Κάλεσμα στην απεργία της Τετάρτης από Σωματεία

Κάλεσμα στην απεργία της Τετάρτης από Σωματεία

Κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου «Τάλως» και του Συλλόγου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. ν. Λασιθίου, στα συλλαλητήρια και στις κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη  στην μαρίνα Αγίου Νικολάου και στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας  στις 18.00 το απόγευμα αλλά και στην κεντρική πλατεία Σητείας στις 19.00.

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει

"Ενάμιση χρόνο τώρα, η πάλη και τα αιτήματα των σωματείων και όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, για διασφάλιση του εισοδήματος, των μέτρων προστασίας της Υγείας μας, για την επιστροφή όλων στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα, συνδέθηκαν με τη καταδίκη όλων των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων και του νομοσχεδίου της σημερινής κυβέρνησης  με εντολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ -ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Ποτέ δεν ήταν δική μας επιλογή και ποτέ δεν θα ‘ναι, η εξαντλητική δουλειά, η δουλειά ήλιο με ήλιο. Οι μισθοί πείνας, η μερική απασχόληση, οι εργολαβικές δουλεμπορικές εταιρείες, οι ελεύθερες απολύσεις, η ανεργία και η ανάγκη για επιβίωση ήταν πάντα το πιστόλι στο κρόταφο που κρατούσαν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους για να μας εκμεταλλεύονται- να θησαυρίζουν από τη σκληρή δουλειά μας.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα ρυθμίσει, όπως λένε, την εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλλει οι μεγάλο- εργοδότες. Θα την κάνει ακόμη πιο άγρια. Νομοθετώντας την απλήρωτη εργασία, κάνοντας ακόμη πιο λάστιχο την ζωή μας. Ξεχαρβαλώνοντας τον όποιο προσωπικό και οικογενειακό χρόνο έχει απομείνει. Απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες από τον μεγάλο βραχνά της συλλογικής πάλης, διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης, από το ταξικό εργατικό κίνημα. Βάζοντας τον κάθε εργαζόμενο, μόνο του απέναντι στον εργοδότη.

Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΔΕ ΔΙΕΥΘΕΤΕΙΤΑΙ – ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ!

Αυτά στηρίζουν οι εργοδοτικοί- κυβερνητικοί συνδικαλιστές σε εργοδοτικά σωματεία. Στη κλαδική σύμβαση για τα Ξενοδοχεία, εδώ και χρόνια  βάζουν την υπογραφή τους στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στο 10ωρο και το 7ημερο, ανάλογα την πληρότητα. Αξιοποιώντας το δίλημμα συλλογική ή ατομική σύμβαση έστρωσαν το δρόμο ώστε να χειροτερέψει η κατάσταση, να καταργηθεί ο σταθερός ημερήσιος χρόνος, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Έτσι ήρθε αυτή η μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού που όλοι τους πανηγύριζαν. Η ανάπτυξη που έλεγαν ότι θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους , με θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς . Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ; Χιλιάδες από μας να ζούμε χωρίς εισόδημα , να είμαστε άνεργοι και στη καλύτερη περίπτωση να παίρνουμε το επίδομα της εξαθλίωσης των 534 ευρώ.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Η μόνη τους διαφωνία είναι αν θα είναι και αυτοί στο παζάρι για τη διευθέτηση. Πιστεύουν στη συλλογική διευθέτηση για τη κατάργηση του 8ωρου στο όνομα πάντα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας . Το γνωστό «ποίημα» που μας λένε κάθε φορά για να πουν με άλλα λόγια ότι στηρίζουν τα αφεντικά και τα κέρδη τους.

Γι’ αυτό και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της, πρότεινε να «σφυρίξουν» τη λήξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις και να πάνε για δουλειά, μοιρολογώντας πάνω στην «ταφόπλακα» των εργασιακών δικαιωμάτων. Δύο μέρες πριν τις απεργιακές αγωνιστικές αποφάσεις που υπάρχουν από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις η ηγεσία της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους όλης της χώρας σε απραξία. Αυτήν ήταν η αγωνιστική κλιμάκωση για την οποία μιλούσαν πριν λίγες μέρες…  Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία του ΣΕΒ και των υπηρεσιών που του προσφέρουν. Στην ίδια ρότα και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, που σφυρίζει αδιάφορα και ακολουθεί κατά βήμα την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. 

Πρόοδος και ρεαλισμός δεν είναι να γυρίζει πίσω ο τροχός, στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν 135 χρόνια. Πρόοδος και ρεαλισμός σήμερα, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των επιστημών, την παραγωγικότητα της εργασίας μας, είναι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας , να έχουμε ελεύθερο χρόνο να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και όχι εμείς στη δουλειά και αυτά κλεισμένα στο σπίτι.

 

Παλεύουμε συλλογικά απέναντι στους εργοδότες,  την κυβέρνηση και τα κόμματα τους

Ενώνουμε την φωνή μας με την υπόλοιπη εργατική τάξη, με  σωματεία απ’ όλους τους κλάδους."

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ