Η "Κοινωνική Αφύπνιση", οι στόχοι και το όραμά της

Newsroom
Newsroom

"Μήνυμα" ευαισθητοποίησης

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024 ανακοινώθηκε επισήμως η ίδρυση της Εθελοντικής Επιστημονικής – Κοινωνικής Ομάδας με την επωνυμία «Κοινωνική Αφύπνιση», με αμιγώς κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό.

Η δημιουργία και ο σκοπός της ομάδας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έγκειται στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα και ζητήματα μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις συλλογικού πνεύματος και συνεργασίας, καθώς και η στήριξη με κάθε πρόσφορο τρόπο ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης και ανέχειας.

Και σημειώνεται ότι:

"Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Κοινωνική αφύπνιση» δεν έχει μέχρι σήμερα και δεν θα αποκτήσει, και μελλοντικά, κανενός είδους οικονομικές συνδιαλλαγές ή τη διαχείριση οικονομικών στοιχείων, αλλά κάθε πρωτοβουλία διαχέεται από τον προσωπικό χρόνο και προσπάθεια των μελών της και, κυρίως, από τις συνεργασίες και τη διασύνδεση με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Επί παραδείγματι, οι χορηγίες που υπήρξαν για την υποστήριξη των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν αναφορικά με τις αίθουσες εκδηλώσεων, τις ενημερωτικές αφίσες έγιναν – απευθείας - χωρίς ενδιάμεση παρέμβαση και οικονομική απολαβή των μελών της ομάδας. 

Σαφέστατα, μια τέτοια εθελοντική και συλλογική προσπάθεια δεν εντάσσεται σε νόρμες και δεν υπακούει σε οποιεσδήποτε κομματικές νουθετήσεις και κηδεμόνευση.

Οι μοναδικές αρχές και αξίες που διέπουν την αντίληψη λειτουργίας και οργάνωσης της ομάδος της «Κοινωνικής Αφύπνισης» αφορούν την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες τις εκφάνσεις της, την κοινωνική  ενσυναίσθηση, το ενδιαφέρον και πρωτίστως τη συμπαράσταση και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. 

Στο πλαίσιο αυτό, εξελίχθηκαν τρείς σημαντικότατες εκδηλώσεις με μεγάλη απήχηση, προσέλευση, ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες σε αυτές, βασισμένες σε συνεργασίες με έγκριτους επιστήμονες, εκπροσώπους αρχών-υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Τόπου.  Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν τα εξής:

13 Μαρτίου 2024 – Εκδήλωση κοινωνικού ενδιαφέροντος στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με τίτλο: «Ενδοοικογενειακή Βία: Διώξε το φόβο… μίλα!». Στην παρούσα, ομιλητές ήταν: 

κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ. Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Δήμος Ηρακλείου

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΠΗ. Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ.  (Υπαστυνόμος Α’),   Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου

ΜΑΙΡΗ ΠΑΧΙΑΔΑΚΗ. Πρόεδρος Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, Ξενώνας για την Κακοποιημένη Γυναίκα και το Παιδί

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ. Ψυχολόγος, Χαμόγελο του Παιδιού Ηρακλείου 

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ. Δικηγόρος Ηρακλείου, πρώην Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Χαιρετισμό  απηύθηνε, αρμοδίως, η Αντιπεριφερ. Πολιτισμού και Ισότητας κ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΗΛΑΚΗ

22 Απριλίου 2024 – Εκδήλωση κοινωνικού ενδιαφέροντος στην αίθουσα «Φουγάρο» του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, με τίτλο: «Παραβατικότητα Ανηλίκων: Μια χαμένη… αθωότητα!». Στην παρούσα, ομιλητές ήταν: 

ΑΙΔΕΣΙΜ. π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΟΥΔΗΣ. Ιερέας - Εκπαιδευτικός, Εφημέριος Ι. Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης Κάτω Γουβών

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ. Καθηγητής Εγκληματολογίας, Ταξίαρχος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΕΡΒΑ. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. (Αστυνόμος Β’), Προϊσταμένη Γραφείου Ανηλίκων της Υποδ. Ασφαλείας Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Κοινωνική Λειτουργός στο Χαμόγελο του Παιδιού Ηρακλείου

Ειδική τοποθέτηση: ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΑΚΗ-ΜΠΕΛΑΔΑΚΗ. Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης, Πρόεδρος ΙΑΚΕ.

Χαιρετισμό απηύθηναν, αρμοδίως,  ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΟΡΓΙΑΣ και ο Διευθυντής Κοινωνικής Ανάπτυξης – εκ της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ

24 Απριλίου 2024 – Εκδήλωση κοινωνικού ενδιαφέροντος στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ Τάλως, με τίτλο: «Τρίτη ηλικία: Οι άνθρωποι μας». Στην παρούσα, ομιλητές ήταν: 

κ. ΜΕΘΟΔΙΟΣ. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ. Παθολόγος (Γηρίατρος), Διευθυντής ΕΣΥ,  ΠαΓΝΗ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Γενική Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ, Δημοτικό Ιατρείο Ηρακλείου, 4η ΤΟΜΥ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ. Διευθυντής Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒAΪΡΑΜΑΚΗ. Ψυχολόγος, Στέλεχος Υποστήριξης Επιζωσών Γυναικών Βίας, Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου

ΣΟΦΙΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ, Ψυχολόγος, Υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Διαχείρισης Θυτών, Σύνδεσμος  Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου

Χαιρετισμό απηύθηνε, αρμοδίως, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας  κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ 

afypn

Θεματικές εκδηλώσεων:

Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν στην πρώτη εκδήλωση - «Ενδοοικογενειακή Βία: Διώξε το φόβο… μίλα!» αφορούν: τη θέση της Εκκλησίας απέναντι στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και πως ερμηνεύει, τρόπον τινά, η εκκλησία τον χαρακτήρα αυτών των περιστατικών που διαταράσσουν την οικογενειακή γαλήνη και ειρήνη, την πρόνοια των κοινωνικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής Βίας και τη λειτουργία τους ως προς  την προστασία των θυμάτων, το πλαίσιο διαχείρισης υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από την ΕΛ.ΑΣ. και το αρμόδιο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και ειδικώς επί πεδίων διερεύνησης, εξέτασης, ενημέρωσης τέτοιων υποθέσεων, το στάδιο που η γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας απευθύνεται σε δομές υποστήριξης και οι ειδικές ενέργειες που εξελίσσονται για την κατάλληλη προσέγγιση και φροντίδα του θύματος, τις προϋποθέσεις παιδικής προστασίας και τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν στην δεύτερη εκδήλωση - «Παραβατικότητα Ανηλίκων: Μια χαμένη αθωότητα» αφορούν: τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην παραβατικότητα ανηλίκων προσώπων, στον τρόπο που πίστη στα Θεία μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε πράξεις μη σύννομες (παράνομες) των ατόμων νεαρής ηλικίας, τις αιτίες έξαρσης του φαινομένου παραβατικότητας ανηλίκων και τους αιτιολογικούς παράγοντες του προβλήματος, τα σημεία πρόληψης και αντιμετώπισης, τις μορφές σχολικής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, τις ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ένα παιδί υφίστατο βία ως θύμα επιθέσεων τέτοιου είδους, το νομικό πλαίσιο για τον ανήλικο παραβάτη και τους γονείς αυτού, το ρόλο και την ευθύνη της οικογένειας.

Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν στην τρίτη εκδήλωση - «Τρίτη ηλικία: Οι άνθρωποι μας» αφορούν: τον ρόλο της Εκκλησίας και της πίστης στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων και τις διδαχές της Εκκλησίας για την επίτευξη μίας αρμονικής σχέσης βασισμένης στην αμοιβαιότητα και την έκφραση αλληλεγγύης, ουσιαστικής αγάπης και προσφοράς, τα επιτυχημένα γηρατειά και κατά πόσο είναι εφικτά στο πλαίσιο μιας κουλτούρας προαγωγής υγείας, την ευεργεσία που προσφέρουν τα εμβόλια στον ηλικιωμένο, την προσέγγιση ηλικιωμένων ασθενών με πολύ νοσηρότητα, τη συμπτωματολογία ηλικιωμένων ασθενών με γνωσιακές διαταραχές, τον τρόπο που τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας συμβάλλουν στην διαμόρφωση προϋποθέσεων υγιούς και ενεργούς γήρανσης, τη σκιαγράφηση της βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών σε ενδοοικογενειακό επίπεδο, την κατάλληλη και ορθή προσέγγιση μιας γυναίκας ηλικιωμένης - θύματος βίας, τη συμπτωματολογία ενός θύτη  ηλικιωμένου στο πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας, τον τρόπο προσέγγισης των ηλικιωμένων θυτών βίας σε ενδοσυντροφικό περιβάλλον.

Το έργο του συντονισμού όλων των εκδηλώσεων - συζητήσεων είχε ο Κοινωνικός Λειτουργός και Επικεφαλής της «Κοινωνικής Αφύπνισης» κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ, ενώ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να λάβουν χώρα κι άλλες σημαντικές και ουσιαστικές δράσεις (και πέραν των συζητήσεων) με ηχηρό το μήνυμα της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης επί κοινωνικών θεμάτων και ζητημάτων".  

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ