ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: Οι 7 αντεργατικές αλήθειες του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το εργατικό νομοσχέδιο η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο

Κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του νέου εργατικού νομοσχεδίου ασκεί σε ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ. Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

"Η κυβέρνηση και στα εργασιακά καταφεύγει στην προσφιλή της τακτική κι επιδίδεται σε ψέματα για να κρύψει την πικρή, για τον κόσμο της εργασίας, αλήθεια:

 για την έξοδο από την κρίση, θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά.

 Η κυβέρνηση παρέχει στους νέους του σήμερα μόνο δύο επιλογές: 

Είτε να μεταναστεύσουν είτε να γίνουν μισθοσυντήρητοι νομάδες που θα δουλεύουν εξαντλητικά 10ωρα σε περιόδους υψηλής παραγωγής ή την τουριστική σεζόν.

 Αντί για διάλογο και συναινέσεις, επιμένει στο αντεργατικό της σχέδιο που αποδεικνύει το όραμά της για μία κοινωνία άνιση και άδικη. 

Το Κίνημα Αλλαγής την προειδοποιεί ξανά να μην καταθέσει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζομένους, ενώ παραθέτει επτά αλήθειες για το εν λόγω νομοσχέδιο:

Ο προσωπάρχης, και με ατομική σύμβαση, ορίζει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας μέχρι τις 10 ώρες. Έως τώρα το ευέλικτο ωράριο εφαρμοζόταν μετά από διάλογο και συλλογικές συμβάσεις. 

Η κυβέρνηση καθορίζει τον (βασικό) μισθό με κρατική απόφαση και όχι μέσω Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Οι νέοι άνεργοι έχουν (συνεχώς) όλο και λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Το ακαθόριστο, εξαντλητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο ωράριο εργασίας καταστρέφει την οικογενειακή ζωή.

Οι τράπεζες, κινούμενες ολιγοπωλιακά και πιεζόμενες από τα «κόκκινα» δάνεια, δεν στηρίζουν τις νέες οικογένειες να αποκτήσουν στέγη.  Γι’ αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΟΑΕΔ/ΟΕΚ.

Περιορίζεται η δικαστική προστασία για παράνομη απόλυσης (δικαίωμα επαναπρόσληψης) μόνο στις περιπτώσεις νέου πατέρα (για 6 μήνες μετά την απόκτηση του μωρού), σε περίπτωση άρνησης της 10ωρης εργασίας ή τηλεργασίας πέραν του συμφωνηθέντος ωραρίου

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ο μισθωτός θα αποφασίζει εάν θα πληρώνεται τις υπερωρίες ή θα δουλεύει παραπάνω για να κάνει… διακοπές. Αυτό δεν το υποστήριξε ούτε η Σχολή του Σικάγο…

Συμφωνία εργοδότη- μεμονωμένου εργαζόμενου, σημαίνει επιβολή της θέλησης του εργοδότη.

Καταργείται το 8ωρο στην πράξη και το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη. 

Η μετά την πανδημία συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. 

Σε μία ψηφιακή εποχή που έχουμε τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να αναβαθμίσουμε με κατάρτιση το ανθρώπινο δυναμικό μας και να το κάνουμε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, εμείς πάμε πίσω; Και γιατί τελικά πάμε πίσω; Είναι συντηρητικές πολιτικές μόνο; Είναι ιδεοληπτικές πολιτικές ή είναι και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προεκλογική περίοδο, γιατί ακούγαμε να τα λέει αυτά στο ΣΕΒ. Και ποιοι ωφελούνται; Είναι όλοι οι επιχειρηματίες; Είναι οι εργοδότες στο σύνολό τους;  Μήπως αυτοί που θα ωφεληθούν τελικά είναι πέντε, δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες, φίλοι της Κυβέρνησης; Αυτές οι πελατειακές λογικές πρέπει να τελειώσουν τώρα. 

Δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο της χώρας, να πετύχουμε το στόχο της ανάκαμψης με αυτού του είδους τις αντιλήψεις".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ