Και οι αγρότες στην αποψινή διαμαρτυρία

Και οι αγρότες στην αποψινή διαμαρτυρία

Συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι αγρότες, από τους Συλλόγους Αστερουσίων, Ηρακλείου και Τυμπακίου, καλώντας σε συμμετοχή στην αποψινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 19.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων

Ενώ συνεχίζουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων παραγωγών, που εντείνει η πανδημία, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην μας στηρίζει. Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου για ενίσχυση κτηνοτρόφων, παραγωγών λαϊκών αγορών και άλλων καλλιεργητών, ακόμα κι από αυτά τα ψίχουλα που δεν καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, δεν έχει δώσει ούτε 1 ευρώ!

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν χαμηλές και το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο! Η κοροϊδία με το αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται, με τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να μη θυμάται τι έταζε προεκλογικά! Ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από κάθε φυσικό κίνδυνο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η απώλεια εισοδήματος να αποζημιώνεται το πολύ με ψίχουλα, 12 - 18 μήνες μετά! Το μέτρο της απόσταξης κρίσης ενισχύει μόνο μια χούφτα οινοβιομήχανους και «Ενώσεις» ΑΕ, δεν εξασφαλίζει τιμή για τον παραγωγό, ούτε τα χρωστούμενα από την περσινή παραγωγή, ενώ οι πονηριές με την αγορά ποικιλιών ως οινοποιήσιμα, σε τιμές ξεφτίλας, δίνουν και παίρνουν! Η κατάσταση στα επιτραπέζια δεν είναι διαφορετική, με παιχνίδια με τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών αγορών για να υποβαθμίζεται η ποιότητα και η τιμή! Οι ελαιοπαραγωγοί, παρά τον καύσωνα που καθήλωσε τον δάκο, παρακολουθούν τη δακοκτονία για να μην επαναληφτεί η περσινή καταστροφή, για την οποία ευθύνονται περιφέρεια-κυβέρνηση!

Διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα και παραγωγή, να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Απαιτούμε:

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000€ και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Καμιά κατάσχεση/πλειστηριασμός χωραφιού, σπιτιού, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού. Κούρεμα χρεών, ιδιαίτερα δάνεια που έχουν αποπληρωθεί 2 και 3 φορές, με τα πανωτόκια να θεωρούνται πληρωτέα.
  • Εδώ και τώρα προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, δημιουργία νέων ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, στελέχωση Κέντρων Υγείας.
  • Προστασία των παιδιών μας στα σχολεία από την πανδημία. Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, ασφαλής μεταφορά, όχι να στοιβάζονται σε αυτοκίνητα/λεωφορεία.

Τις τελευταίες μέρες, που ολοκληρώνεται η δίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, γίναμε μάρτυρες επιθέσεων στο Τυμπάκι ενάντια σε μετανάστες εργάτες γης, με αποκορύφωμα το παγκρήτιο μάζεμα του γνωστού ναζιστικού συρφετού. Προσπαθούν να επιβάλλουν τον φόβο και να λερώσουν την τοπική κοινωνία με το φασιστικό δηλητήριο, να στρέψουν τον μικρομεσαίο παραγωγό ενάντια στους μετανάστες. Ορισμένοι επιτήδειοι ρωτάνε πονηρά: «γιατί πέφτουν οι τιμές παραγωγού την ώρα που δεν πέφτουν τα μεροκάματα των εργατών;». Είναι εύκολος στόχος ο μετανάστης για τον απελπισμένο παραγωγό που βλέπει τον κόπο του να θάβεται στη χωματερή και τη γη του να κινδυνεύει από τράπεζες, κράτος, μεγαλοπαρόχους. Θέλουν τον βιοπαλαιστή αγρότη να μην βλέπει τον πραγματικό εχθρό, που είναι κοινός με του εργάτη: η πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, η ΚΑΠ της ΕΕ, και αυτοί που πιστά υπηρετεί αυτή η πολιτική, βιομήχανοι, μεγαλοεξαγωγείς, μεγάλες επιχειρήσεις. Από τη μια στοιβάζουν μετανάστες στην περιοχή για πάμφθηνο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό, χωρίς να εξασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα για τους ίδιους και για τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής, κι από την άλλη παίρνουν τη σοδειά μας κοψοχρονιά, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, που δεν εξασφαλίζουν κατώτατες εγγυημένες τιμές! Το μεροκάματο που ανεβάζει το κόστος παραγωγής δεν θα μας πίεζε αν το κράτος εγγυόταν τιμές με βάση το κόστος! Γι’ αυτό οι φασίστες τους είναι τόσο χρήσιμοι!

Τα ίδια έκαναν οι εγκληματίες χρυσαυγίτες πριν 7 χρόνια με το χτύπημα σε συνδικαλιστές στο Πέραμα, τη δολοφονία μεταναστών στον Πειραιά, τη δολοφονία του Φύσσα. Η καλύτερη απάντηση είναι η αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας που δοκιμάζονται, ο κοινός αγώνας για επιβίωση με τους εργάτες, Έλληνες και μετανάστες. Δεν έχουν θέση στα χωριά μας οι χρυσαυγίτες!

Παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και την ευθύνη που μας αναλογεί για την πανδημία δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα, να μειώνει το εισόδημά μας. Δεν πρόκειται να φιμωθούμε. Ούτε ο χουντικής έμπνευσης νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων μας φοβίζει, που «φωτογραφίζει» τα αγροτικά μπλόκα και τις κινητοποιήσεις μας. Θα μείνει στα χαρτιά κάτω από την κοινή δράση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα!

Απαιτούμε να πληρωνόμαστε τον μόχθο μας, την παραγωγή μας! Δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρουν την γη από τα χέρια μας!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ