Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα τέλη στο Δήμο Φαιστού
Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φαιστού αναφέρει:
"Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της 7/11, για την αύξηση τελών και φόρων για το 2018. Η Λαϊκή Συσπείρωση κατάδειξε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της «ανταποδοτικότητας», που πρόκειται για μια αντιλαϊκή πολιτική που κρατεί χρόνια και επεκτείνεται, με στόχο τη διασφάλιση κρατικών πόρων για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος του λαού.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημάναμε ότι σχεδόν τα μισά έσοδα του Δήμου προέρχονται από φορολογία - ανταποδοτικά τέλη, αφού η κρατική επιχορήγηση ίσα που καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά σπρώχνουν στην ανταπόδοση τους Δήμους, επιδιώκοντας η τσέπη των δημοτών να κλείνει τρύπες στη χρηματοδότηση των Δήμων, που ανοίγει η μεγάλη μείωση της χρηματοδότησής τους από το κράτος, πολιτική για την οποία είναι συνυπεύθυνη η δημοτική αρχή, που την αποδέχεται και την υλοποιεί.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν στη φορολογική αποκέντρωση και ανταποδοτικότητα. Χαρακτηριστική η έκφραση συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, για «περηφάνια» της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την επιβολή του ΤΑΠ. Η όποια διαφωνία κατατέθηκε είχε να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης της ανταποδοτικότητας και όχι με την ουσία. Δε ξεγελά η μεταξύ τους κοκορομαχία για το ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, ούτε διατυπώσεις όπως το «διαφωνώ με την οριζόντια αύξηση, αλλά ψηφίζω» του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δημοτική αρχή και αντιπολίτευση συμπλέουν, μαζί με την κυβέρνηση, στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Δημοτικό Συμβούλιο αναζήτησε «διεξόδους», όπως η πρόσβαση των Δήμων στα Ε9 των δημοτών. Όμως, η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων με κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς, όπως η εφορία, το Ε9, η ΔΕΗ και τα δήθεν «ανακουφιστικά» μέτρα από την κυβέρνηση, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων, δε φτιάχνονται για να πάρουν ανάσα οι μικροοφειλέτες, που στην πρώτη δυσκολία θα παίρνουν σειρά η κατάσχεση και ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Αυτές οι «διέξοδοι» δε σχετίζονται με τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, για τις οποίες ήδη φορολογούνται και πληρώνουν. Διευκολύνουν το κράτος να ξεφορτώνει στους Δήμους ευθύνες για μια σειρά από υπηρεσίες και να πληρώνει ο λαός δεύτερη φορά αυτά που έχει πληρώσει στο κράτος. Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες όχι μόνο πληρώνουν το μάρμαρο για υπηρεσίες, αλλά μέσα από την «αδυναμία» λειτουργίας των υπηρεσιών, την οποία οι δημοτικές αρχές επικαλούνται, διαμορφώνεται το έδαφος για ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υπηρεσιών, πχ, στον τομέα της καθαριότητας και τη διαχείριση των απορριμμάτων, δρόμο που είχαν ανοίξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η σημερινή.
Τόση ήταν η κυνικότητα της δημοτικής αρχής, που χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι τα τέλη στο Δήμο δεν αυξήθηκαν από το 2007. Όμως, το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών από τότε μέχρι σήμερα έχει βυθιστεί στα τάρταρα. Η μη αύξηση των τελών δε δηλώνει την κοινωνική ευαισθησία των δημοτικών αρχών.
Για τους εργαζόμενους συμβασιούχους στο Δήμο, ο αντιδήμαρχος οικονομικών είπε ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η μισθοδοσία τους λόγω ελλείμματος στα ανταποδοτικά. Δηλαδή, εκτός από αυτούς που και στο Δήμο τους έδειξαν το δρόμο της απόλυσης, αξιοποιώντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίζεται και το μεροκάματο για τους οκταμηνίτες. Είναι κι αυτό ενδεικτικό του ρόλου των Δήμων ως συνέχεια του κράτους. Με πρώτη ευθύνη των κυβερνήσεων, που αρνούνται εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά, οι εργαζόμενοι αυτοί, μέσα από διάφορα προγράμματα με ημερομηνία λήξης, όπως αυτό της κοινωφελούς εργασίας που ανακυκλώνουν και εκμεταλλεύονται τους ανέργους, βρίσκονται με τσακισμένες εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
Ακόμη, να αναφέρουμε ότι καταψηφίστηκε μόνο το θέμα των τελών καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού, ενώ για τα υπόλοιπα τέλη (επί των ακαθάριστων εσόδων, Κοινόχρηστων Χώρων, ΤΑΠ, παρεπιδημούντων) υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι ήταν πλέρια η «κατανόηση» για τα στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση, κανείς δε διατύπωσε θέση για το από ποιους πρέπει να αναζητούνται οι φόροι. Δεν έγινε καν πρόταση η αύξηση στα τέλη να μην είναι καθολική, αλλά στοχευμένη, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, όπως για τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα, έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ αυτών που πληρώνουν και αυτών που δε μπορούν.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, τονίζει την ανάγκη της πλήρους και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Μία είναι η απάντηση: Ο λαός να οργανώσει την πάλη του, να στεριώσει τη δική του κοινωνική συμμαχία, της εργατιάς με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, να παλέψει για τις σύγχρονες ανάγκες του. Ελπίδα και προοπτική υπάρχει στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εργατική εξουσία, την οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες".
- Μια γιορτή γνωριμίας στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων
- Στη Σμύρνη εκπαιδευτικοί από την Κρήτη
- "Έφυγε" από τη ζωή ο αγαπητός διευθυντής ...