Ηράκλειο: Προβληματίζει η κατάρρευση τμήματος της οροφής του «Μίνως»

Newsroom
Newsroom

Όπως επισημαίνεται, είναι ορατός ο κίνδυνος να πέσει κι άλλο τμήμα. 

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στο Ηράκλειο η κατάρρευση τμήματος της λιθοδομής του ορόφου στο ερειπωμένο ιστορικό κτήριο του ξενοδοχείου  «Μίνως» στην οδό 25ης Αυγούστου. 
Η κατάρρευση εκτιμάται ότι προκλήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις ωστόσο - όπως επισημαίνεται - είναι ορατός ο κίνδυνος να πέσει κι άλλο τμήμα, καθώς το κτήριο είναι ετοιμόρροπο. 
Να σημειωθεί ότι, λόγω ακριβώς αυτής της επικινδυνότητας έχει οριστεί μια ζώνη ασφαλείας περιμετρικά του χώρου. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Ηρακλείου, το δημοτικό κτήριο από την εποχή της βενετοκρατίας είχε εξέχουσα θέση και χρήση. Στα 1926 αρχίζει να λειτουργεί το ξενοδοχείο, το οποίο φημιζόταν για την πολυτέλειά του. Το μέγαρο, μαζί με άλλα δύο κτήρια της απέναντι πλευράς της 25ης Αυγούστου, που είχαν ήδη κατασκευαστεί επίσης με σχέδια του Κυριακού, δέσποζαν στην αρχή της οδού «Πλάνης», διαμορφώνοντας την πρώτη εικόνα για όποιον έφτανε στην πόλη. Το 1940 καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό και περιήλθε σε αχρηστεία.

Το 2010 χαρακτηρίζεται διατηρητέο, διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης το οποίο σχετίζεται με τον Ενετικό Λιμένα.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αναστήλωσης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού κτηρίου, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο σχετικός σχεδιασμός έχει "μπλοκάρει" καθώς εκκρεμεί εδώ και χρόνια η εισαγωγή του στο ΚΑΣ για έγκριση της μελέτης.


Φωτογραφία από την σελίδα VINTAGE-ΚΛΙΚ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΚΡΗΤΗ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ