Η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων για το αντλιοστάσιο στην περιοχή του Σταυρού

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση της δημοτικής παράταξης προς τη δημοτική αρχή: "Οφείλετε να εξαντλήσετε κάθε δυνατό περιθώριο"

Στη διαμαρτυρία των κατοίκων για την κατασκευή αντλιοστασίου στην παραλία Παχιά Άμμος στο Σταυρό παραβρέθηκε το πρωί του Σαββάτου 24/2 αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων με επικεφαλής τον Μπάμπη Λουτσέτη.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

"Στη συζήτηση με τους κατοίκους, η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να εισακούσει τις ανησυχίες τους και να εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο για αλλαγή χωροθέτησης του έργου.

Ενημέρωσε δε τους συγκεντρωμένους για την κατάθεση ερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα, η οποία θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα 24/2.

Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων

Την ερώτηση της ΛΑΣΥ, εισηγείται ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μακρέας, στην οποία αναφέρει: Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στη Δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου είναι έργο μέγιστης σημασίας για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής, η εμπλοκή σε δικαστική διένεξη και η αντιπαράθεση με κατοίκους και τον περιβαλλοντικό σύλλογο της περιοχής αποτελεί σημαντικό κίνδυνο ως προς την ομαλή και έγκαιρη περάτωση του έργου.

Κατά την γνώμη μας, η χωροθέτηση του αντλιοστασίου σε ομορία, τόσο με τον αιγιαλό όσο και με αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής που πρόκειται να τοποθετηθεί το αντλιοστάσιο Α44, δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις από κατοίκους και επισκέπτες.

Η δημοτική αρχή όφειλε καιρό τώρα να εισακούσει τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες των κατοίκων και του περιβαλλοντικού συλλόγου, να εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο να βρεθούν τεχνικές λύσεις αλλαγής χωροθέτησης του αντλιοστασίου στη θέση Παχιά Άμμος Σταυρού.

Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής περί μη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μιας ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής ανατρέπονται από την ίδια την θεωρημένη μελέτη τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του ίδιου έργου, που έγινε το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περιοχή του καλαθορέματος αναφέρεται ότι: «το αντλιοστάσιο αυτό χωροθετήθηκε σε απόσταση 50μ. από την αρχικά προσδιορισθείσα θέση, λόγω έντονων αντιδράσεων τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των επισκεπτών και λόγω της γειτνίασής του με τον υγροβιότοπο στην εκβολή του Καλαθορέματος», ενώ το αντλιοστάσιο Α21 (περιοχή λίμνης Αγιάς) μεταφέρθηκε 400μ. λόγω της αρχικής προβλεπόμενης γειτνίασής του με την λίμνη της Αγυιάς.

Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων

Άρα το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, καθώς όπως σε άλλες περιπτώσεις, τεχνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα οδήγησαν σε τεχνικές λύσεις αλλαγής χωροθέτησης αντλιοστασίων.

Το ζήτημα είναι πολιτικό καθώς για άλλη μια φορά στα πλαίσια κόστους-οφέλους του έργου, η δημοτική αρχή επιλέγει να θεωρεί ως κόστος χωρίς να βλέπει αντίστοιχο όφελος, την τεχνική τροποποίηση του έργου με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό απέναντι στα περιβαλλοντικά αισθήματα των πολιτών.

 

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε την δημοτική αρχή:

 

Δεδομένων των καταγγελιών των κατοίκων περί έλλειψης οποιασδήποτε διαβούλευσης/ενημέρωσης για το έργο πριν το ξεκίνημα των εργασιών, τι ενέργειες πρόκειται να κάνει προκειμένου να βρεθεί άλλη θέση χωροθέτησης του αντλιοστασίου, σε διαβούλευση με τους κατοίκους, τους συλλόγους και το τοπικό συμβούλιο της περιοχής, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο με αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου;

Εφόσον περιβαλλοντικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, πως εξηγεί τις προαναφερόμενες αλλαγές χωροθέτησης των αντλιοστασίων στις περιπτώσεις του Καλαθορέματος και της λίμνης της Αγυάς;

Ποιες άλλες περιπτώσεις χωροθέτησης έχουν εξεταστεί (αν έχουν), και για ποιους λόγους αυτές δεν προχώρησαν;”

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ