ΚΕΘΕΑ Αριάδνη: Ό,τι κτίστηκε μέσα σε 40 χρόνια κινδυνεύει να χαθεί σε μία μόλις στιγμή!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι λέει στο Cretalive η ψυχολόγος, μέλος στο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, κ. Σταυρούλα Φουντά- Οι αντιδράσεις στην επερχόμενη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Επί 40 χρόνια, το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Ναρκωτικά, αλκοόλ, εξαρτήσεις κάθε είδους, ακόμα και στο διαδίκτυο…

Το προσωπικό και οι εθελοντές του στηρίζουν άτομα κάθε ηλικίας και τώρα όλα κινδυνεύουν να χαθούν.

Οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ κάνουν λόγο για αναίτια πειράματα και έναν αιφνιδιασμό, τη στιγμή που κάθε μέρα καλούνται να διαχειριστούν κρίσεις σε οικογένειες, σχολεία και να δώσουν διεξόδους εκεί που μέχρι πριν φάνταζαν ουτοπία.

Οι αντιδράσεις αφορούν στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα στην ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Η ψυχολόγος, μέλος του θεραπευτικού προσωπικού του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, μέλος στο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, κ. Σταυρούλα Φουντά, εξηγεί στο Cretalive τους λόγους της αντίδρασης.

Φουντά ΚΕΘΕΑ

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει, όσο αφορά στα όσα έχουν διαρρεύσει;

«Είμαστε πραγματικά θυμωμένοι, αναστατωμένοι, όχι μόνο προβληματισμένοι δηλαδή. Γιατί πήραμε στα χέρια μας ένα προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που διέρρευσε, το οποίο αναφέρει αυτολεξεί ότι καταργείται το ΚΕΘΕΑ – που έχει γράψει ιστορία στην απεξάρτηση εδώ και 40 χρόνια-. Μαζί με το ΚΕΘΕΑ καταργούνται και όλοι οι υπόλοιποι φορείς απεξάρτησης και ιδρύεται ένας καινούργιος φορέας, με το όνομα ΕΟΠΑΕ, όπου θα ενταχθούν όλα τα προγράμματα. 

Θα μπορούσε να πει κανείς «κακό είναι αυτό;»

Είναι. Για πολλούς λόγους. Πρώτα απ΄όλα πάει να «παντρέψει» διαφορετικούς φορείς με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες. 

Να το πούμε απλά, στην χώρα μας το ΚΕΘΕΑ είναι γνωστό ως ένα στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης, που δεν θεωρεί τον εξαρτημένο ασθενή, που πιστεύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να βγει από την εξάρτηση και να ενταχθεί ξανά στην κοινωνία, ισότιμα, απελευθερωμένος από τα δεσμά της οποιασδήποτε ουσίας ή άλλης εξάρτησης. Αυτή η φιλοσοφία πώς γίνεται να γίνει «ένα και το αυτό» με άλλες μεθόδους που εστιάζουν για παράδειγμα στην υποκατάσταση; Αναφέρομαι για παράδειγμα στον ΟΚΑΝΑ. Ή πώς γίνεται να γίνει ένα τσουβάλι με την λογική της «μείωσης της βλάβης», δηλαδή την λογική που λέει ότι ο βασικός μας στόχος θα πρέπει να είναι όχι να απεξαρτηθεί ο άνθρωπος, αλλά να είναι απλά πιο «λειτουργικός» χρήσης, να μην νοσεί, να μην πεθαίνει, να μπορεί να πάει απλά στην δουλειά του (που να σας πω την αλήθεια δεν μπαίνει μόνο από την κυβέρνηση, αλλά κυριαρχεί και στην επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Αυτή η λογική μπαίνει ξεκάθαρα στο νέο νομοσχέδιο. Και αν θέλετε την γνώμη μου είναι κάτι που περιμέναμε, αφού όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις φτιάχνουν Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, χρηματοδοτούν διπλάσια τον ΟΚΑΝΑ σε σχέση με τα στεγνά προγράμματα, έχουν υποστελεχωμένα τα Κέντρα Πρόληψης… Είναι μία κατάσταση που δεν δημιουργήθηκε σήμερα. Αλλά σήμερα δίνεται η χαριστική βολή.»

 

Τι θα σημαίνει ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ; Πόσοι εργαζόμενοι και πόσοι θεραπευόμενοι θα μείνουν στον «αέρα»;

«Κοιτάξτε. Το Υπουργείο θέλει να μας καθησυχάσει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Αλλά δυστυχώς ξέρουμε ότι δεν θα είναι έτσι. Γιατί βλέπουμε τι γίνεται και γύρω μας στα νοσοκομεία για παράδειγμα. Όταν ένα νομοσχέδιο υποβαθμίζει τόσο πολύ την δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, βάζει από το παράθυρο τον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια το νομοσχέδιο δεν το βάζει μόνο από το παράθυρο το θέμα της ιδιωτικοποίησης στην απεξάρτηση. Έχει ολόκληρο άρθρο, που αναφέρει ότι σκοπός του νέου φορέα είναι η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην απεξάρτηση. Για φανταστείτε ας πούμε αύριο μεθαύριο κάποιος που μας ακούει και έχει μικρά παιδιά στην εφηβεία, να αντιμετωπίσει πρόβλημα εξάρτησης το παιδί του και να πρέπει να σκεφτεί το γνωστό δίλημμα «να το πάω στον ΕΟΠΑΕ που είναι υποστελεχωμένος, υποβαθμισμένος κλπ ή να τον πάω στον ιδιωτικό φορέα απεξάρτησης να το σώσω το παιδί μου;» Αυτά είναι ευαίσθητα θέματα. Δεν μπορεί να συμβιβαζόμαστε ότι δεν θα έχουμε υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν υγεία και απεξάρτηση. Την πληρώνουμε άλλωστε όλοι οι φορολογούμενοι. 

Γιατί με ρωτήσατε «τι θα αλλάξει». Ας πούμε τους θεραπευόμενους μας δεν τους νοιάζει γενικά και αόριστα να παίρνουν από κάπου υπηρεσίες. Οι άνθρωποι έχουν κάνει σχέση με τους θεραπευτές τους, βρίσκονται σε μία θεραπεία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που τους βοηθάει… Όλα αυτά δεν θα έχουμε την ελευθερία να τα υποστηρίξουμε σε έναν νέο φορέα σαν αυτόν. Άρα πρακτικά στον αέρα θα μείνουν οι άνθρωποι.

Επίσης το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα για την μοίρα των εργαζόμενων που τώρα είναι με ολιγόμηνες συμβάσεις και με προγράμματα ΕΣΠΑ (άλλη μία απόδειξη ότι το ΚΕΘΕΑ υποβαθμιζόταν ήδη). Μας λένε ότι θα παραμείνουμε στον φορέα μέχρι να λήξει η σύμβασή μας και μετά απαγορεύει να υπάρχουν ορισμένου χρόνου συμβάσεις πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Άρα τι να πιστέψουμε; Ότι θα μας απορροφήσει με συμβάσεις αορίστου χρόνου, την ώρα που δεν κάνει προσλήψεις τόσα χρόνια; Την ώρα που όλο το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο;»
 

Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;

«Με όλες μας τις δυνάμεις. Για εμάς αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο θα είναι διάλυση της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας. Και πολύ μεγάλο πλήγμα για την κοινωνία, για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων πανελλαδικά και το Παράρτημα εδώ στην Κρήτη είμαστε σε κινητοποιήσεις. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, με μία σειρά από βουλευτές και κόμματα. Είμαστε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και προσπαθούμε να έχουμε κοινό βηματισμό και με άλλα σωματεία εργαζομένων στην απεξάρτηση, όπως είναι για παράδειγμα το 18 ΑΝΩ. 

Την Τετάρτη 22/11 κάνουμε σε όλη την Ελλάδα στάση εργασίας και κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Εδώ στο Ηράκλειο θα πάμε να καταθέσουμε τα αιτήματά μας στην 7η ΥΠΕ.  Την ίδια μέρα το απόγευμα κάνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας 18:30 στη Ίδης στο κέντρο του Ηρακλείου. Επίσης διοργανώνουμε σύσκεψη μαζικών φορέων την Τρίτη 28/11 στις 18:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, για να ενημερώσουμε συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών, εργαζομένων κλπ. Ελπίζουμε να παρευρεθεί κόσμος από τα σωματεία και τους φορείς για να έχουμε την στήριξη που χρειάζεται. Επειδή αυτό το θέμα αφορά όλη την κοινωνία.»

 

Photo by Taylor Deas-Melesh on Unsplash

 

Δείτε επίσης:

ΚΕΘΕΑ Αριάδνη: Κινητοποίηση στο Ηράκλειο από τους εργαζόμενους και το Σύλλογο Οικογένειας

ΚΕΘΕΑ Αριάδνη: "Πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ