«Καθυστερήσαμε, αλλά όταν προγραμματίζεις για τις επόμενες γενεές σημασία έχει το αποτέλεσμα»!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης

Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων για τα απορρίμματα- τι λέει για το Ηράκλειο και την καθαριότητα

Δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος στον σχεδιασμό για τα απορρίμματα υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο νέος πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ.Χάρης Μαμουλάκης.


«Μπορεί να καθυστερήσαμε λίγο, αλλά όταν προγραμματίζεις για τις επόμενες γενεές, σημασία δεν έχει μόνο ο χρόνος, αλλά και το αποτέλεσμα» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και υποστηρίζει ότι «οι σχέσεις με την Περιφέρεια είναι πολύ καλές» και υποστηρίζει ότι υπήρχε μια διαφορετική άποψη για ορισμένα θέματα, ενώ εξηγεί τι έγινε με το εργοστάσιο βιοξήρανσης.

Ο κ.Μαμουλάκης λέει ότι δεν είναι υπέρ των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα στο θέμα αυτό και εξηγεί πως μπορούν να προχωρήσουν τα έργα τώρα.

Ενώ για το Ηράκλειο λέει ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες και ξακαθαρίζει: «Ό,τι και να κάνει η Δημοτική Αρχή, αν δεν υπάρξει καθολική συμμετοχή και ανταπόκριση των συμπολιτών μας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ αυτό που μας αξίζει.»

Η συνέντευξη

Κύριε Μαμουλάκη παίρνετε τα ηνία του ΕΣΔΑΚ σε μια κρίσιμη περίοδο. Ουσιαστικά θα ξεκινήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, θα προχωρήσουν οι μονάδες…μια κομβική περίοδος θα έλεγα. Είστε έτοιμοι;

Είναι πράγματι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για το περιβαλλοντικό – και όχι μόνο – μέλλον της Κρήτης. Τώρα, το αν θα προχωρήσουν ή όχι οι μονάδες, δεν είναι μόνο θέμα βούλησης των φορέων. Πρέπει να απαντηθούν με ειλικρίνεια μια σειρά ερωτημάτων αλλά και να υπάρξουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.

Προσωπική μου άποψη, είναι ότι ίσως χρειάζεται μια αναθεώρηση σχετικά με τη σχέση κόστους – δυναμικότητας, αφού τα πράσινα σημεία και τα χωριστά ρεύματα αποβλήτων γενικότερα, αλλάζουν δυναμικά τα δεδομένα. Οπότε ίσως να χρειαστούν μικρότερης κλίμακας έργα τα οποία θα μας οδηγήσουν και σε κοινοπραξίες Δήμων όπως γίνεται στην Αττική – δείτε π.χ. την κοινοπραξία Ελευσίνας – Μάνδρας – Σαλαμίνας, όπου ο κάθε Δήμος αναλαμβάνει διαφορετικές υποχρεώσεις. Ή το Αμάρι.

Υπολογίστε επίσης ότι σε μεγάλους Δήμους, όπως είναι ο Δήμος Ηρακλείου με τις πολλές ιδιαιτερότητες – ενδοχώρα, τουρισμός, πολύπλευρα ρεύματα απορριμμάτων κλπ – η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί έναν απόλυτα εξειδικευμένο σχέδιο.

Ποια έργα είναι δηλαδή σε προτεραιότητα;

Σε προτεραιότητα βρίσκεται το σύνολο των σχετικών με τα απορρίμματα έργων και καλώς συμβαίνει αυτό, έτσι πρέπει να γίνεται, αυτή είναι η ουσία: Να υλοποιούνται έργα που θα αποδίδουν τα μέγιστα, θα έχουν διάρκεια ζωής, χωρίς βιασύνη και με εξαιρετικά προσεκτικό σχεδιασμό.


  οι ΣΔΙΤ



Πως θα προχωρήσει το σχεδιασμός; Με τι λεφτά; Το υπουργείο έλεγε όλα δημόσια και τώρα ότι βγάζει είναι…ΣΔΙΤ! Έχουμε μπερδευτεί!

Έχουμε καταδικάσει τις ΣΔΙΤ για ένα βασικό λόγο: Οι συμβάσεις γίνονται με πρακτικές και λογική της περασμένης δεκαετίας. Σήμερα, η διαλογή των απορριμμάτων με σύγχρονες μεθόδους μπορεί να αποφέρει κέρδη, γιατί παράγονται καλής ποιότητας υλικά και η νομοθεσία ευνοεί τη χρήση τέτοιων υλικών. Πρέπει λοιπόν και οι ΣΔΙΤ να γίνονται σε αυτή τη λογική και να μην επιβαρύνουν τόσο πολύ τον προϋπολογισμό κάθε Δήμου. Θεωρώ, για να απαντήσω και στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, ότι μια χρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής, με δεδομένο το επικερδές της διαχείρισης των απορριμμάτων και σωστό σχεδιασμό, μπορεί να καλύψει τα όποια κόστη ενός δανεισμού.

Πέρασαν όμως και δύο χρόνια που φάνηκαν...χαμένα. Κι εσείς στο δήμο Ηρακλείου μοιάζατε ορισμένες στιγμές να παλινδρομείτε, ήρθατε σε σύγκρουση με την περιφέρεια Κρήτης, αμφισβητήσατε τον σχεδιασμό. Τελικά, κάνατε λάθος και αφήσατε τα δυο χρόνια να χαθούν;

Με την Περιφέρεια είχαμε απλώς διαφορετική άποψη. Δεν νομίζω ότι είναι κακό αυτό. Βλέπαμε ότι στον συγκεκριμένο τομέα οδηγούμαστε σε μεγάλες αλλαγές και πράγματι, ο Περιφερειακός σχεδιασμός σε όλη την Ελλάδα, είτε επικαιροποιήθηκε είτε αναμορφώθηκε σε νέα βάση. Ο ΠΕΣΔΑΚ ήταν πρωτοποριακός, ικανοποιούσε αρκετά σημεία του νέου εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, αλλά έπρεπε να ενσωματώσει και όλα αυτά που μπήκαν στην καθημερινότητά μας, όπως είναι τα πράσινα σημεία, τα τοπικά σχέδια, οι μονάδες προδιαλογής, τα ρεύματα αποβλήτων, κ.α. Μπορεί να καθυστερήσαμε λίγο, αλλά πιστέψτε με, όταν προγραμματίζεις για τις επόμενες γενεές, σημασία δεν έχει μόνο ο χρόνος, αλλά και το αποτέλεσμα.

Τώρα οι σχέσεις σας με την περιφέρεια Κρήτης ποια είναι μετά από την κρίση που περάσατε;

Η σχέση μας ήταν και παραμένει άριστη. Δυο φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου, φυσικά και ενδέχεται να έχουν διαφορετική άποψη σε επί μέρους ζητήματα. Κι εκεί είναι που μέσα από τη συζήτηση, μέσα από μια γόνιμη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων, προκύπτει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας. Αυτό είναι το μεγαλείο της συνεργασίας. Γιατί κι εμείς στο Δήμο Ηρακλείου, όπως φυσικά και η Περιφέρεια Κρήτης με τον τεράστιο θεσμικό της ρόλο, έχουμε το συμφέρον των πολιτών πέρα και πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο. Μέσα από τον διάλογο, ανοίγουμε νέα μονοπάτια ανάπτυξης, νέες προοπτικές για τον τόπο μας.

Αυτή η ιστορία με την μονάδα στο Ηράκλειο που έμεινε τόσο καιρό κλειστή τι έκρυβε από πίσω; Ουσιαστικό θέμα ή ήταν ποιος φορέας θα έχει το πάνω χέρι;

Φυσικά και όχι.

Η μονάδα βιοξήρανσης έκλεισε τον Απρίλιο του 2014 λόγω λήξης τη σύμβασης με τον ανάδοχο διαχείρισης. Η χαμηλή της όμως αποτελεσματικότητα, μας οδήγησε στο να σχεδιάσουμε τη σταδιακή μετατροπή και επαναλειτουργία της, ως μονάδα διαλογής που θα εξυπηρετεί και την ανακύκλωση και τη διαλογή των ρευμάτων.

Δυστυχώς, οι δικαστικές διαμάχες των υποψήφιων αναδόχων φορέων που διεκδικούσαν την επαναλειτουργία της, τα ελεγκτικά συμβούλια, κλπ, καθυστέρησαν την επαναλειτουργία της, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πάντως τα σκουπίδια- ποιος να το περίμενε!- έχουν μεγάλα συμφέροντα και πολύ χρήμα, ε;

Κοιτάξτε τα σκουπίδια είναι ρύπος. Και όπως κάθε ρύπο, πρέπει να τον διαχειριστούμε ανάλογα. Η φύση τους και η μίξη τους, τα καθιστά ακριβά στην επεξεργασία. Ήρθε όμως η ώρα να τα δούμε κι εμείς σαν αποθήκες πόρων, σαν ένα παράγοντα ανάπτυξης και για πρώτη φορά, ως ένα παράγοντα κέρδους. Σκεφτείτε ότι σήμερα, άλλες χώρες ανοίγουν τους παλιούς ΧΥΤΑ, για πάρουν τα υλικά που δεν έχουν αποδομηθεί και να τα ανακυκλώσουν!

Σκεφτείτε επίσης ότι σε ένα νησί όπως η Κρήτη, δεν μπορούμε να θάβουμε για πάντα τα απορρίμματά μας, γιατί θα έρθει η στιγμή που μοιραία, θα ζούμε πάνω σε μια τεράστια χωματερή.

Το Ηράκλειο

Και μια ερώτηση για το Ηράκλειο ως αντιδήμαρχος που είστε. Πότε επιτέλους θα δούμε μια πόλη καθαρή, μια πόλη που να ταιριάζει στην σύγχρονη εποχή…

Δεν θα επαναλάβω τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, που είναι από τα βασικά μειονεκτήματα στην μάχη για μια καθαρή πόλη, αυτά τα γνωρίζουν οι συμπολίτες μας.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για ένα μόνο πράγμα κ. Μπογδανίδη: Όλοι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας μας, δίνουν κάθε μέρα το 100% της ενέργειάς τους. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου και με την ευκαιρία, θα ήθελα και δημόσια να τους συγχαρώ για τις προσπάθειές τους και να τους ευχαριστήσω για το φιλότιμο και τον ζήλο που επιδεικνύουν.

Με τον σχεδιασμό που υλοποιούμε, την ανανέωση του εξοπλισμού μας, τις πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, την ανάπτυξη των νέων ρευμάτων ανακύκλωσης, κλπ, οι συνθήκες γίνονται πιο ευνοϊκές. Προσέξτε όμως: Ό,τι και να κάνει η Δημοτική Αρχή, αν δεν υπάρξει καθολική συμμετοχή και ανταπόκριση των συμπολιτών μας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ αυτό που μας αξίζει. Η καθαριότητα, είναι στο χέρι μας. Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ