Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Νομού Χανίων τιμά τα 75 χρόνια από την 9η Μάη 1945

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Νομού Χανίων τιμά τα 75 χρόνια από την 9η Μάη 1945

Εκδηλώσεις στα Χανιά

Το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Νομού Χανίων τιμούν τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και τις εξορίες, στην παρανομία, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα μπλόκα, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Για το λόγο αυτό διοργανώνει συμβολικές εκδηλώσεις τιμής στον Νομό Χανίων. Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του εξέδωσε ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Νομού Χανίων:

Στις 10:30 π.μ, στον Γολγοθά Χανίων στο μνημείο πεσόντων, τόπος θυσίας πάνω από 2500 κομμουνιστών και άλλων πατριωτών ,από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Μεταξύ αυτών και ο Βαγγέλης Κτιστάκης, μέλος της Κ.Ε και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ , ο οποίος κατακρεουργήθηκε από τους Ναζί στις 16 Ιουνίου του 1944.

Στις 6 μ.μ ,στο μνημείο Σοβιετικών Στρατιωτών που έπεσαν στην Κρήτη ,στον  Άγιο Λουκά, προς τιμήν των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ.

Στις 2:00 μ.μ η Κ.Ο Παλιών Ρουμάτων στο μνημείο προς τιμήν της νίκης του εφεδρικού ΕΛΑΣ απέναντι στο προδοτικό Τάγμα Παπαγιαννάκη το 1944, στην θέση Καλή Αχλάδα.

Στην ίδια ανακοίνωση το Παράρτημα των Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αναφέρει:

    Οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν από αντιπροσωπείες του Παραρτήματος ,τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

    Τιμάμε και υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια κόντρα στην παραχάραξη της Ιστορίας και στη συκοφαντία της τεράστιας προσφοράς της ΕΣΣΔ και του κόκκινου στρατού, των Αντιστασιακών απελευθερωτικών κινημάτων στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης για την καθοριστική συμβολή τους στη συντριβή του ναζιστικού τέρατος.

    Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ , του ελληνικού λαού που απέδειξε ότι κανένας αντίπαλος όσο ισχυρός και αν φαίνεται δεν είναι ανίκητος. Είμαστε περήφανοι και τιμάμε τη Μεγάλη ΕΑΜική Αντίσταση του λαού μας, εμπνευστής, οργανωτής, ψυχή και αιμοδότης της οποίας υπήρξε το τιμημένο ΚΚΕ. Της ΕΑΜικής Αντίστασης που έσωσε το λαό μας από την πείνα και τον εξανδραποδισμό και απελευθέρωσε τη χώρα, όταν οι αστοί πολιτικοί εγκατέλειπαν το λαό στην τύχη του ή συνεργάζονταν με τον κατακτητή. 

    Τιμάμε τον τακτικό και εφεδρικό ΕΛΑΣ Χανίων που έδωσε μια σειρά χτυπήματα στους Ναζί κατακτητές και στους Ντόπιους συνεργάτες τους. Τιμάμε τους νεκρούς κομμουνιστές, τους πατριώτες, τα παιδιά του Χανιώτικου λαού που έδωσαν την ζωή τους στα πεδία των μαχών ,στα κολαστήρια των φυλακών ,στα ολοκαυτώματα των μαρτυρικών χωριών μας. 

    Όση προσπάθεια και να κάνουν η ΕΕ και τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα οι λαοί δεν ξεχνάνε την προσφορά της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού . Τιμάμε τα πάνω από 20 εκατομμύρια Σοβιετικών Πολιτών και στρατιωτών που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα απέναντι στο Ναζιστικό τέρας.  

    Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της ΕΕ και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών κέντρων που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, ταυτίζοντας τον φασισμό με τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, που ταυτίζουν τα Ναζιστικά στρατεύματα με την ΕΣΣΔ, του δοσίλογους της κατοχής με αυτούς που με το όπλο στο χέρι πολέμησαν απέναντι στον φασισμό, με στόχο να είναι οι λαοί αφέντες στον τόπο τους.

    Οι θυσίες των προηγούμενων γενιών είναι οδηγός για τους αγώνες του μέλλοντος, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ,πολέμους ,πρόσφυγες.  Ειδικά την περίοδο που διανύουμε που επιδιώκεται από όλες τις κυβερνήσεις να φορτωθούν για άλλη μια φορά οι λαοί της συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού ,χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να γκρεμιστεί ο καπιταλισμός που όπως γέννησε τον Φασισμό την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σήμερα γεννά ολοένα και μεγαλύτερες καπιταλιστικές κρίσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ