Η πλατεία γέμισε ... παπούτσια!

Η διαμαρτυρία έχει αντίστοιχο χαρακτήρα με αυτό της περυσινής χρονιάς με τις άδειες καρέκλες

Με άδεια παπούτσια γέμισε το πρωί της Τετάρτης, η πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας των εμπόρων και βιοτεχνών για την κατάσταση που επικρατεί εν μέσω πανδημίας.

παπούτσια

Η διαμαρτυρία είχε αντίστοιχο χαρακτήρα με αυτό της περυσινής χρονιάς με τις άδειες καρέκλες, ενώ στόχο έχει να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία και την τοπική επιχειρηματικότητα που καταστρέφονται καθημερινά. Ήδη τη στήριξη της στην προσπάθεια που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ηρακλείου έχουν εκφράσει αρκετοί σύλλογοι και φορές, ενώ στη δράση συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου.

παπούτσια

Εκτός από τη συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, παράλληλα η Ομοσπονδία διοργάνωσε διαδικτυακή συγκέντρωση, με κύριο θέμα την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου
 

"    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (Δ.Α.Σ.) στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που γίνονται σήμερα από δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά. Παλεύουμε για τη διασφάλιση του εισοδήματος και της δουλειάς μας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας!
    Κατά την παρέμβαση κατατέθηκε το παρακάτω υπόμνημα στον Περιφερειάρχη:
    
    «Χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με αβέβαιο μέλλον, χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό, έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε αντοχή! Τα lockdown έχουν ισοπεδώσει τη ζωή μας, χωρίς να προσφέρουν καμιά ουσιαστική προστασία από την πανδημία που συνεχίζει να θερίζει τις οικογένειές μας. 
    Τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Οι εμβολιασμοί γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι χώροι δουλειάς που έχουν παραμείνει σε λειτουργία και τα μέσα μεταφοράς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
    Ζούμε για ένα χρόνο με μηδενικό εισόδημα ή στην καλύτερη περίπτωση με ψίχουλα, που τα πληρώνουμε από τη φορολογία μας την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια. Θρηνούμε θύματα από τον κορονοϊό, αλλά και την εντατικοποίηση, από δεκάδες εργατικά ατυχήματα, ιδιαίτερα διανομέων. 

    ΟΜΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑZOYΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
    Όπως θέλησαν να λογαριάσουν και στην αρχή της πανδημίας, αφήνοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου δίχως κανένα μέτρο στήριξης, ούτε τα ψίχουλα που τους υποχρεώσαμε τελικά να δώσουν. Νόμισαν ότι θα βρουν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν με μιας από όσα δικαιώματα μας απέμειναν.
    Είμαστε στο πλάι των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας και στα αιτήματά τους. Χτυπιούνται εξίσου με εμάς από την πολιτική των κυβερνήσεων που στηρίζουν τα κέρδη των μεγάλων.
    Οι αγώνες που οργανώσαµε το προηγούμενο διάστημα είχαν αποτέλεσµα. Ήταν η µοναδική ελπίδα µέσα στο χάος που δηµιούργησε η δίψα για κέρδη και η πανδηµία. Βάλαµε µπροστά τα όπλα µας: την ενότητα και την αλληλεγγύη µας. Τώρα όµως ήρθε η ώρα να δώσουµε άλλη µια µεγάλη µάχη. 
    Για να παραµείνουµε υγιείς! Για να µην πεινάσει κανείς! Για να γυρίσουµε ΟΛΟΙ στη δουλειά! Για να έχουµε µισθούς και δικαιώµατα που να καλύπτουν τις ανάγκες µας!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα:
Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους σε επισιτιστικά καταστήματα.
Σταθερή εργασία. 5ημερο – 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 2021.

Υπερασπιζόμαστε την υγεία και τη ζωή μας:
Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λ.π
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.
Επίταξη τώρα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών του Ηρακλείου INERCLINIC, ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ, άλλων ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών.
Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.»

    Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου του επισιτισμού – τουρισμού, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των μαγείρων, να πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις των Δ.Σ. και συντονισμένα, άμεσα, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση να πάρουν θέση, να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους κόντρα σε αυτή τη πολιτική που εμπορευματοποιεί τη υγεία και μας εξαθλιώνει, να οργανώσουν πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεις με πρώτο σταθμό την 9η Απρίλη, μαζί με τα δεκάδες σωματεία του κλάδου μας που είναι ήδη στο δρόμο"!


  

Δείτε επίσης:

Διαμαρτυρία για τη μη επαρκή στήριξη των επιχειρήσεων

Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες και στην Κρήτη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ