Η προσχολική αγωγή, οι ελλείψεις και η πρόταση για τις αίθουσες "αποθήκες"!

Η προσχολική αγωγή, οι ελλείψεις και η πρόταση για τις αίθουσες "αποθήκες"!

Οι επαφές της ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας για το "καυτό" πρόβλημα και οι αντιδράσεις

Το μείζον θέμα της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαιτούμενων χώρων,  βρίσκεται στο επίκεντρο των συναντήσεων  στο Ηράκλειο της  Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα (Δείτε ΕΔΩ). 

"Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα " παραδέχτηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, στην έναρξη της συνάντηση στη Λότζια, με την κ. Γκίκα να απαντά: "Η δίχρονη προσχολική αγωγή είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς"
Η ίδια έσπευσε να τονίσει ότι "η Πολιτεία έχει κάνει τα πάντα" για το θέμα αυτό,  υπογραμμίζοντας: "Το πρόγραμμα αυτό θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας". 

Η Γ.Γ. του Υπουργείου τόνισε ότι είναι καταννοητή η αγωνία και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται καθώς  "παίζουμε με τις ώρες και τους χρόνους" και κατέθεσε μια πιθανή πρόταση-λύση, όπως είπε: "Σε κάθε Δημοτικό της χώρας υπάρχουν αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Σαν δεύτερη λύση ανάγκης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε τέτοιες αίθουσες"

Η πρώτη αντίδραση στην πρόταση αυτή ήρθε από τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ηρακλείου, κ. Κουτσαυτάκη, που υπογράμμισε ότι "η λύση αυτή είναι ανεφάρμοστη. Οι αίθουσες εκδηλώσεων είναι πιασμένες". Ο ίδιος είπε ότι όλοι οι χώροι στα σχολεία του Δήμου χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία μαθήματος


Γκίκα Ηράκλειο

Σε δηλώσεις της η κ. Γκίκα ανέφερε: 

"Υποχρέωση μου να έχω συνεργασία με τον δήμαρχο και τον Σύλλογο Γονέων. 
Βρίσκομαι εδώ για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες. Να διατρανώσουμε την κοινή μας επιθυμία στην κοινή προσπάθεια και να κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε.

Το θέμα τής διχρονης προσχολικής  ειναι πρώτης προτεραιότητας για εμάς.

Είναι πολύ σημαντικό για μία ευνομούμενη Πολιτεία τα παιδιά να αρχίζουν τη φοίτησή τους σε οργανωμένη εκπαιδευτική δομή από την ηλικία των 4 ετών. 

Όλοι προσπαθούν να σταθούν με κόπο λόγω της υποστελεχωσης που έχουμε υποστεί σε όλες τις Υπηρεσίες. Η υποστελεχωση έχει δημιουργήσει πολλές καθυστερήσεις και παρά τις αντιξοότητες είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση".

Η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να εκφράσει την "απόλυτη εμπιστοσύνη" της στη δημοτική αρχή και υπογράμμισε:
"Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε με επιμονή και υπομονή να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έχουμε παράσχει κάθε εργαλείο για να μπορέσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να δημιουργηθούν οι αίθουσες με τους οικισκους που έχουν παραγγελθεί. Έχουμε διασφαλίσει τους εκπαιδευτικούς, θα βρίσκονται οι νηπιαγωγοί στις θέσεις τους. Έχουμε διασφαλίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Είναι πολύ πολύ σημαντικά τα εργαστήρια που συμβάλλουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και η εισαγωγή των αγγλικών.

Επιμένουμε στην εφαρμογή της διχρονης προσχολικής Αγωγής και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε με το που αρχίσει ο Σεπτέμβριος οι αίθουσες να βρίσκονται στους χώρους που επελέγησαν.

Σε ότι αφορά την αγωνία και τον προβληματισμό τόσο από την πλευρά των γονέων όσο και των εμπλεκόμενων φορέων, η κ. Γκίκα τόνισε:
"Υπάρχει αγωνία, δισταγμός και προβληματισμός. Τα κατανοώ όλα αυτά.  Έχει δημιουργηθεί καθυστέρηση, εκ των πραγμάτων, την οποία με τάχιστα βήματα προσπαθούμε να καλύψουμε.
Οι γονείς είδαν την αποφασιστικότητα μας. Προχωράμε όλοι μαζί. Θα το λύσουμε το θέμα. Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Είναι αναβάθμιση στην εκπαίδευση των παιδιών μας το να πάνε από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε κανονική εκπαιδευτική δομή του Υπουργείου Παιδείας".

Για την πρότασή της σχετικά με τις αίθουσες "αποθήκες" ανέφερε:
"Σε όλη την Ελλάδα στα δημοτικά σχολεία υπάρχουν κανονικότατες αίθουσες που σε μερικές περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί σαν αποθηκευτικοί χώροι. Ρώτησα εάν έχουν ελεγχθεί όλα τα δημοτικά όπως έχει γίνει σε όλους τους Δήμους όλης της χώρας, για να βρεθούν αίθουσες.  Ρώτησα τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είπε ότι θα το ελέγξει και πάλι. Μου είπε ότι ενδεχομένως ένας αριθμός, 5-6-10, μπορούν να βρεθούν".


Λαμπρινός: Οριακή η κατάσταση

 

Γκίκα Ηράκλειο


"Τα πράγματα είναι οριακά από πλευράς προθεσμιών" υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και τόνισε:

"Ζητήσαμε την απάλειψη διαδικασιών που υπάρχουν και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε όπως ο προσυμβατικος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο έλεγχος τής συμβάσεως από ΕΑΔΗΣΥ (Εθνικη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων).

Όπως επεσήμανε, εάν αυτές οι δύο προϋποθέσεις υλοποιηθούν τότε υπάρχει ελπίδα να είμαστε έτοιμοι, σε κάθε περίπτωση όχι στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά πιθανότατα στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Ο κ. Λαμπρινός ανέφερε ακόμα:

"Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε νεότερα επ' αυτού. Θα πράξουμε ο,τι είναι αναγκαίο για να εξαφανίσουμε ή να μειώσουμε στο ελάχιστο την ταλαιπωρία των γονέων και των μαθητών. 
Ο Δήμος έχει κινηθεί έγκαιρα.  Έχει προσδιορίσει τις θέσεις όπου θα μπουν οι αίθουσες. Δεν νομίζω πως από πλευράς του Δήμου μπορούν να υπάρξουν καθυστερήσεις. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε σε καθημερινή βάση έως ότου προκύψει η καλύτερη δυνατή λύση για το ζήτημα που έχει προκύψει"


"Είμαστε στο μηδέν" 

Γκίκα Ηράκλειο
 

"Για το μόνο που είμαστε σίγουροι, είναι ότι τίποτα δεν θα είναι έτοιμο στις 7 του Σεπτέμβρη!" δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων κ. Πολύδωρος Κουτσαυτακης. 

Όπως είπε:

"Παρακολουθήσαμε μια δήλωση αδυναμίας τόσο από τον Δήμο όσο και από το Υπουργείο. Ο Δήμος μας διαθέτει αυτή τη στιγμή ανεπαρκή και κακής ποιότητας νηπιαγωγεία. Οι οικισκοι χωρίς να λύνουν το πρόβλημα δεν θα είναι ούτε καν στην ώρα τους τοποθετημένοι.

Όλα τα εφικτά σενάρια είναι επικίνδυνα για τα παιδιά μας. Ακούσαμε να ζητάνε να μεταφέρουν τα παιδιά μας  σε αποθήκες, σε χώρους που δεν είναι ικανοί να στεγασουν μαθητές σε σχολεία, να μεταφερθούν εκεί παιδιά νηπιαγωγείου".

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας:

"Ακούσαμε να θέλουν να αφαιρέσουν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τα παιδιά που αυτή την στιγμή έχουν εγγραφεί για να μπουν μέσα τα 4χρονα και τα 5χρονα παιδιά της διχρονης προσχολικής Αγωγής.
Οι λύσεις που ακούσαμε έχουν να κάνουν μονάχα με μετατόπιση ευθυνών. 
Πουθενά δεν είδαμε μια ανάληψη ευθύνης ώστε στις 7 του Σεπτέμβρη τα παιδιά μας, ως ακαδημαϊκοί πολίτες, να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα τη μάθηση τους. Όταν έχουμε φτάσει στις 11 Ιουλίου για να συζητάμε το πότε θα προκηρυχθεί μία ανάθεση, για το πότε θα τοποθετηθεί κάτι, δεν μπορεί να μην μιλάμε για καθυστερήσεις.  Είμαστε στο μηδέν"

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ