Ημερίδα και έκθεση με θέμα «Προστατευόμενες Περιοχές και Πράσινη Επιχειρηματικότητα»

Newsroom
Newsroom

Με επιτυχία η ημερίδα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με θέμα "Προστατευόμενες Περιοχές και Πράσινη Επιχειρηματικότητα"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στον συνεδριακό χώρο «Μεγάλο Αρσενάλι», στα Χανιά, ημερίδα με θέμα «Προστατευόμενες Περιοχές και Πράσινη Επιχειρηματικότητα», την οποία διοργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) , στο πλαίσιο της επικοινωνιακής στρατηγικής για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Τοπίου του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς». 

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε παράλληλα διήμερη Έκθεση Φωτογραφίας, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023, με μεγάλη προσέλευση και με εικόνες που μάγεψαν το κοινό αναδεικνύοντας το πολιτισμικό, φυσικό και τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής των Λευκών Ορέων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η κ. Βασιλική Τζατζάκη, νομική σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ η οποία τόνισε το έργο του οργανισμού, το οποίο πέρα από την επιστήμη, εκτείνεται στην προώθηση δράσεων μέσα από την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και τη διαβούλευση με παραγωγικούς φορείς.

Στη συνέχεια σημαντικοί ομιλητές από την Περιφέρεια Κρήτης και την ακαδημαϊκή, την ερευνητική και την επιχειρηματική κοινότητα έλαβαν το λόγο αναφερόμενοι στις διαφορετικές πτυχές της πράσινης επιχειρηματικότητας στην Κρήτη και ειδικότερα στις προστατευόμενες περιοχές. Ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αντλώντας στοιχεία από το στατιστικό πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης μίλησε για το τη σημασία της αειφορίας και της πράσινης επιχειρηματικότητας μέσα από μία πολυπαραγοντική και ολιστική προσέγγιση, αντιπαραθέτοντας την έννοια του «αυθεντικού» απέναντι στο «τουριστικό».  

οφυπεκα ημερίδα έκθεση Χανιά

Ο κ. Γεώργιος Ξανθός, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μίλησε για την ουσία της πράσινης επιχειρηματικότητας, η οποία σήμερα δεν εστιάζει μόνο στη δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον ή στην κοινωνική υπευθυνότητα αλλά αναζητά κερδοφόρες καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσει τις πράσινες προκλήσεις. Επίσης έθιξε το ζήτημα της στάσης του καταναλωτή απέναντι στην πράσινη επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση στην ανάγκη για ένα πράσινο marketing.

 

O κ. Ιωάννης Ρέκλος, ιδρυτής Περιηγητικού Οικολογικού Κέντρου Κερκίνης Μπέλλες, “Οικοπεριηγητής”, παρουσίασε την περίπτωση του Οικοπεριηγητή που ξεκίνησε το 1996 ως το πρώτο κέντρο ξενάγησης των επισκεπτών στο βιότοπο της περιοχής και σήμερα λειτουργεί προσφέροντας παραδοσιακή κουζίνα και εναλλακτικές μορφές περιήγησης, ενώ παράλληλα υλοποιεί και προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με περιηγητικό εξοπλισμό.

 

Ο κ.  Νίκος Δρακωνάκης, οικονομολόγος, με MSc στην Τοπική & Περιφερειακή Ανάπτυξη μαζί με την κ. Χρύσα Παγκάλου, περιβαλλοντολόγο, Δρ. Πολιτισμικού Τοπίου, μίλησαν για το Δίκτυο Υποστήριξης Τουρισμού Υπαίθρου «e-παιθρος», το οποίο αποτελεί έναν άτυπο συνεργατικό σχηματισμό, με σκοπό την υποστήριξη  45 επιχειρήσεων-μελών, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και υιοθετώντας, καινοτόμες διαδικασίες και μεθόδους, ώστε να υπηρετήσει τον τουρισμό της υπαίθρου, μέσα από νέα κανάλια διανομής και διαρκούς προβολής, στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης και συνεργασίας.

Ο κ. Γεώργιος Μοτάκης, γεωπόνος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιολογικού Ελαιολάδου, αναφέρθηκε στη βιολογική γεωργία και πιο συγκεκριμένα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια από την κλιματική αλλαγή καθώς και στη δέσμη πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία έχει ως στόχο να θέσει την ΕΕ σε τροχιά προς την πράσινη μετάβαση, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Τέλος ο Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, ερευνητής Γ’ Βαθμίδας του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, μίλησε για τη διαχείριση νερού στη γεωργία υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και τις πρακτικές προσαρμογής του γεωργικού τομέα στα ακραία υδρολογικά φαινόμενα, καθώς η γεωργία αποτελεί τον σημαντικότερο καταναλωτή νερού στην Ελλάδα και οι ορθές γεωργικές πρακτικές και η ευφυής άρδευση, είναι υψίστης σημασίας.

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ