Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Καλέσματα για συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μαζί με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στην Βουλή,  αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Απεργιακής Κινητοποίησης την Τετάρτη 16/06/2021 και προχωρούν σε Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18:30 στην Πλατεία Ελευθερίας .

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:

 • Στην κατάργηση του 8ώρου
 • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
 • Στο άνοιγμα των Κυριακών, σε επιπλέον κλάδους
 • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας 
 • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
 • Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
 • Στην ουσιαστική κατάργηση του ν. 1264 και στην ευθεία επίθεση στα συνδικάτα

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ"


Ανακοίνωση της ΝΕ Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ

Tην Τετάρτη 16 Ιουνίου, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, δημοκρατικοί πολίτες, κλιμακώνουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις με  τα συνδικάτα και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση που επιχειρεί με αυτό το νομοσχέδιο «έκτρωμα» να επιβάλλει ρυθμίσεις που και στην πιο σκληρή μνημονιακή εποχή οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να θεσπίσουν.
    Δεν θα επιτρέψουμε την νομοθέτηση της «εργασιακής ζούγκλας» που οραματίζονται.
    Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και την νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Λέμε ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα – 
Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της ζωής μας. 
Αγωνιζόμαστε για:
Αξιοπρεπείς μισθούς – εργασιακά δικαιώματα
Λιγότερες ώρες εργασίας, χωρίς μείωση μισθών – Δουλειά για όλους/-ες.
Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας – Προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και στο συνδικαλισμό.  


Κοινή ανακοίνωση σωματείων
 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ- ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ 11πμ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 6:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ, ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Ιούνη, ήταν η απάντηση του εργατόκοσμου στα σχέδια της κυβέρνησης να μας μετατρέψει σε σκλάβους του 21ου αιώνα.  Οι χιλιάδες κόσμου σε όλη την Ελλάδα και στο Ηράκλειο δεν άφησαν περιθώρια σε ΑΔΕΔΥ και ΕΚΗ που αποφάσισαν απεργία και καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων του νομού για αύριο 16 Ιούνη. 

 

  Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε. 

 • Να μην ψηφιστεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά που βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα και κατακτήσεις ενός αιώνα, που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά, καταργεί το 8ωρο και την Κυριακή αργία και δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να μας απασχολούν περισσότερες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
 • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων, οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν μέσα στην Πανδημία.
 • Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στα αντεργατικά σχέδια που χτυπάνε το δικαίωμα στην απεργίας, βάζουν νέα εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων με την προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
 

Η μεγαλοεργοδοσία τρίβει τα χέρια της από ευχαρίστηση γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζεται να της προσφέρει νέα εργαλεία για να ξεζουμίζει τον ιδρώτα της δουλειά μας. Όσα επιχειρήματα και αν προωθούν η κυβέρνηση και η εργοδοσία, για να καλλωπίσουν ένα βάρβαρο αντεργατικό νομοσχέδιο και να το παρουσιάσουν ως κάτι σύγχρονο δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους.

Όσους επικοινωνιακούς μηχανισμούς και αν βάλουν να δουλεύουν διπλοβάρδιες για να συγκαλύψουν τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, όσο και να προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 10 Ιούνη, όσο και αν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με φθηνές δικαιολογίες επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην κλιμάκωση του αγώνα βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση και την εργοδοσία, το απεργιακό ποτάμι θα είναι πιο ορμητικό στην νέα απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα στις 16 Ιούνη.

Τα μέτρα που προωθούνται δεν συνιστούν πρόοδο ούτε προστατεύουν τους εργαζόμενους.

 • Δεν είναι σύγχρονο ούτε προοδευτικό εν έτη 2021 να απαιτείς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες πέραν του 8ωρου και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όταν πάνω σε αυτό το θεμελιώδης ζήτημα έγιναν τεράστιοι αγώνες και χύθηκε αίμα πριν 100 και πλέον χρόνια.
 • Πρόοδος δεν είναι να ζητάς από τους εργαζόμενους να δουλεύουν όλο και περισσότερο ενώ η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας θα έπρεπε να εξασφαλίζει το αντίθετο.
 • Δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε προοδευτικό να ζητάς από εργαζόμενους γονείς να δουλεύουν 10ωρα και δωδεκάωρα για να έχουν την «ευκαιρία» να ασχοληθούν με τα παιδιά τους στα ρεπό τους που θα είναι κομμάτια από την κούραση.
 • Δεν είναι πρόοδος να κοροϊδεύεις τους φοιτητές που εργάζονται λέγοντας να δουλέψουν περισσότερο για να πάρουν ρεπό να πάνε να μαζέψουν ελιές, ενώ θα έπρεπε να είχαν όλες τις συνθήκες εξασφαλισμένες να ασχοληθούν με τις σπουδές τους και όχι να αναγκάζονται να δουλεύουν.

Τα αντεργατικά μέτρα είναι προαπαιτούμενα του νέου super μνημονίου.

Τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται σήμερα αποτελούν προαπαιτούμενα του περιβόητου ταμείου ανάπτυξης και των πολλών δισ. ευρώ που θα βάλουν στις τσέπες τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μεγάλα αρπαχτικά του ιδρώτα μας. Τα μέτρα που συνοδεύουν το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα σούπερ μνημόνιο που ενσωματώνει προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, όσους προωθούνται σήμερα και όσα σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον. Τα κυβερνητικά σχέδια για νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση είναι ομολογημένα εδώ και πολύ καιρό, θα είναι η συνέχεια του νέου κύκλου επίθεσης.

Με τον αγώνα μας μπορούμε να φέρουμε ανατροπές προς όφελος της ζωής μας.

Ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε την ζωή μας, για να αποκρούσουμε την επίθεση και να πετύχουμε νικηφόρα αποτελέσματα είναι ο δρόμος της οργανωμένης πάλης με επίκεντρο τις ανάγκες μας και τις διεκδικήσεις μας. Ακριβώς επειδή ο αγώνας μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, παίρνει μέτρα απέναντι στα συνδικάτα. Προσπαθούν να θωρακίσουν το κατασταλτικό οπλοστάσιο για να υλοποιούν ανενόχλητοι τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και τους σχεδιασμούς.

Η υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια.

Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί ότι αυτοί που φτιάχνουν αντεργατικούς νόμους θα σκεφτούν τη δική μας ζωή. Αυτοί μας θέλουν να δουλεύουμε απ’ το πρωί ως το βράδυ, απλήρωτοι, τσαλακώνοντας την υγεία μας για να γεμίζουν οι τσέπες των λίγων.

Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη πρέπει εμείς να παλέψουμε να γίνουν πραγματικότητα. Η μάχη θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. 

 Όλοι στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ Τετάρτη 16 Ιούνη:

 • στις 11.00 π.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας
 • και στο απογευματινό συλλαλητήριο στις 6:30 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας.
 

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!


Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ Διδασκόντων Πανεπιστημίου Κρήτης

"Καλούμε τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Κρήτης να κάνουν το βήμα, δίνοντας μαζικό παρόν στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ των σωματείων την Τετάρτη 16 Ιούνη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου - εκτρώματος στη βουλή:

·          11.00 π.μ. πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο - 12 το μεσημέρι δημαρχείο στο Ρέθυμνο,

·          6:30 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο νόμος για τα εργασιακά, που εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή προς ψήφιση, επιχειρεί νέα δραματική συρρίκνωση κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εισάγει αντεργατικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με το ωράριο εργασίας, το απεργιακό δικαίωμα, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την απελευθέρωση των απολύσεων, την αποδιάρθρωση των αργιών, τη γενίκευση της τηλε-εργασίας και των ελαστικών σχέσεων, το φακέλωμα και τις ηλεκτρονικές/εικονικές διαδικασίες λειτουργίας των σωματείων, τη διάλυση των όποιων αρμοδιοτήτων είχε το σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, κ.ά.

Τα μέτρα του νόμου πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η Πανελλαδική-Πανεργατική απεργία της 10ης Ιούνη για την απόσυρση του νόμου αποτέλεσε ορόσημο αντίστασης. Ακούστηκε δυνατά και καθαρά η φωνή των εργαζομένων που απορρίπτουν το νομοσχέδιο και διεκδικούν την απόσυρσή του. Αυτό τρέμει η κυβέρνηση και αυτό θα επαναληφθεί και αύριο σε όλη τη χώρα!

Ο πανεπιστημιακός χώρος δεν παραμένει αλώβητος από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Η υποστελέχωση των ΑΕΙ, σε ερευνητικό/διδακτικό προσωπικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, η δημιουργία νέων κατηγοριών πανεπιστημιακών δασκάλων/ερευνητών αλλά και λοιπών κατηγοριών προσωπικού χωρίς δικαιώματα και προοπτικές είναι ήδη γεγονός, εντείνεται μέρα με τη μέρα και θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο. Ως ΔΗΠΑΚ, τοποθετηθήκαμε για το νομοσχέδιο από την πρώτη στιγμή. Καλέσαμε την ΠΟΣΔΕΠ να συζητήσει το θέμα και να οργανώσει την διαμαρτυρία του κλάδου μας απέναντι στις εξελίξεις που οδηγούν τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, και κυρίως τη νέα γενιά εργαζομένων, των φοιτητών μας, ολοταχώς στον εργασιακό μεσαίωνα. Χωρίς αποτέλεσμα. Οι ευθύνες της ΠΟΣΔΕΠ είναι ιστορικές απέναντι στον κλάδο, τους νέους επιστήμονες και ερευνητές, τους φοιτητές.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της 16ης Ιούνη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και στο απογευματινό συλλαλητήριο στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο στο Ρέθυμνο. Να απαιτήσει μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα σωματεία τους την απόσυρση των αντεργατικών ανατροπών στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων!

Το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά! Δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται! Να πεταχτεί στα σκουπίδια!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ