Ηράκλειο: Διαβούλευση για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των ΒΙΠΕ
Επαφές του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Λευτέρη Κρητικού
Στο Ηράκλειο βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Λευτέρης Κρητικός, με αφορμή τη διαδικασία διαβούλευσης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΒΙΠΕ.
Ο κ. Κρητικός, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΣΕΒΠΗ, κ. Κωστάντιο Χρηστάκο, και βουλευτές της ΝΔ
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη διαβούλευσης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή πλήθους εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Σε ανακοίνωση του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρεται:
"Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας δεσμεύτηκε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα τύχουν επεξεργασίας, με στόχο την κατάρτιση ενός κοινού κειμένου στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.
Η διαβούλευση που ξεκίνησε από το Ηράκλειο αποτυπώνει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση: συνεργασία με τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, αξιοποίηση της εμπειρίας τους και διαμόρφωση λύσεων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής.
Η διαδικασία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις και παρακινήσει την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και προσωπικά τον Υπουργό, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δίκαιου πλαισίου, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ισορροπία στη σχέση μεταξύ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην παραγωγική δραστηριότητα".
Με αφορμή την επίσκεψη του γ.γ. Βιομηχανίας, Λευτέρη Κρητικού στο Ηράκλειο, ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Η ενίσχυση της διαβούλευσης για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΒΙΠΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, ήταν ο λόγος της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, Λευτέρη Κρητικού, στο Ηράκλειο.
Η ανάγκη αυτής της διαβούλευσης ξεκίνησε το 2023, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, μετά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την επιχειρηματική κοινότητα κατά την εφαρμογή του Ν. 4982/2022 και του νέου Κανονισμού Λειτουργίας. Η βασική ένσταση αφορούσε τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που επιτρέπει τη μονομερή επιβολή κανόνων, περιορίζει την ουσιαστική συμμετοχή των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη λήψη αποφάσεων και δημιουργεί ζητήματα εκπροσώπησης, διαφάνειας, λογοδοσίας και λειτουργικού κόστους.
Οι εύλογες ενστάσεις που διατυπώθηκαν με απόλυτα θεσμικό τρόπο από την επιχειρηματική κοινότητα μάς υποχρεώνουν να συνεχίσουμε τη διαβούλευση, έως ότου όλοι μαζί, υπουργείο, τοπικοί βουλευτές και επιχειρήσεις, διαμορφώσουμε ένα πιο δίκαιο, σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης στο Ηράκλειο, θέλω να εξάρω τη συνεισφορά του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Βαγγέλη Καρκανάκη, καθώς και τη συμβολή του Προέδρου της ΣΕΒΠΗ, Κωστάντιου Χρηστάκου, ο οποίος μεταφέρει με σαφήνεια την εμπειρία και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Ηρακλείου.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Λευτέρη Κρητικό, ο οποίος, Μεγάλη Τετάρτη, βρέθηκε στο Ηράκλειο, επισκέφθηκε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ και συμμετείχε σε μια ουσιαστική συζήτηση με όλους μας.
Η ΒΙΠΕ Ηρακλείου είναι κρίσιμος πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Και αξίζει ένα θεσμικό πλαίσιο με καθαρούς κανόνες, ουσιαστική συμμετοχή των επιχειρήσεων και όρους που να στηρίζουν την παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη."
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
