Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης: Μεγάλος στόχος η αποϊδρυματοποίηση

Newsroom
Newsroom

Η Μαρία Δαμανάκη μιλά στα Livetalks για τον σχεδιασμό και τις αλλαγές στις 8 κρατικές δομές του νησιού.

Στο μεγάλο έργο που γίνεται στις κρατικές δομές κοινωνικής πρόνοιας στην Κρήτη αναφέρθηκε μιλώντας στα LIVETALKS και το Θέμα Κρήτης 103,1 η Μαρία Δαμανάκη, που ανέλυσε τον σχεδιασμό και το πως έχουν αλλάξει τα πράγματα στις 8 δομές του νησιού.

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης επεσήμανε ότι παρά τον αριθμό των ατόμων και δη των παιδιών που αυξάνεται στις δομές στόχος παραμένει η αποϊδριματοποίησή τους και η ένταξη-επιστροφή στην κοινωνία. "Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και να μην ενισχύουμε τη λογική της κλειστής δομής" τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα αναφέρθηκε με συγκίνηση στο παράδειγμα της δομής της Πόμπιας που παιδιά με σύνδρομο down μπορούν να είναι εκτός δομής, να προσφέρουν και να παίρνουν χαρά από την κοινωνία.

Δαμανάκη Μπογδανίδης
Η κ. Μαρία Δαμανάκη στο στούντιο με τον Κώστα Μπογδανίδη


Η κ.Δαμανάκη μίλησε για τα κακοποιημένα παιδιά, τα παραμελημένα παιδιά και τη διαδικασία που αυτά εντάσσονται στη δομή και πως πολλα από αυτά μπορούν υπό προϋποθέσεις να επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια.
Εξήρε τέλος τη σχέση που υπάρχει με την υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου λέγοντας ότι είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα παίρνει αποφάσεις για τη λύση των προβλημάτων.

Ακούστε τα όσα είπα η κ. Μαρία Δαμανάκη στα Livetalks:




Δ. Μιχαηλίδου: Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε βγάλει το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης σχετικά με την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση η Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε - μεταξύ άλλων - για την ενδυνάμωση των ευάλωτων παιδιών. Η κυρία Μιχαηλίδου τόνισε ότι η χώρα μας ενσωμάτωσε στο δίκαιό της, πρώτη σε όλη την Ευρώπη, το πιλοτικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί (Child Guarantee), προκειμένου να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση σε βασικά αγαθά, αλλά και ίσες ευκαιρίες στην ασφαλή οικογενειακή ένταξη και την εκπαίδευση.
Όπως είπε, με στόχο την αποϊδρυματοποίηση, ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών, ώστε ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες.
«Ως Πολιτεία αναλαμβάνουμε το πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί στην καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό και έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο κατά της παιδικής κακοποίησης. Συνεχίζουμε! Είναι υποχρέωσή μας, να προστατεύουμε όλα τα παιδιά, ειδικά αυτά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», κατέληξε στην παρέμβασή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ