Καταγγελία για προσπάθειες καταπάτησης της ιστορικής "αλατσολίμνης"

Καταγγελία για προσπάθειες καταπάτησης της ιστορικής "αλατσολίμνης"

Βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα

Καταγγελία για την υπόθεση της ιστορικής «αλατσολίμνης» στην όμορφη παραλία της Πλάκας, απέναντι από την ιστορική Σπιναλόγκα στην Κρήτη (Δ. Αγίου Νικολάου), δημοσιεύει η aftodioikisi.gr

Όπως καταγγέλλεται τόσο από πρώην προέδρους της δημοτικής Κοινότητας Βρουχά, όσο και από το Δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κ. Ματθαίο Φιλλιπάκη, που υπογράφει την επιστολή, «επιχειρείται η καταπάτησή της και η περίφραξή της ως  ιδιωτικού χώρου».

Η επιστολή για το θέμα και η οποία έχει έρθει σε γνώση του δήμου Αγίου Νικολάου, αναφέρει τα εξής:

Αλατσολίμνη

«…Στην εικόνα μπορείτε  να απολαύσετε, όσο ακόμα βαστά ο καιρός  των οραμάτων… την ιστορική δημόσια αλατσολίμνη , αλσύλλιο  και ελεύθερο σήμερα πάρκινγκ  παραλίας  Πλάκας  έναντι  της  Σπίνα Λόγκας , πριν ολοκληρωθεί η καταπάτησή της και η περίφραξη  ως  ιδιωτικού χώρου  πράγμα  που ήδη επιχειρείται σταδιακά και με μεθόδευση.

Η Δ/νση Δασών Λασιθίου ήδη από το 2007 με την  484/14-3-07  πραγματογνωμοσύνη   και την  2415/5-6-07 πράξη της, έθεσε υπό προστασία ως δημόσιο κτήμα τη περιοχή αυτή εμβαδού 3.267,65 τ.μ.  που αποτελεί την μόνη μη αποκλεισμένη δημόσια διέξοδο  προς τις παραλίες των λουομένων ,  ένα από τα ελάχιστα δωρεάν πάρκιγκ , ένα πνεύμονα πρασίνου , μια αδόμητη όαση.  Εν συνεχεία τα γεγονότα έτρεξαν. Έγιναν ενστάσεις  από τους φερόμενους ιδιοκτήτες, η υπηρεσία συνέχιζε  να υπερασπίζεται  τις αποφάσεις της και  εκδόθηκε η υπ΄αριθμ. 63/09  απόφαση της Α΄ θμιας Επιτροπής που το κατέταξε ως δημόσιο κτήμα αρμοδιότητας Υπ. Οικονομικών και επιβεβαίωσε τις απόψεις της Υπηρεσίας  που αναπτύχθηκαν με την ως άνω πραγματογνωμοσύνη και  τη κατατάσσει ως εξής « η έκταση Δ.Δ. Βρουχά του Δήμου Αγ. Νικολάου , ως μη χορτολιβαδική , μη υπαγόμενη στις δ/ξεις  της δασικής νομοθεσίας  (ελώδης πεδινή έκταση). Σύμφωνα με το με αριθμ. 181345/3718/13-9-1985 έγγραφο του τμήματος νομικών υποθέσεων  του Υπουργείου Γεωργίας , οι ελώδεις  και βαλτώδεις γαίες κατά το ΒΔ 18/30-11-1933 περί ενοικιάσεως  των ελωδών και βαλτωδών γαιών οι διατάξεις του οποίου ισχύουν και σήμερα βάσει του άρθρου 51 του εις. Ν.Α.Κ.  ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και η διαχείρισή  της ανήκει στη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου».

Η απόφαση αυτή απέντασσε την έκταση από την αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας  και την κατέτασσε στην αρμοδιότητα της κτηματικής  ως δημόσιο κτήμα ζώνης παραλίας-αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού. Στις περιπτώσεις αυτές   η  αρμόδια πλέον αυτή Υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών οφείλει να επιλαμβάνεται αυθωρεί και παρα χρήμα όπως ο νόμος ορίζει και να τις  ενθυλακώσει στη προστασία της. Για να μη συμβεί τούτο   έγινε  από τους ιδίους φερόμενους ως ιδιοκτήτες νέα ένσταση δευτεροβαθμίως όπου και άρχισαν να εξελίσσονται οι συνήθεις εξωθεσμικές  παρεμβάσεις  για την αποδόμηση του πλαισίου προστασίας.  

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ