόμα σχετικά νωρίς μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι και να ενημερωνόμαστε".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ