Κ. Σπυριδάκη: «Η Κυβέρνηση ολιγώρησε και αδιαφόρησε και τώρα έφτασε η ώρα της πληρωμής δυστυχώς όμως το πληρώνει και η χώρα»

Newsroom
Newsroom

Τι είπε από το βήμα της Βουλής

Για την δραματική κατάσταση στην ύπαιθρο και τον Πρωτογενή τομέα της χώρας μας τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά την κτηνοτροφία, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, για το Λασίθι και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Σήμερα,  έχει εγκαταλειφθεί συνολικά η ύπαιθρος και η ελληνική Περιφέρεια. Συρρικνώνονται και υπολειτουργούν όλες σχεδόν οι δομές και οι υπηρεσίες, καθυστερούν ή «κολλάνε» έργα και χρηματοδοτήσεις, που απλά μπαινοβγαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι πολίτες της Περιφέρειας στερούνται 

επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επαρκών εκπαιδευτικών και άλλων υπηρεσιών, κατάλληλων οδικών δικτύων, σύγχρονων λιμένων και αεροδρομίων, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών  έργων. Είναι αναπόφευκτο λοιπόν να μαραζώνει τόσο η Περιφέρεια, όσο και η αγροτική παραγωγή. 

Στο Λασίθι, έχουμε συνεχείς συγχωνεύσεις και μεταφορές δημοσίων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, υποστελέχωση των  νοσοκομείων και κάθε είδους δημοσίων υπηρεσιών, ακόμη και της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ,  υποβαθμισμένο αεροδρόμιο και λιμάνια και όλα αυτά σε μια περιοχή με πολύ δύσκολο οδικό δίκτυο. Καρκινοβατούν  αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά  έργα, όπως τα έργα για τον ταμιευτήρα Μπραμιανού και τα αντιπλημμυρικά έργα Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου, που θα απαντούσαν στο τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ένα φράγμα, που εξυπηρετεί 16000-17000 στρέμματα θερμοκηπίων και 28000-29000 στρέμματα, ελιές, πορτοκαλιές και άλλες καλλιέργειες. Οι πρώτοι, που θίγονται είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυτή είναι η πρόληψη στην κλιματική κρίση που κάνει η Κυβέρνηση για το Λασίθι και την Ιεράπετρα, μία τόσο ξηροθερμική περιοχή. Οι ελαιοπαραγωγοί του Λασιθίου βιώνουν  δραματική μείωση εισοδήματος. Λόγω του ξηρού και θερμού κλίματος και της λειψυδρίας, διαπιστώνεται μία  πτώση από  70% έως και 90% στην παραγωγή του λαδιού. Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.), για την ανταγωνιστικότητα των κρητικών αγροτικών  προϊόντων με εκείνη των χερσαίων, παρουσιάζει υστέρηση και καθυστερήσεις στις καταβολές των ποσών. Ακόμη δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους αγρότες και επιχειρήσεις το ποσό ενίσχυσης του Μ.Ι. για το δεύτερο εξάμηνο 2022. Ενώ με πρόσφατη Κ.Υ.Α μειώνεται δραματικά το ποσοστό  επιδότησης από τα 22 εκατομμύρια ευρώ, σε μόλις 8. 

Όσον αφορά στους εργάτες γης, παρά τις υποσχέσεις και τις όποιες ρυθμίσεις, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί με αποτέλεσμα την απώλεια αγροτικής παραγωγής και την οικονομική επιβάρυνση των αγροτών με αιτήσεις άκαρπες. Η δυσαρέσκεια των Κρητών αγροτών εντείνεται γιατί δεν θα εκπροσωπηθούν στη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Οι αλιείς μας, εκτός των χρόνιων προβλημάτων, όπως ο καθορισμός επαγγελματικών κριτηρίων και η επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, πλήττονται και από τον υπερπληθυσμό των λαγόψαρων και υφίστανται το κόστος των καταστροφών του αλιευτικού  τους εξοπλισμού.

Το αρμόδιο Υπουργείο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ασχολείται με την απόδοση δικαιώματος αλιευτικού τουρισμού στα βοηθητικά σκάφη των υδατοκαλλιεργειών και την αδειοδότηση υδατοκαλλιεργειών,  χωρίς  συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Για την βιώσιμη αλιεία, τίποτε ουσιαστικό, μόνο διοικητικές ρυθμίσεις. Ενώ για ίδρυση και λειτουργία  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σταυλισμού, παρέχεται μια ευρεία εξουσιοδότηση ρυθμίσεων στον Υπουργό».

Κλείνοντας παρέθεσε τα αναγκαία μέτρα που η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα λέγοντας: «Η αγροτική γη, οι κτηνοτροφικές μονάδες, τα αλιευτικά σκάφη αποτελούν  «εθνικό κεφάλαιο». Ο Πρωτογενής Τομέας μπορεί να ανακάμψει με μια οργανωμένη, και με συγκεκριμένες πολιτικές, προσπάθεια, που παράλληλα θα τονώσει και την  ύπαιθρο. Η ουσιαστική τροποποίηση της νέας ΚΑΠ, η προστασία της αγροτικής γης, από κατασχέσεις και ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» αγροτών, ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και η διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ο μηδενισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ο έλεγχος του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα στα αγροτικά εφόδια, οι έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων είναι μερικά  μόνο από τα αναγκαία μέτρα. Είναι μέτρα για τα οποία έπρεπε να έχετε μεριμνήσει πολύ πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι για τους αγρότες. Και χωρίς να χρειαστεί να βγουν στους δρόμους για να τους ακούσετε». Όμως, «η Κυβέρνηση ολιγώρησε και αδιαφόρησε και τώρα έφτασε η ώρα της πληρωμής δυστυχώς όμως το πληρώνει και η χώρα».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ