Κάμπιες έκαναν ..."λιτανεία" σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Παρότι έχουν ήδη ψεκαστεί 3.300 πεύκα, οι κάμπιες δεν άργησαν να φανούν...

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει πλήθη από κάμπιες κάτω από πεύκα στην περιοχή του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Cretalive πρόκειται για την κάμπια του πεύκου ή την πιτυοκάμπη, έντομο που δεν ξεραίνει το πεύκο αλλά μειώνει το φύλλωμα του.

Οι κάμπιες εντοπίστηκαν στα πεύκα, που βρίσκονται έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το 3ο Λύκειο ενώ πρόκειται για δέντρα που έχουν μπει ήδη στον προγραμματισμό του δήμου για υλοτόμηση.

Το εν λόγω έντομο, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσβάλλει αποκλειστικά τα πεύκα αρχικά, στο πρώτο του στάδιο, όταν δηλαδή αυτή η κάμπια έχει μήκος χιλιοστού και αυτό συμβαίνει το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι το περασμένο φθινόπωρο, ψεκάστηκαν από την Υπηρεσία Πρασίνου, 3.300 πεύκα στο Δήμο Ηρακλείου!

Κάμπιες σε πεύκα

«Τότε, ψεκάζεται με βιολογικό σκεύασμα (bacillus thurigiensis) από το Δήμο και θανατώνεται. Εάν για κάποιο λόγο το σκεύασμα δεν καλύψει εξ ολοκλήρου το δένδρο, κάποιες κάμπιες δεν θανατώνονται, κλείνονται  σε κουκούλια που δημιουργούν, μεγαλώνουν καθώς τρέφονται από τις βελόνες του πεύκου και την Άνοιξη κατεβαίνουν από το πεύκο όπως στην φωτογραφία, κάνουν μια λιτανεία (πιτυοκάμπη η λιτανεύουσα), και η μια πίσω από την άλλη προσπαθούν να βρούν χώμα, να μπουν μέσα, να νυμφωθούν και το φθινόπωρο να βγει από το χώμα η πετελούδα τους που θα γεννήσει τα αυγά πάνω στις πευκοβελόνες από όπου θα προέλθουν οι μικρές κάμπιες του φθινοπώρου» εξηγεί στο Cretalive η κ. Ερωφίλη Φραγκούλη, Δασολόγος και Διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου Ηρακλείου.

Αυτός είναι ο βιολογικός κύκλος της πιτυοκάμπης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι κάμπιες ενδέχεται να γίνουν επικίνδυνες σε περίπτωση που έρθουν σε άμεση δερματική επαφή με άτομο με αλλεργίες. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί κνίδωση στο άτομο αυτό.

Κατά τα λοιπά, η Υπηρεσία Πρασίνου έχει ήδη μεριμνήσει ώστε ειδικό συνεργείο να μεταβεί ξανά στην περιοχή και να κόψει τα κουκούλια που βρίσκονται πάνω στα δέντρα και περιέχουν τις κάμπιες καθώς όταν η κάμπια φθάσει στο σημερινό της μέγεθος, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με ψεκασμό.

Κάμπιες σε πεύκα

Κάμπιες σε πεύκα

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ