Ηράκλειο: Μεγάλη η καταστροφή στους αμπελώνες από το χαλάζι - Τί έδειξε η αυτοψία του ΕΛΓΑ- Βίντεο και φωτογραφίες
Το ποσοστό ζημιάς σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 100% - Τι αναφέρει στο Cretalive ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης
Καταστροφές τους αμπελώνες που φτάνουν - στα χωριά του πρώην δήμου Τεμένους ( Προφήτης Ηλίας- Κυπαρίσσι) - και το 100%, διαπίστωσαν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που έκαναν αυτοψία στην περιοχή, μετά την κακοκαιρία των περασμένων ημερών.
Στο κλιμάκιο ήταν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κρήτης κ.Δασκαλάκης, ο επόπτης κ. Κοκοσάλης, ενώ επίσκεψη έγινε και στα χωριά της Πεδιάδας αλλά και του Μαλεβιζίου όπου η καταστροφή ήταν κι εκεί μεγάλη.
Σε μια περίοδο που χρονικά η χαλαζόπτωση δημιούργησε τετελεσμένα για τη φετινή παραγωγή, οι καταστροφές στον ανθό ήταν πολύ μεγάλες με το χαλάζι σε συνδυασμό με τη σφοδρότητα των ανέμων να οδηγούν σε απόλυτη καταστροφή. Να σημειωθεί πώς οι ζημιές από χαλάζι και αέρα είναι στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια και αγρότες θα αποζημιωθούν.
Μάλιστα όπως επισήμανε στο Cretalive ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος για την ποιότητα Ζωής στην ύπαιθρο Πρίαμος Ιερωνυμάκης οι καταστροφές δεν περιορίζονται στη φετινή σοδειά αλλά απειλούν τους ίδιους τους αμπελώνες σε τέτοιο επίπεδο ώστε πολλοί από τους νέους αγρότες να σκέφτονται ακόμα και την οριστική εγκατάλειψη του επαγγέλματος.
«Όπου έπεσε δεν έμεινε τίποτε. Οι ζημιές είναι τέτοιου μεγέθους πού δεν υπάρχει προηγούμενο !» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης ο οποίος προανήγγειλε παρέμβαση και σε επίπεδο Περιφέρειας καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ένα ακόμα καιρικό φαινόμενο, αλλά βάλει κατά του πυρήνα του αγροτικού επαγγέλματος!
Δείτε φωτογραφίες από τους αμπελώνες
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
