Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Ηρακλείου για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Ηρακλείου για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Τί αναφέρεται στην ανακοίνωση

Η φετινή επέτειος ίδρυσης του ΕΑΜ (27 Σεπτεμβρίου 1941), βρίσκει το λαό μας εν μέσω πανδημίας να δέχεται μια αντιλαϊκή επίθεση από κυβέρνηση Ε.Ε, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την βρώμικη δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ, μας εμπλέκει ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πλασάροντας εδώ και καιρό το κάλπικο δίλημμα «πολεμική εμπλοκή ή επώδυνοι συμβιβασμοί». Η αντιλαϊκή πολιτική, που έχει απέναντι τον εχθρό λαό είναι ενιαία εντός και εκτός συνόρων και θα κλιμακώνεται, θα δημιουργεί μεγάλα και επικίνδυνα αδιέξοδα για τους λαούς.

Το ΕΑΜικό κίνημα έγραψε το μεγάλο έπος της Εθνικής Αντίστασης, συμβάλλοντας στην ήττα του φασισμού και την συντριβή του Χίτλερ. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Χάρη στη δράση του ΕΑΜ δε στάλθηκε κανένας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, δε στάλθηκε κανένας για να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Το ΕΑΜ συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στον απελευθερωτικό αγώνα, και με την ανάπτυξη της ένοπλης πάλης του ΕΛΑΣ συντέλεσε ώστε να δημιουργηθούν ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα. Δημιούργησε λαϊκούς θεσμούς, όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, συνέβαλε στη χειραφέτηση των εργαζομένων και έγιναν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις. Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική ανάταση.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των Λαών κατά του φασιστικού ναζιστικού τέρατος παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του Ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις -αποζημιώσεις που οφείλει η Ο.Δ. Γερμανίας για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, για τα πρωτοφανή σε βαρβαρότητα εγκλήματα σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών για να κάμψουν την ηρωική μεγαλειώδη Αντίσταση του λαού μας που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ -αιμοδότης, ψυχή του οποίων υπήρξε το ηρωικό ΚΚΕ - αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές και απελευθέρωσε τη χώρα.

Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα μέχρι την απελευθέρωσή της από την τριπλή φασιστική κατοχή που επέβαλε η ναζιστική Γερμανία στη χώρα μας. Πάνω από 500 χιλιάδες ήταν οι νεκροί ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές των υποδομών, του εθνικού πλούτου και των περιουσιών των ιδιωτών. Ανυπολόγιστης αξίας είναι οι αρχαιολογικοί και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί που καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν στη διάρκεια της κατοχής. Η "Διάσκεψη των Συμμάχων" στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 -Ιανουάριος 1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα το ποσό των 7.181 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1946 για υλικές καταστροφές, ενώ τα υπόλοιπα ανεξόφλητου αναγκαστικού κατοχικού δανείου που επέβαλε η ναζιστική Γερμανία στη χώρα μας ανέρχονταν πάνω από 3.500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ονομαστικές αξίες του 1938. Αυτά πέραν των οφειλόμενων για ατομικές αποζημιώσεις πολιτών για όσα υπέφεραν από τα ναζιστικά στρατεύματα. Σύμφωνα με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου το ύψος των πολεμικών επανορθώσεων/αποζημιώσεων ανέρχεται συνολικά στα 410.000.000.000 ευρώ (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις από καταστροφές και χρέη προς τους ιδιώτες για τα ολοκαυτώματα στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά).

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας παρά τα επισήμως κατακυρωμένα και βεβαιωμένα από τις διεθνείς διασκέψεις Παρισίων και Λονδίνου δικαιώματα της χώρας μας ως απαιτήσεις για Γερμανικές Επανορθώσεις –πολεμικές αποζημιώσεις, μέχρι σήμερα, 75 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αρνείται να εκπληρώσει τη υποχρεώσεις της και να εξοφλήσει τις Επανορθώσεις αυτές. Τα τελευταία χρόνια, επίσημοι πολιτειακοί και κυβερνητικοί παράγοντες της ΟΔ Γερμανίας αν και αναγνωρίζουν και δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα και καταστροφές στη χώρα μας, ζητάνε απλώς συγνώμη, ενώ αρνούνται, να αναλάβουν εμπράκτως την ευθύνη να εξοφλήσουν το χρέος τους γι' αυτά τα τερατώδη εγκλήματα και καταστροφές.

 Να εξοφλήσουν το χρέος τους απέναντι στην Ιστορία και το Διεθνές δίκαιο, να πληρώσουν τις Επανορθώσεις -πολεμικές αποζημιώσεις, το ανεξόφλητο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους συγγενείς τους από τα ολοκαυτώματα των μαρτυρικών πόλεων και χωριών-οπως η Βιάννος, η Κανδανος και αλλα χωριά στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα- και να επιστρέψουν, τέλος, τους αρχαιολογικούς και άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που λεηλατήθηκαν από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της Κατοχής.

  Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑΔΣΕ), οι Απόγονοι και οι Φίλοι της Αντίστασης, οι Επαναπατρισμένοι Πολιτικοί πρόσφυγες, εκφράζοντας τη θέληση όλου του Ελληνικού λαού, βεβαιώνουμε ότι όχι μόνον δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε και να διεκδικούμε το δίκαιο αίτημα, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας -μαζί με το τιμημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που σταθερά παλεύει ώστε η κυβέρνηση της Ο.Δ. Γερμανίας να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Ιστορίας, του Διεθνούς δικαίου και του Ελληνικού λαού και να εξοφλήσει τις βεβαιωμένες υποχρεώσεις της για Επανορθώσεις –Πολεμικές αποζημιώσεις στη χώρα μας, όπως έχουν αναγνωριστεί στις σχετικές Διεθνείς Διασκέψεις και Συμφωνίες και έχουν υπογράψει οι Γερμανικές κυβερνήσεις. Είναι χρέος του Γερμανικού Κράτους έναντι της χώρας μας, του λαού μας και της Ιστορίας.

Η Ανάληψη της ηθικής ευθύνης και πραγματικής συγγνώμης από Πολιτειακούς και Κυβερνητικούς παράγοντες της Ο.Δ. Γερμανίας για να έχουν πραγματικό αντίκρισμα πρέπει να συνοδεύονται με την εξόφληση του χρέους για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά του Ελληνικού λαού που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα.  Οι Αντιστασιακοί Αγωνιστές οι απόγονοι και οι φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, εκφράζοντας απόλυτα δίκαιο και απαράγραπτο δικαίωμα του λαού μας σας καλούμε, 75 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη, να μεταφέρετε στους αρμόδιους πολιτειακούς και κυβερνητικούς παράγοντες, στην Κυβέρνηση της Ο.Δ. Γερμανίας, την απαίτησή μας για δικαιοσύνη -εξόφληση των βεβαιωμένων πολεμικών αποζημιώσεων.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ