Κωδικός: επικίνδυνη αποστολή καθαριότητας του δάσους και της γειτονιάς!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η εθελοντική ομάδα Save your hood έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στην Κρήτη.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Με μάσκες, γάντια και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, πολλοί εθελοντές συσπειρώνονται γύρω από την ομάδα Save your hood.

Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε στην πρώτη καραντίνα (Απρίλιος 2020) και η πρώτη κινητοποίηση έγινε στις 15 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Αυτή την στιγμή, αριθμεί 24700 μέλη, 9571 εθελοντές, 982 δράσεις σε 138 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου ενώ έχουν συγκεντρωθεί 2683654 λίτρα σκουπιδιών.

Η νοοτροπία της αδιαφορίας έγινε η αφορμή για τον Βασίλη Σφακιανόπουλο να ξεκινήσει μια εθελοντική πρωτοβουλία μαζί με κάποιους φίλους του. Ένα φιλικό κάλεσμα, ήταν η αρχή για να μαζευτούν την πρώτη κιόλας μέρα 32 σακουλές με σκουπίδια στα Τουρκοβούνια.

«Το σύνθημά μας είναι σώσε την γειτονιά σου, το δάσος σου, την παραλία σου, σώσε το μέρος που ζεις και αγαπάς», αναφέρει στο Cretalive η κ. Ευγενία Κουσσάρη.

Κουσσάρη
Η κ. Ευγενία Κουσσάρη

Σε επίπεδο Κρήτης, υπάρχουν περίπου 83 μέλη ενώ ήδη έχουν γίνει πολλές δράσεις σε διάφορες περιοχές. Μάλιστα, οι εκστρατείες καθαρισμού γίνονται διήμερες προκειμένου να μπορέσουν να συμμετέχουν περισσότερα άτομα και να γίνουν ριζικές αλλαγές στους χώρους παρέμβασης.

καθαρισμός 1

Πολύτιμη είναι η βοήθεια των Δήμων ενώ υπάρχει επαφή με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Εκτός απροόπτου, το επόμενο διάστημα θα γίνει και καθαρισμός στη νήσο Ντία, σε συνεργασία με τον παγκρήτιο όμιλο φουσκωτών σκαφών.

σκουπίδια 1

Η κ. Κουσσάρη αναφέρει πως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι συμμετέχουν άτομα μικρής ηλικίας, ο μέσος όρος των εθελοντών είναι 25 με 28 ετών ενώ λαμβάνουν μέρος στον καθαρισμό και οικογένειες με τα παιδιά τους, τα οποία δεν έρχονται για παιχνίδι αλλά είναι πολύ ενεργά και έχουν συναίσθηση του τι κάνουν.

εθελοντές 1

«Αισθανόμαστε τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου. Μας προσφέρει απίστευτη ευεξία, δεν περισσεύει κανείς και λαμβάνουμε προσφέροντας, είναι κάτι που μας αρέσει πολύ», περιγράφει.

εθελοντές 2

Μεταξύ άλλων, στην ομάδα συμμετέχουν οι Τίμος Λουτριώτης, Έλσα Καραβασίλη, Λάζαρος Πετράκης, Σοφία Παπαδοπούλου, Ορέστης Αγγουριδάκης και πολλοί άλλοι.

καθαρισμός 2

Δείτε επίσης:

Σήκωσαν τα μανίκια και καθάρισαν τον Καράβολα

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ